Έκλεισε τα 52 και παραμένει εκκεντρικός- Πόσο πιο ψηλά μπορεί να φτάσει;

Ποιες εταιρείες ελέγχει ο Ίλον Μασκ και πώς έχτισε την αυτοκρατορία του - Ο ρόλος που έπαιξε η μητέρα του, διάσημο μοντέλο και διαιτολόγος

Όταν ήταν παιδί δεν τον έπαιζε κανείς. Ήταν εσωστρεφής και απόμακρος από τους συμμαθητές του. Την παιδική του ηλικία την πέρασε απορροφημένος στις σελίδες των βιβλίων καθώς και στα πληκτρολόγια των υπολογιστών.

Πρόκειται για τον Ίλον Μάσκ, ο οποίος γίνεται 52 ετών σήμερα και «φιγουράρει» στη λίστα του Forbes με τους πλουσιότερους του πλανήτη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Bloomberg Billionaires ο CEO της Tesla είδε την περιουσία του να κάνει άλμα 40,3% φέτος και να φτάνει στα 192 δισ. δολάρια.

Ο Ίλον Μασκ
Ο Μασκ γεννήθηκε το 1971 στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής. Η μητέρα του, Μέι Μασκ ήταν μοντέλο και διαιτολόγος και ο πατέρας του ηλεκτρομηχανολόγος μηχανικός.

Στην ηλικία των 10 ετών άρχισε να πειραματίζεται με ένα υπολογιστή Commodore VIC-20, και κατόπιν στην ηλικία των 12 έμαθε μόνος του προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών και πούλησε τον κώδικα που έγραψε για ένα παιχνίδι που είχε φτιάξει σε γλώσσα BASIC σε ένα περιοδικό υπολογιστών για περίπου 500 δολάρια Αμερικής

Το 1995 μετακόμισε στη Silicon Valley όπου ένωσε τις δυνάμεις του με τον αδερφό του Κίμπαλ Μάσκ για να δημιουργήσουν κάτι σαν το Google Maps… πριν το Google Maps. Επρόκειτο για τη start up Zip2, έναν διαδικτυακό κατάλογο επιχειρήσεων εξοπλισμένο με χάρτες.

Το 1999, τα δύο αδέλφια πούλησαν το Zip2 στον κατασκευαστή υπολογιστών Compaq για 307 εκατομμύρια δολάρια. Με το ποσό που του αναλογούσε ο Ίλον Μασκ ίδρυσε μια διαδικτυακή εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, την X.com. Ο κύριος αντίπαλός της ήταν η Confinity, που ιδρύθηκε από τον Πήτερ Τίελ, με τις δύο εταιρείες να έχουν μάλιστα γραφεία στο ίδιο κτίριο.

Οι δύο εταιρείες συγχωνεύτηκαν τον Μάρτιο του 2000 και εγένετο η PayPal, η πρώτη υπηρεσία μεταφοράς χρημάτων από άτομο σε άτομο που απέδειξε ότι οι συναλλαγές μέσω διαδικτύου εκτός του παραδοσιακού τραπεζικού καναλιού, όχι μόνο ήταν εφικτές αλλά και είχαν μέλλον.

Τον Οκτώβριο του 2002 η Ebay εξαγόρασε την PayPal για 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια και σε ηλικία 31 ετών, ο Μασκ που στο μεταξύ είχε απολυθεί από την PayPal, βρέθηκε να έχει στα χέρια του 165 εκατομμύρια δολάρια, όντας ο μεγαλύτερος μέτοχος της PayPal με 11,7% των μετοχών της.

Το 2001 ο Μασκ ξεκίνησε να ασχολείται όλο και πιο ενεργά με την εξερεύνηση του διαστήματος και συγκεκριμένα με την εξερεύνηση του Άρη.

Χρησιμοποιώντας 100 εκατομμύρια δολάρια από την προσωπική περιουσία, που είχε έως τότε σχηματίσει, ο Μασκ ίδρυσε τη SpaceX τον Ιούνιο του 2002, με τον μακροπρόθεσμο στόχο του -όπως δήλωσε- να είναι η δημιουργία ενός πραγματικού διαστημικού πολιτισμού.

Στις 25 Μαΐου του 2012, η SpaceX έγινε η πρώτη εμπορική εταιρεία που εκτόξευσε και προσύνδεσε διαστημικό όχημα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Παράλληλα με την κύρια δραστηριότητα της SpaceX, ο Μασκ δημιούργησε το 2015 την εταιρεία Starlink ως θυγατρική η οποία δραστηριοποιείται στην κατασκευή δορυφόρων χαμηλής τροχιάς για τους σκοπούς της παροχής δορυφορικού διαδικτύου.

Ο Ίλον Μασκ στις δημόσιες ανακοινώσεις του, έχει κάνει πολλά λάθη, μερικές φορές στέλνοντας εμπρηστικά tweets για τα οποία αργότερα αναγκάζεται να ζητήσει συγγνώμη.

O εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος σε συναντήσεις με διαφημιστές στα γραφεία του Twitter εμφανίζεται με τη συνοδεία της μητέρας του.

Ωστόσο, τις καρατομήσεις ανώτατων στελεχών ξεκίνησε ο Μασκ, αμέσως μόλις ανέλαβε τα ηνία Twitter. Ο ίδιος φρόντισε να απολύσει τον CEO, τον οικονομικό διευθυντή και τουλάχιστον άλλα δύο ανώτατα στελέχη  αφότου έγινε και επίσημα ο νέος ιδιοκτήτης του Twitter.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 7 προτάσεις για τις κυρώσεις αποφάσισε το Υπουργικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ