«Τροχοπέδη» στην ανάκαμψη του τουρισμού το υψηλό κόστος του PCR test

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία εκπροσωπεί το 82% της αεροπορικής κίνησης διεθνώς, πραγματοποίησε σχετική έρευνα, εξετάζοντας τα ενδεικτικά κόστη των PCR τεστ σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο

Κι ενώ η τουριστική βιομηχανία «ποντάρει» στην επανεκκίνηση όσο προχωρούν τα εμβολιαστικά προγράμματα, την ίδια στιγμή, εκφράζει την ανησυχία της για το υψηλό κόστος των μοριακών τεστ που απαιτούνται ειδικά για τους μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες και μπορεί να εκτοξεύσουν το κόστος ενός ταξιδιού, ειδικά σε χώρες όπου τα τεστ είναι πιο ακριβά.

Η Διεθνής Ενωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ), η οποία εκπροσωπεί το 82% της αεροπορικής κίνησης διεθνώς, πραγματοποίησε σχετική έρευνα ακριβώς γι’ αυτό, εξετάζοντας τα ενδεικτικά κόστη των PCR τεστ σε 16 χώρες σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και αυτές που απαρτίζουν και το τοπ των βασικότερων τουριστικών αγορών εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Τα κόστη διαφοποιούνται ανάλογα με τη χώρα με ένα μίνιμουμ εύρος από 75 ευρώ (90 δολάρια) έως 173 ευρώ (208 δολάρια), ενώ μόνο η Γαλλία ακολουθεί την καλή πρακτική, σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, με το γαλλικό κράτος να επωμίζεται το ίδιο το κόστος για τους ταξιδιώτες καταλήγοντας να είναι τελικά μηδενικό.

Στη Γερμανία, τη βασικότερη αγορά εισερχόμενου τουρισμού για την Ελλάδα με πάνω από 4 εκατ. ταξιδιώτες υπό συνθήκες κανονικότητας, το μίνιμουμ κόστος για ένα PCR τεστ ξεκινά από τα 55 ευρώ και ανεβαίνει, στις ΗΠΑ από τα 75 ευρώ και πάνω, ενώ στο Ηνωμένο Βασίλειο από τα 80 ευρώ, ξεπερνώντας ακόμη και τα 340 ευρώ, όπως προκύπτει από την έρευνα της ΙΑΤΑ.

«Προκειμένου να διευκολυνθούν τα ταξίδια και να υπάρχει μία ουσιαστική επανεκκίνηση όσον αφορά τις διεθνείς μετακινήσεις, τα τεστ θα πρέπει να είναι προσιτά, ευρέως διαθέσιμα και αποτελεσματικά», αναφέρουν οι επιτελείς της Ενωσης, προσθέτοντας ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το υψηλό κόστος στα τεστ δεν θα πρέπει να αποτρέπει τα ταξίδια είτε για τους μεμονωμένους ταξιδιώτες είτε για τις οικογένειες. «Πώς είναι δυνατόν το ελάχιστο κόστος για ένα τεστ να είναι λίγο πάνω από τα 60 ευρώ (77 δολάρια) στην Αυστραλία αλλά στα 231 ευρώ (278 δολάρια) στην Ιαπωνία;» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με την ΙΑΤΑ, πέραν της Γαλλίας που παρουσιάζει την καλύτερη πρακτική προς τη σωστή κατεύθυνση φαίνεται ότι κινείται και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με βάση τις συστάσεις της περασμένης εβδομάδας: Με βάση της προτάσεις των Βρυξελλών και «προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη διακριτική μεταχείριση εις βάρος όσων δεν έχουν εμβολιαστεί και για οικονομικούς λόγους, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να εξασφαλίζουν την διεξαγωγή καθολικών, εύκολα προσβάσιμων, έγκαιρων και δωρεάν διαγνωστικών τεστ».

Σύμφωνα με την έρευνα της ΙΑΤΑ, η δαπάνη της μετακίνησης με το αεροπορικό εισιτήριο και το τεστ μπορεί να αυξήσει σημαντικό το τελικό κόστος για έναν μεμονωμένο ταξιδιώτη. Ενδεικτικά, πρό κρίσης όταν το κόστος για ένα μέσο αεροπορικό εισιτήριο απλής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων τελών και φόρων έφθανε τα 166 ευρώ (200 δολάρια) με ένα επιπλέον (χαμηλό) κόστος για ένα PCR τεστ της τάξεως των 75 ευρώ (90 δολαρίων) η συνολική δαπάνη ανεβαίνει κατά 45% και μπορεί να αυξηθεί ακόμη περισσότερο, ανάλογα με τον προορισμό, τα μέλη μιας οικογένειας κ.ο.κ. καθιστώντας ουσιαστικά απαγορευτικό ένα απλό ταξίδι για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Eπισημαίνεται εδώ, ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΙΑΤΑ οι ευρωπαϊκές αεροπορικές είχαν πτώση κατά 88,3% όσον αφορά την κίνηση Μαρτίου έναντι του Μαρτίου του 2019 (για λόγους σύγκρισης το 2020 θεωρείται ως μια μη κανονική χρονιά), έχοντας ελαφρώς ενισχυθεί σε σύγκριση με το ποσοστό πτώσης του αμέσως προηγούμενου μήνα, του Φεβρουαρίου που ήταν στο 89,1%.

*της Στεφανίας Σούκη

ΠΗΓΗ: Newmoney.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ