Τα ελληνικά νησιά κερδίζουν το στοίχημα του τουρισμού

Ποια η εικόνα των τουριστικών αφίξεων στα νησιά, όπου φαίνεται ότι έχει κερδηθεί το στοίχημα του εγχώριου τουρισμού.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Κυριαρχεί ένα έντονο δίλημμα στις κυβερνήσεις των κρατών τους τελευταίους μήνες ανάμεσα στην επιδημιολογική επιτυχία με την αποφυγή της δεύτερης εισβολής του κορωνοϊού και στην προσπάθεια να μειωθούν τα σπασμένα στην τουριστική βιομηχανία.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, Σάββας Περδίος σε δηλώσεις του χθες στην Πρώτη Εκπομπή στο Ράδιο Πρώτο δήλωσε ότι οι τουριστικές αφίξεις παρουσιάζουν μείωση που προσεγγίζει το 90%.

Η αύξηση των κρουσμάτων στην Ελλάδα έχει υποβιβάσει στην κατηγορία Β την χώρα από τις αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού φαίνεται ότι μπαίνει ως προτεραιότητα η αποφυγή της έξαρσης του ιού, ενώ στην Ελλάδα συνεχίζονται κανονικά οι εισροές τουριστών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των τουριστικών αφίξεων στα νησιά, όπου φαίνεται ότι έχει κερδηθεί το στοίχημα του εγχώριου τουρισμού.

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ξενοδόχοι και οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων προβαίνουν τις τελευταίες μέρες στις ανακοινώσεις προσφορών ώστε να προσελκύσουν επιπλέον ημεδαπούς τουρίστες.

Η Σκύρος

Το στοίχημα της φετινής τουριστικής σεζόν φιλοδοξεί να κερδίσει το νησί της Σκύρου, αφού παρουσιάζει ήδη πληρότητα 75% στα τουριστικά καταλύματα με περαιτέρω αυξητικές τάσεις για τον Αύγουστο.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Σκύρου, Νίκος Μαυρίκος, «στην πιο δύσκολη τουριστική περίοδο των τελευταίων δεκαετιών, η Σκύρος κινείται ικανοποιητικά με την πληρότητα στα ξενοδοχεία να έχει υπερβεί το 75%. Με ιδιαίτερα οικονομικές τιμές στη διαμονή και στην εστίαση και με πλήρη και συνεπή εφαρμογή του υγειονομικού πρωτοκόλλων, δουλεύουμε μαζί με τους επαγγελματίες του τουρισμού ώστε να παρέχουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες στους επισκέπτες μας».

Η Σκύρος είναι παραδοσιακά ένα νησί που αποτελεί πόλο έλξης για τους Έλληνες επισκέπτες και δεν στηρίζεται στον τουρισμό από το εξωτερικό, όπως άλλα νησιά της χώρας, όπως τονίζεται.

Παράλληλα, το νησί αξιοποιεί και μια σημαντική ιδιαιτερότητα που στις φετινές συνθήκες το καθιστούν έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς γι' αυτό το καλοκαίρι, αφού αποτελεί ένα από τα πιο αραιοκατοικημένα νησιά της Ελλάδας, ενώ έχει περισσότερες από 180 παραλίες, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία μη οργανωμένες.

Η Τήνος

Σταθερή αξία παραμένει η Τήνος από άποψη τουριστικής ζήτησης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμεναρχείου, όπου τον Ιούλιο καταγράφηκαν 50.404 αφίξεις έναντι 92.389 του αντίστοιχου περυσινού μήνα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, αν υπολογιστεί ότι οι κατάπλοι είχαν φέτος περίπου 60% πληρότητα, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιβάτες ήταν κατά 40% λιγότεροι, λόγω των μέτρων της πανδημίας, οι φετινές αφίξεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστιούν καλές.

«Είμαστε σε καλό δρόμο», δηλώνει ο δήμαρχος του νησιού Γιάννης Σιώτος και προσθέτει: «Εκπέμψαμε τα σωστά μηνύματα τον κατάλληλο χρόνο και στο κατάλληλο κοινό και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Προσβλέπουμε σε ένα ακόμα καλύτερο Αύγουστο, εάν δεν υπάρξει δραματική τροπή στην εξέλιξη των κρουσμάτων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πολύ περισσότερο που η Τήνος έμεινε μακριά από το επιδημικό φαινόμενο και εξακολουθεί να παραμένει ένας ασφαλής προορισμός».

Η Πάρος

Αρκετά αισιόδοξη τουριστική εικόνα παρουσίασε η Πάρος κατά τον φετινό Ιούλιο, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και των περιορισμών στις πληρότητες των πλοίων, επιβεβαιώνεται και από τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου. Σύμφωνα λοιπόν με την Ένωση, η πληρότητα των ξενοδοχείων των δύο νησιών σύμφωνα με τις κρατήσεις, μέχρι τις 20 Αυγούστου θα αγγίξει το 70 με 75%. Μετά τις 20 Αυγούστου και σύμφωνα πάντα με τις κρατήσεις, η πληρότητα θα πέσει στο 45% περίπου.

Κάθε άλλο παρά απογοητευτικά είναι τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων στο λιμάνι της Πάρου για το μήνα Ιούλιο, καθώς σύμφωνα με το parianostypos, το νησί κράτησε «γερά» μέσα στις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας όσον αφορά στις τουριστικές εισροές!

Η φετινή πτώση των αφίξεων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 - γράφει ο τοπικός ιστότοπος - αγγίζει περίπου το 50% στους επιβάτες, γεγονός εύλογο και αναμενόμενο αφού η πληρότητα των πλοίων μέσα στο μήνα ήταν επιτρεπτή κατά το 60% ενώ φέτος επίσης ταξίδεψαν οι μισοί σε σχέση με πέρσι μέσω πλοίων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ