Εκμεταλλευόμενος το άλμα κατά 172% στην τιμή της μετοχής της Meta Platforms,, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Μαρκ Ζάκερμπεργκ, αποφάσισε -για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια- να πουλήσει κάποιες από τις μετοχές του.
Σύμφωνα με στοιχεία από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ, που αποκαλύπτει το Bloomberg, διέθεσε περίπου 682.000 μετοχές αξίας σχεδόν 185 εκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο.
Η εταιρεία υπολογισμού φόρου κεφαλαιουχικών κερδών Smart Asset εκτιμά ότι μετά από τις πωλήσεις αυτές θα κληθεί να πληρώσει ομοσπονδιακό συντελεστή φόρου κεφαλαιουχικών κερδών σχεδόν 24% και φόρο πολιτείας της Καλιφόρνιας ύψους 13,3%, με τον συνολικό φόρο για αυτή τη συναλλαγή να φτάνει έως και τα 68,6 εκατομμύρια δολάρια.
Η κίνηση αυτή επιβάρυνε τη μετοχή της Meta τη Δευτέρα, οδηγώντας της σε πτώση σχεδόν 3%.
Πωλητής μετοχών
Πριν από τη διετή παύση του, το Bloomberg σημειώνει ότι ο Ζάκερμπεργκ ήταν πολύ ενεργός στην πώληση των μετοχών του, εκφορτώνοντας μετοχές αξίας άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων το 2021. Σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, ο Ζάκερμπεργκ εξακολουθεί να κατέχει περίπου 13% στην εταιρεία που συνίδρυσε, ποσοστό που αποτελεί την πλειοψηφία της περιουσίας του σχεδόν 118 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η Meta Platforms έχασε αρκετή υποστήριξη από τους επενδυτές όταν η μετοχή της βρισκόταν σε ύφεση, και μάλιστα αρκετοί εξ αυτών αμφισβήτησαν την εστίαση του Ζάκερμπεργκ στο να φέρει την εταιρεία του από την εποχή των social media και στο λεγόμενο ψηφιακό metaverse.
Η μετοχή έφτασε από το υψηλό όλων των εποχών στα τέλη Σεπτεμβρίου 2021 στο μισό από αυτό το επίπεδο ένα χρόνο αργότερα.
Η δύσκολη χρονιά
Η προηγούμενη χρονιά ήταν ομολογουμένως δύσκολη για τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Αιτία, τα… φαραωνικά του σχέδια για την ανάπτυξη του metaverse, ενός ψηφιακού κόσμου ουσιαστικά, εις βάρος των κύριων δραστηριοτήτων της εταιρείας. Την ημέρα που η Meta δημοσίευσε αδύναμα κέρδη τρίτου τριμήνου πέρυσι, η τιμή της μετοχής της έπεσε περισσότερο από το ένα πέμπτο. Πολλοί, αναφέρει ο Economist, θεωρούσαν ότι ο Ζάκερμπεργκ «έχει τελειώσει».
Στο χρόνο που μεσολάβησε από τότε η κατάσταση φαίνεται ότι αποκαταστάθηκε. Η βασική δραστηριότητα της Meta, δηλαδή οι πλατφόρμες Facebook, Instagram και WhatsApp σε συνδυασμό με τις διαφημιστικές δραστηριότητες της εταιρείας, έχει επανέλθει σε άκρα υγεία.
Στις 25 Οκτωβρίου η εταιρεία ανακοίνωσε έσοδα ύψους 34,1 δισ. δολαρίων το τρίτο τρίμηνο, αυξημένα κατά 23% σε ετήσια βάση. Αυτή ήταν η πιο απότομη άνοδος από την ψηφιακή έκρηξη της πανδημίας του Covid. Τα καθαρά κέρδη υπερδιπλασιάστηκαν σε 11,6 δισ. δολάρια. Η τιμή της μετοχής της Meta έχει αυξηθεί κατά 250% από το περσινό ναδίρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο συνιδρυτής των Google Maps επενδύει σε κυπριακή εταιρεία