Στην πανδημία ο τελευταίος λόγος, για τον τουρισμό

Τα πράσινα διαβατήρια, το άνοιγμα των αεροδρομίων και η πανδημία που καθορίζει εν τέλει τα πλάνα για επανεκκίνηση του τουρισμού

του Χρίστου Πέτρου

Παρά τις συνεχείς και συντονισμένες κυβερνητικές και ιδιωτικές προσπάθειες που καταβάλλονται για επανεκκίνηση του τουρισμού, η πανδημία «έχει τα δικά της σχέδια». Αυτά μάλιστα φαίνεται ότι δεν έχουν προοπτική σύγκλισης τουλάχιστον στους επόμενους μήνες, με τα πλάνα των αρμοδίων και των επαγγελματιών του κλάδου.

 

Ένα πράσινο διαβατήριο «δε φέρνει την άνοιξη»

Το πρώτο θετικό μήνυμα για απρόσκοπτη επανεκκίνηση του τουρισμού και της ελεύθερης διακίνησης, ήρθε την περασμένη Κυριακή από το Ισραήλ.

Εκεί κατά την επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη, συνοδεία Υπουργών την Κυπριακής Κυβέρνησης, αποφασίστηκε μεταξύ άλλων, ότι «από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, στους οποίους έχει χορηγηθεί εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), δεν θα υποβάλλονται σε PCR τεστ για να ταξιδέψουν στην Κύπρο ούτε θα τίθενται σε αυτοπεριορισμό».

Υπογραμμίζεται, όπως εξάλλου αναφέρεται εκτενέστερα και πιο κάτω, πως και οι μη εμβολιασμένοι θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο, τηρώντας ωστόσο οδηγίες και σχετικά πρωτόκολλα.

Με αφορμή την υπό αναφορά συμφωνία, ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος υπογράμμισε ότι το Ισραήλ έφτασε αν είναι η 3η πιο σημαντική αγορά για τον κυπριακό τουρισμό αφού το 2019, οι αεροπορικές αφίξεις από το Ισραήλ έφτασαν τις 300.000 και οι αφίξεις κρουαζιέρας τις 40.000.

Με δεδομένο τον αυξημένο ρυθμό εμβολιασμών στο Ισραήλ η διμερής συμφωνία για το «πράσινο διαβατήριο» κρίνεται από αρμόδιους φορείς ως θετικότατη εξέλιξη.

Ωστόσο από μόνη της η εν λόγω συμφωνία δεν μπορεί να αντισταθμίσει τις απώλειες που προδιαγράφονται για την τουριστική βιομηχανία στο πλαίσιο της ήδη τρέχουσας τουριστικής σεζόν. «Ανάλογες συμφωνίες πρέπει να επιδιωχθούν και με άλλες χώρες και ειδικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Ρωσία» επεσήμανε ο κ. Περδίος σε διαδικτυακή συζήτηση την Τρίτη με θέμα «Τουρισμός: Η Κύπρος απέναντι στις προκλήσεις της πανδημίας ».

Εξάλλου το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί την 1η αγορά του κυπριακού τουρισμού, «καλπάζει» ομοίως με το Ισραήλ στον εμβολιασμό του πληθυσμού του. Γεγονός που καθιστά εφικτή και ουσιώδη μια διμερή συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της Βρετανίας, για «πράσινο διαβατήριο» Βρετανών τουριστών. Ευνοϊκό στοιχείο αποτελεί και το γεγονός πως η Βρετανία εμβολιάζει τον πληθυσμό της με εγκεκριμένα από την ευρωπαϊκή αρμόδια αρχή (ΕΜΑ) εμβόλια.

Αντιθέτως στην περίπτωση της Ρωσίας, μια ενδεχόμενη συμφωνία «πράσινου διαβατηρίου» σκοντάφτει προς το παρών τουλάχιστον, στην έγκριση του ρωσικού εμβολίου από τις αρμόδιες Eυρωπαϊκές Υπηρεσίες. Παρά τις εν εξελίξει διαδικασίες «Το εμβόλιο Sputnik V, δεν είναι αδειοδοτημένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Υπήρξε μια πρόθεση για αδειοδότηση, από τον ΕΜΑ, ωστόσο η αίτηση ακόμη μελετάται και ως εκ τούτου δεν υπάρχει καν τελική αξιολόγηση. Η Κύπρος συμμετέχει ως μέλος στον ΕΟΦ, συμμερίζεται και συντρέχει μαζί με τις αποφάσεις του ΕΜΑ» όπως ανέφερε η Διευθύντρια των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου. Σε ότι αφορά λοιπόν την χωρίς περιορισμούς έλευση Ρώσων τουριστών, αναμένεται με ενδιαφέρον η απόφαση του ΕΜΑ για το Sputnik V.

 

Το άνοιγμα των αεροδρομίων

Το πολυαναμενόμενο από τους επαγγελματίες του τουρισμού σχέδιο για άνοιγμα των αεροδρομίων, θα τεθεί σε εφαρμογή τελικά, όπως ορίστηκε από τις αρχές του έτους, την 1η Μαρτίου. Ελαφρώς διαφοροποιημένο από το αρχικό πλάνο ελέω πανδημίας, το σχέδιο ανοίγματος το οποίο ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο την περασμένη Τετάρτη, συνεπάγεται δυνατότητα έλευσης επιβατών από 56 χώρες υπό νέους και καθορισμένους όρους. Ως εκ τούτου η ασάφεια για το καθεστώς άφιξης και διαμονής τουριστώ, που αποτελούσε αγκάθι στις προσπάθειες των επαγγελματιών του κλάδου, υποχωρεί εν πολλοίς υπό την εν λόγω εξέλιξη.

 

 

Σχέδιο Δράσης σταδιακής επανέναρξης των πτήσεων και επαναλειτουργίας των αερολιμένων το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2021.

1. Για τις χώρες της ΕΕ συν τις Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία και Ελβετία, θα ακολουθείται η κατηγοριοποίηση των  χωρών του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), οι οποίες θα ταξινομούνται στις κατηγορίες πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη. 

2. Για το μήνα Μάρτιο,  για τις τρίτες χώρες Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανος, ΗΑΕ, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτος, Λευκορωσία όπως και επίσης για τον κατάλογο σύστασης τρίτων χωρών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  θα διεξάγεται αξιολόγηση από το Υπουργείο Υγείας το οποίο θα τις ταξινομεί  σε πράσινη, πορτοκαλί, κόκκινη και γκρίζα. Όσες από τις πιο πάνω χώρες ταξινομηθούν στην κατηγορία γκρίζα θα χρειάζονται ειδική άδεια εισόδου και οι επιβάτες θα πρέπει να προσκομίζουν ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση.  Σε αυτή την κατηγορία θα ισχύουν μέτρα αυτοπεριορισμού τα οποία θα είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

3. Από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021, οι αφιχθέντες από οποιαδήποτε από τις πιο πάνω χώρες, η οποία έχει ταξινομηθεί στην πράσινη κατηγορία, θα υποβάλλονται σε εργαστηριακό έλεγχο PCR τεστ, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία. 

4. Σημειώνεται ότι,  για το μήνα Μάρτιο, όλοι οι επιβάτες, ανεξαρτήτου κατηγορίας, που αφικνούνται στην Κύπρο θα έχουν περάσει από εργαστηριακό έλεγχο PCR.

5. Από την 1η Απριλίου, η αξιολόγηση και η κατάταξη των τρίτων χωρών θα γίνεται στις κατηγορίες πράσινη, πορτοκαλί ή κόκκινη σύμφωνα με τα κριτήρια του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).  Ως τρίτες χώρες, πέραν από το Ηνωμένο Βασίλειο, Ρωσία, Ουκρανία, Ισραήλ, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο και Λευκορωσία, προστίθενται, από την 1η Απριλίου 2021, και οι ακόλουθες χώρες: Σερβία, Κατάρ, Μπαχρέιν, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Αρμενία και Γεωργία.

6. Όσα κράτη δεν συμπεριλαμβάνονται στα πιο πάνω θα ταξινομούνται στην κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια.

7. Το Υπουργείο Υγείας θα ανακοινώνει σε εβδομαδιαία βάση την κατηγοριοποίηση των χωρών.

8. Επιπρόσθετα, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση, μέχρι την 31η Μαρτίου 2021, του μέτρου παραμονής 7 ημερών σε χώρους που θα υποδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία για όσους φθάνουν από το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που ήδη εφαρμόζονται.

9. Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε κατηγορία ισχύουν τα ακόλουθα:

     i.  Κατηγορία Πράσινη.  Σε αυτή την κατηγορία, όλοι οι επιβάτες, με την άφιξή τους στην Κύπρο, από την 1η μέχρι και την 31η Μαρτίου 2021 θα υποβάλλονται σε εργαστηριακή ανάλυση PCR, το κόστος του οποίου θα καλύπτεται από την Κυπριακή Δημοκρατία.  Από την 1η Απριλίου 2021 δεν θα υπάρχει κανένας περιορισμός, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

     ii.  Κατηγορία Πορτοκαλί, στην οποία θα απαιτείται η προσκόμιση αρνητικής εργαστηριακής ανάλυσης PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση, πρακτική που ισχύει και σήμερα.

     iii.  Κατηγορία Κόκκινη, στην οποία θα απαιτείται διπλή εργαστηριακή ανάλυση, δηλαδή αρνητική εργαστηριακή ανάλυση PCR εντός 72 ωρών πριν την αναχώρηση και ακόμα μία εργαστηριακή ανάλυση PCR με την άφιξη στην Κύπρο. Σε αυτή την κατηγορία δεν ισχύουν μέτρα  αυτοπεριορισμού / καραντίνας. Σημειώνεται ότι Κύπριοι πολίτες και νόμιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία μπορούν να επιλέξουν να διενεργήσουν εργαστηριακό έλεγχο μόνο κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να  παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, εκτός και αν προσκομίσουν επιπρόσθετη εργαστηριακή ανάλυση με αρνητικό PCR εντός 72 ωρών πριν από την αναχώρηση.

     iv.  Κατηγορία Γκρίζα – ειδική άδεια.  Στη συγκεκριμένη κατηγορία θα ακολουθείται και η διαδικασία για παραχώρηση ειδικής άδειας εισόδου στη Δημοκρατία για πολίτες τρίτων χωρών (εξαιρούνται από την παραχώρηση ειδικής άδειας οι Κύπριοι πολίτες, οι νόμιμα διαμένοντες στην Κυπριακή Δημοκρατία και οι Ευρωπαίοι πολίτες).  Σε αυτή την κατηγορία οι αφιχθέντες θα πρέπει να  παραμένουν σε καθεστώς υποχρεωτικού αυτοπεριορισμού σύμφωνα με τις εκάστοτε οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

     v.  Σε όλες τις κατηγορίες θα διεξάγονται δειγματοληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας.

 

Παρά λοιπόν τις εντατικές προσπάθειες και τις αποφάσεις που ευνοούν την επανεκκίνηση του τουρισμού, οι ορίζουσες για την ουσιαστική λειτουργία «της βαριάς βιομηχανίας της Κύπρου» φαίνεται ότι ελέγχονται ακόμη από την πανδημία.

Οι πολιτικές και οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο όφελος από την τουριστική δραστηριότητα, γίνονται και είναι υλοποιήσιμες στον βαθμό που η πανδημία το επιτρέπει.

Το μεγάλο στοίχημα του εμβολιασμού που καθορίζει τον χρόνο και τον τρόπο ανοίγματος της οικονομίας, παρά τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται, προχωρά με αργούς και σταθερούς ρυθμούς. Ωστόσο οι διάφορες μεταλλάξεις του ιού και η αβεβαιότητα που αυτές επαναφέρουν, αντισταθμίζουν και αναγκάζουν σε «υποχρεωτική αναμονή».

Το συμπέρασμα είναι ότι όσο δεν είναι εξασφαλισμένη η υγειονομική θωράκιση, η όποια απόφαση για ανοίγματα και εξωστρέφειες χρειάζεται προσοχή γιατί μπορεί να αποβεί επικίνδυνη και να υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προοπτικές της οικονομίας για την οποία υποτίθεται ότι θα ληφθούν τα όποια ρίσκα.

 

ΠΗΓΗ: Σημερινή

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ