Ψάχνουν, μα δε βρίσκουν λύσεις για τον τουρισμό του 2021

Υπό την αίρεση της πανδημίας οι σχεδιασμοί για τον τουρισμό - Κανένας δεν αντέχει δεύτερη τουριστική χρονιά όπως την περσινή, λέει ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας

Κανένας στην Κύπρο δεν μπορεί να αντέξει δεύτερη τουριστική χρονιά όπως την περσινή, ανέφερε ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου προσθέτοντας πως πρέπει άμεσα να προγραμματιστεί ένα πρωτόκολλο αντιμετώπισης τουριστών σχετικά με τον κορωνοϊό, που φτάνουν στην Κύπρο για διακοπές.
  
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τουριστικούς πράκτορες και αντιπροσώπους τους που φέρνουν επισκέπτες στην Κύπρο από Ρωσία, Βρετανία, Κεντρική Ευρώπη, Σκανδιναβικές χώρες και Ισραήλ, που πραγματοποιήθηκε στο «Μουσείο Θάλασσα», ο Χρήστος Ζαννέττου ανέφερε ότι συζητήθηκαν «διάφορα θέματα όσον αφορά τις εξελίξεις στην τουριστική βιομηχανία και γενικότερα τις επιπτώσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην τουριστική βιομηχανία που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Δήμαρχος είπε πως «ακόμα δεν υπάρχει καμία εκτίμηση όσον αφορά την τουριστική σαιζόν του 2021» και σημείωσε πως «όλοι ανησυχούν» για τις εξελίξεις. «Αυτό που επιβάλλεται, που πρέπει σύντομα και άμεσα να τροχιοδρομηθεί, είναι το πρωτόκολλο αντιμετώπισης των τουριστών, για το θέμα του κορωνοϊού, που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν την Κύπρο» είπε.
 
Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές από το Υπουργείο Υγείας για το θέμα της άφιξης τουριστών στην Κύπρο, ο Δήμαρχος απάντησε πως «αυτό που αναμένουμε είναι να διαμορφωθεί ένα πρωτόκολλο το οποίο να καθορίζει πως μπορεί να επισκεφθεί την Κύπρο, ο κόσμος που έχει εμβολιαστεί, εάν δηλαδή θα είναι αναγκασμένος να κάνει δεύτερο τεστ με την άφιξη του στο αεροδρόμιο και εάν θα μπορεί ελεύθερα να επισκεφθεί το νησί μας, με το λεγόμενο  Πράσινο Διαβατήριο, όπως θα το καθορίσει η κάθε χώρα. Ακόμα πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα μπορεί κάποιος που δεν έχει εμβολιαστεί να επισκεφθεί την Κύπρο, πώς θα αντιμετωπιστεί σε περίπτωση που κάνει δεύτερο τεστ στο αεροδρόμιο και εντοπιστεί θετικός, τα θέματα αυτοπεριορισμού και διάφορα άλλα που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού».
 
Ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας εξέφρασε την άποψη πως «αυτά τα θέματα πρέπει να αξιολογηθούν από μια ομάδα δράσης, που σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Τουρισμού και τους αρμόδιους Υπουργούς, να αποφασίσουν τα μελλοντικά σχέδια και αποφάσεις για την τουριστική βιομηχανία, να καταρτιστεί ένα πλαίσιο, το οποίο θα γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με τον συγκεκριμένο τομέα, ώστε να προβούν στις ανάλογες κινήσεις για προβολή της Κύπρου και να υπάρχει σωστός προγραμματισμός στο ζήτημα των κρατήσεων».
 
Ερωτηθείς κατά πόσον η ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου μπορεί να επιβιώσει ακόμα μια τουριστική χρονιά όπως την περσινή χωρίς περαιτέρω κρατική στήριξη, ο κ. Ζαννέττου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «παγκύπρια κανένας δεν αντέχει ακόμα μια χρονιά όπως ήταν το 2020. Κανένας δεν θα αντέξει, λαμβάνοντας υπόψη ότι το τραπεζικό σύστημα δεν αναστέλλει την καταβολή δόσεων ή τόκων και όλες οι επιχειρήσεις είναι στο αβέβαιο» είπε και σημείωσε ότι «δυστυχώς όλα εξαρτώνται από την οικονομική δυνατότητα του κάθε ενός».
 
Για την Αγία Νάπα, ως τουριστικός προορισμός, είπε «πρέπει να αποφασιστεί ένα πλάνο εμβολιασμού για όσους θα δραστηριοποιηθούν. Εάν η τουριστική βιομηχανία επαναδραστηριοποιηθεί την 1η Μαρτίου ή την 1η Απριλίου τι θα γίνει με τους εργοδοτούμενους στα ξενοδοχεία και τις άλλες επιχειρήσεις, με τους υπαλλήλους των Δήμων που εργάζονται στις παραλίες και αλλού και έρχονται σε άμεση επαφή με τον κόσμο, ποιά θα είναι η προστασία που θα τους παρέχουμε και ποιά προστασία θα προσφέρουμε στους τουρίστες, ώστε να αποτρέψουμε την οποιαδήποτε μεταδοτικότητα».
 
Αφού έδωσε «συγχαρητήρια στην Κυβέρνηση για την επιδημιολογική κατάσταση την οποία έχουμε σήμερα ως κράτος» ο Χρήστος Ζαννέτου σημείωσε πως «για να επανεκκινήσει η τουριστική βιομηχανία, υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος να διανύσουμε και υπάρχουν σοβαρά θέματα που πρέπει να αξιολογηθούν και να ληφθούν άμεσα αποφάσεις, ώστε να γίνει ο σωστός σχεδιασμός από όλους όσους εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία».
 
Από την πλευρά του ο Χρήστος Άσπρου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητική τη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν όλοι οι φορείς του τουρισμού στην περιοχή, μεταξύ των οποίων διοργανωτές ταξιδίων στην Κύπρο και τον ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου. Η εκτίμηση που έχουμε ως τουριστικοί πράκτορες είναι ότι το 2021 θα είναι μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά, θα είναι ίσως χειρότερη και από το 2020, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν κρατήσεις λόγω και της επιδημιολογικής κατάστασης που επικρατεί στην Ευρώπη, όπου οι πλείστες χώρες είναι σε κατάσταση lockdown».  
 
Προβλέπουμε, συνέχισε «ότι θα αρχίσει σταδιακά να ανοίγει η σαιζόν μετά τα μέσα Ιουνίου, ωστόσο μια ανάκαμψη στον τουρισμό με βάση τις προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού τουρισμού, προβλέπεται γύρω στο 2024. Γι’αυτό πρέπει να είμαστε όλοι προετοιμασμένοι ότι η πανδημία και αυτή η τραγική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, θα συνεχίσει και για τα επόμενα 2-3 χρόνια, ώστε να καταφέρουμε να ανακάμψουμε και να έχουμε τους αριθμούς που είχαμε το 2019, η οποία ήταν μια καλή χρονιά για τον τουρισμό στην Κύπρο».
 
Σημείωσε ακόμα πως «χρειαζόμαστε ευέλικτα πρωτόκολλα τα οποία να καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής βιομηχανίας, ξενοδόχους, τουριστικούς πράκτορες και ξένους διοργανωτές ταξιδίων για να αρχίσουν να προγραμματίσουν τις κρατήσεις τους με βάση τα πρωτόκολλα που θα υπάρχουν στην Κύπρο. Μεγάλοι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες έχουν επαναπρογραμματίσει το πρόγραμμα τους για τις 15 Απριλίου, ωστόσο το πρόγραμμα αυτό αλλάζει κάθε δύο εβδομάδες».
 
Σε σχετική ερώτηση ο κ. Άσπρου απάντησε πως «ως Σύνδεσμος Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου θεωρούμε πως η στήριξη της Κυβέρνησης πρέπει να συνεχιστεί, όσον αφορά τις επιχειρήσεις και δει της τουριστικής βιομηχανίας, είτε είναι ξενοδόχοι, είτε τουριστικοί πράκτορες, είτε εστιατόρια. Θεωρούμε ότι η οριζόντια στήριξη που παρέχεται στις επιχειρήσεις πρέπει να είναι πιο συγκεκριμένη και πιο στοχοποιημένη στις επιχειρήσεις οι οποίες πραγματικά υποφέρουν».
 
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «με βάση τον αριθμό των κρατήσεων που έχουμε στα χέρια μας, προβλέπουμε ότι τα ξενοδοχεία θα καθυστερήσουν να ανοίξουν. Δηλαδή αντί 1η Απριλίου που τα πλείστα των ξενοδοχείων ήταν ανοικτά, και παρ’ όλο που την συγκεκριμένη ημερομηνία θα είναι το Πάσχα των Καθολικών, λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης στην Ευρώπη, δεν προβλέπουμε να έχουμε οποιαδήποτε τουριστική κίνηση, τουλάχιστον κατά το πρώτο 15νθημερο του Απρίλη».
 
Εξάλλου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου Δώρος Τάκκας είπε πως «η διαπίστωση είναι ότι το 2021 θα είναι μια δύσκολη χρονιά και ευελπιστούμε να είναι λίγο καλύτερη από το 2020, ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κινήσεις και τις ενέργειες που θα πάρει το κράτος, τα πρωτόκολλα και όλα τα συναφή που χρειάζονται για την όποια τουριστική δραστηριότητα. Οι ξενοδόχοι αλλά και οι λοιποί εμπλεκόμενοι στην τουριστική βιομηχανία, πέρασαν και περνούν πάρα πολύ δύσκολους καιρούς και δυστυχώς το μέλλον είναι αβέβαιο».
 
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τάκκας είπε πως «ένα από τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί κλάδοι και ειδικά τα ξενοδοχεία είναι ότι πρέπει να πληρώνουν δόσεις στις Τράπεζες τις οποίες όμως δεν μπορούν να πληρώσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε φέτος αλλά ίσως και τα επόμενα χρόνια και είναι ένα σημαντικό θέμα που απασχολεί τους πάντες».
 
Ερωτηθείς πόσα ξενοδοχεία αναμένεται να ανοίξουν φέτος στην επαρχία Αμμοχώστου, ο κ. Τάκκας απάντησε πως «στόχος είναι να ανοίξουν όλα. Ελπίζουμε να έχουμε τέτοια τουριστική κίνηση που να δικαιολογεί το άνοιγμα όλων των ξενοδοχείων γιατί, δεν μπορούν να παραμείνουν κλειστά και για δεύτερη συνεχή χρονιά» είπε και σημείωσε ότι «ίσως να υπάρξει μια καθυστέρηση και να δραστηριοποιηθούν τα ξενοδοχεία μετά τον Ιούνιο, ωστόσο στόχος και σκοπός μας είναι να ανοίξουν όλα τα ξενοδοχεία της περιοχής». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ