Ρεαλιστικός στόχος η ακτοπλοϊκή σύνδεση τον Μάιο

Ο στόχος της έναρξης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Πειραιά τον ερχόμενο Μάιο είναι ρεαλιστικός, δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης.

Ο στόχος της έναρξης της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Κύπρου – Πειραιά τον ερχόμενο Μάιο είναι ρεαλιστικός, δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Δημητριάδης, προσθέτοντας πως το Υφυπουργείο είναι στην τελική φάση της διαμόρφωσης των όρων του διαγωνισμού, η προκήρυξη του οποίου τοποθετείται εντός Οκτωβρίου.
             
«Το χρονοδιάγραμμα του Μαΐου είναι ρεαλιστικό, γιατί στοχεύουμε με την προκήρυξη των προσφορών θα δώσουμε ένα περιθώριο δύο με δυόμισι μήνες στους υποψήφιους να μελετήσουν τις προτάσεις και θα είναι εντός των όρων προσφοράς ότι ο στόχος είναι να ξεκινάει η θαλάσσια σύνδεση αρχές Μαΐου για να προλάβουμε την καλοκαιρινή σεζόν» είπε ο κ. Δημητριάδης μιλώντας ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Τουρισμού.
 
Πάντως, ο κ. Δημητριάδης είπε πως υπάρχουν ακόμα θέματα που συζητούνται με τις ελληνικής αρχές και συγκεκριμένα με τον λιμάνι του Πειραιά, όπως το ότι το δρομολόγιο αυτό θα είναι το πρώτο από χώρα εκτός της ζώνης του Σένγκεν, που συνδέεται με θέματα τερματικού σταθμού και τελωνειακών ελέγχων.
 
«Είμαστε στην τελική φάση της διαμόρφωσης των όρων προσφοράς και ο στόχος είναι να προκηρύξουμε την προσφορά εντός Οκτωβρίου», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από την Κύπρο, από την Ελλάδα και από τον ευρωπαϊκό χρόνο, ενδιαφέρον που απομένει να εκφραστεί και στις υποβολές προσφορών με την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού.
 
Υπενθύμισε πως η κρατική επιδότηση, για την οποία έχει εξασφαλιστεί προέγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, αφορά την επιβατική πτυχή του δρομολογίου για τρία χρόνια, προσθέτοντας ότι η περίοδος αυτή είναι αρκετή για να καταδείξει ότι η λειτουργία του δρομολογίου είναι βιώσιμη. Είπε μάλιστα πως αν το ενδιαφέρον που υπάρχει από τον κόσμο «μετατραπεί σε χρήση νοιώθω ότι η υπηρεσία θα είναι από μόνη της βιώσιμη».
 
Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης είπε πως οι προσφοροδότες θα έχουν να επιλέξουν ως αφετηρία του δρομολογίου είτε το λιμάνι της Λάρνακας, είτε της Λεμεσού, καθώς και τον ενδιάμεσο σταθμό, προσθέτοντας ότι για τη τιμή του κομίστρου έχει επιβληθεί πλαφόν για €50 για μονή διαδρομή και €80 μετ’ επιστροφής, για να σημειώσει ωστόσο ότι αναμένονται κάποιες διευκρινίσεις από το λιμάνι του Πειραιά. Υπογράμμισε ωστόσο πως στα κριτήρια σημαντικό θα θεωρείται και η διάρκεια του ταξιδιού, ενώ αναγνώρισε ότι η Λάρνακα μειονεκτεί από θέμα απόστασης.
 
Στρατηγική για τη ναυτιλία το 2040
 
Παράλληλα, ο κ. Δημητριάδης επεσήμανε πως το δρομολόγιο αυτό θα βοηθήσει τους Κύπριους να αγκαλιάσουν τη ναυτιλία, η οποία συνεισφέρει το 7% στο ΑΕΠ της χώρας, εργοδοτεί τουλάχιστον 9.000 στις ναυτιλιακές εταιρείας, περίπου 50.000 ναυτικούς και αποτελεί το 3% του επικερδούς απασχολούμενου δυναμικού της Κύπρου.
 
Είπε σε αυτό το σημείο ότι αυτή τη στιγμή το Υφυπουργείο καταγράφει τα επιτεύγματα του τομέα από το 2000 μέχρι το 2020, αξιολογούνται οι προκλήσεις σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, έτσι ώστε να βγούμε προς τον Κύπριο πολίτη και τη βιομηχανία με μία ιστορία, ζητώντας μέσα από μία διαβούλευση μαζί τους για να συνδιαμορφώσουμε το μέλλον του τομέα.
 
«Οπόταν θέλουμε να εξαγγείλουμε μία στρατηγική για το μέλλον του τομέα για τα επόμενα είκοσι χρόνια, πού είμαστε και πού θέλουμε να πάμε, με όραμα και συγκεκριμένες στοχεύσεις», είπε, προσθέτοντας πως η στρατηγική δεν θα περιορίζεται στην παραδοσιακή ναυτιλία, ήτοι, την πλοιοκτησία και πλοιοδιαχείριση, αλλά θα καλύπτει και τον ευρύτερο θαλάσσιο τομέα, όπως και την ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική του κράτους.
 
Απεκάλυψε δε ότι υπάρχει πρόθεση από πολλούς όπως το Υφυπουργείο αναλάβει και σε άλλες δραστηριότητες όπως τις μαρίνες.
 
Αναμένονται περιβαλλοντικά κίνητρα
 
Για την προσέλκυση πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο και ναυτιλιακών εταιρειών, ο κ. Υφυπυργός Ναυτιλίας είπε μεν πως η προκάτοχός του έκανε αρκετά καλή δουλειά, προσθέτοντας ωστόσο ότι η πανδημία δεν επιτρέπει τη διενέργεια παρουσιάσεων στο εξωτερικό και ως εκ τούτου το Υφυπουργείο αυτή την περίοδο επικαιροποιεί τον ναυτιλιακό προϊόν και μελετά τρόπους για το καταστήσει ακόμη πιο ελκυστικό.
 
«Οπόταν θα δείτε σύντομα εξαγγελίες, προσφέροντας περιβαλλοντικά κίνητρα», εξηγώντας ότι αναφέρεται σε νεότευκτα πλοία ή πλοία με ενεργειακή απόδοση θα τυγχάνουν περαιτέρω φορολογικής έκπτωσης για ένταξη στο κυπριακό νηολόγιο. Σημείωσε ακόμη ότι επιθυμία του Υφυπουργείου είναι να προσελκύσει στο κυπριακό νηολόγιο και εγγραφή γιοτ και σκαφών αναψυχής.
 
Θα φανεί τους επόμενους μήνες ο αντίκτυπος της πανδημίας στην εμπορική ναυτιλία
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Δημητριάδης είπε πως μπορεί η πανδημία το κορωνοϊού να κτύπησε άμεσα τον τομέα της κρουαζιέρας που δεν φαίνεται ότι θα ανακάμψει το 2021 και ότι η εμπορική ναυτιλία δεν επηρεάστηκε τόσο διότι αποτελεί τον μεταφορέα του εμπορίου, ωστόσο σημείωσε ότι στον εμπορικό τομέα, οι συνέπειες θα φανούν τους αμέσως επόμενους μήνες, καθότι υπάρχει μεν εξυπηρέτηση αλλά «σε πολύ μειωμένο αριθμό».
 
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενημέρωση του Υφυπουργού Ναυτιλίας.

«Τα νέα είναι πάρα πολύ καλά», είπε, προσθέτοντας πως μετά την έγκριση από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την επιδότηση του δρομολογίου, αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου ο διεθνής διαγωνισμός για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη ακτοπλοϊκή γραμμή, που θα έχει ενδιάμεσο σταθμό είτε την Κρήτη είτε τη Ρόδο.

Είπε ακόμη ότι η γραμμή φαίνεται να προσελκύει τεράστιο ενδιαφέρον, προσθέτοντας «ο Υφυπουργός έχει πει ξεκάθαρο ότι θα είναι όρος των προσφορών και είναι απόλυτα εφικτός".

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι το Οκτώβριο θα προκηρυχθεί ο διεθνής διαγωνισμός για την ακτοπλοϊκή σύνδεση, υπενθυμίζοντας ότι το κόμμα έθετε εδώ και καιρό το θέμα της επαναφοράς του δρομολογίου.

«Θεωρούμε ως αδιανόητο να εξαρτάται η σύνδεση ενός νησιώτικο, ημικατεχόμενου κράτους με τον υπόλοιπο κόσμο να εξαρτάται μόνο από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλείσουν αφού η κυβέρνηση δυστυχώς φρόντισε να κλείσει και τον κρατικό αερομεταφορέα», είπε.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ