Αναγκαία η ευθυγράμμιση εμπλεκομένων στον τουρισμό είπε ο Κ. Κουμή

Η Κύπρος θα φιλοξενήσει, τον ερχόμενο Οκτώβριο, περιφερειακό ευρωπαϊκό συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αφιερωμένο στη γαστρονομία

Αν θέλουμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα και ανθεκτικότητα για την τουριστική μας βιομηχανία, απαιτούνται σωστές πολιτικές και ευθυγράμμιση όλων των εμπλεκομένων φορέων, ανέφερε ο Υφυπουργός Τουρισμού, Κώστας Κουμή, χαιρετίζοντας το 45ο Cyprus Hotel Summit & Exhibition, που διοργάνωσε ο ΠΑΣΥΞΕ στη Λεμεσό.

Στο χαιρετισμό του, ο Υφυπουργός αποκάλυψε ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει, τον ερχόμενο Οκτώβριο, περιφερειακό ευρωπαϊκό συνέδριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αφιερωμένο στη γαστρονομία, η οποία - όπως είπε - αναδεικνύεται σήμερα σε καθοριστικό παράγοντα για την προώθηση της χώρας μας ως ένας επιτυχημένος τουριστικός προορισμός.

Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουμε καταφέρει να προβάλουμε επαρκώς τη γαστρονομία μας σε διεθνές επίπεδο, είπε ο κ. Κουμή, το Υφυπουργείο προχωρεί με την ολοκλήρωση σχεδιασμού για τη διεθνοποίηση της κυπριακής γαστρονομίας, με εορτασμούς για τα 800 χρόνια της διεθνούς αναγνώρισης της κουμανταρίας και την επικέντρωση στην προσφορά γαστρονομικών κυπριακών προϊόντων.

Ανακοινώνοντας την εξασφάλιση της διοργάνωσης του περιφερειακού συνεδρίου για τη γαστρονομία, σημείωσε ότι «αυτό αποτελεί επίτευγμα και ταυτόχρονα, μια τεράστια ευκαιρία για τη γαστρονομία μας σε όλο τον τουριστικό τομέα».

Επιπρόσθετα, συνέχισε, οι τάσεις της αγοράς προκρίνουν την ευεξία, τον αθλητισμό, τις εμπειρίες περιπέτειας, τον αγροτουρισμό, τον συνδυασμό παρατεταμένων επαγγελματικών ταξιδιών με την αναψυχή (bleisure), τον θρησκευτικό/πολιτιστικό τουρισμό, καθώς και προορισμούς για άτομα τρίτης ηλικίας και άτομα με αναπηρίες.

Υπενθυμίζοντας τα υφιστάμενα σχέδια κινήτρων και τις δράσεις του Υφυπουργείου, ο κ. Κουμή ανακοίνωσε ότι, τις επόμενες μέρες, θα εξαγγελθεί ένα νέο σχέδιο κινήτρων για τις απομακρυσμένες περιοχές, προς ενίσχυση του αγροτουρισμού, μια «στρατηγική προτεραιότητα όχι μόνο για το Υφυπουργείο, αλλά για την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη».

Στην παρουσίαση του, ο Υφυπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, «μια μεγάλη δίδυμη πρόκληση, που επηρεάζει τις αντιλήψεις και τις προτιμήσεις των ανθρώπων και φυσικά τους ίδιους τους προορισμούς».

Επιπρόσθετα, είπε ότι κάθε πολιτική και κάθε πρόγραμμα κινήτρων συνδέεται αυτή τη στιγμή με τους δυο αυτούς πυλώνες, υπογραμμίζοντας πως «χρειαζόμαστε όλοι μαζί να εργαστούμε συλλογικά προς αυτές τις δύο κατευθύνσεις, ενώ ως Υφυπουργείο επενδύουμε πολλά και στην ευαισθητοποίηση».

Μεταξύ άλλων, ο Κώστας Κουμή ανέφερε πως, για να είναι επιτυχημένη μια τουριστική βιομηχανία, χρειάζονται πολιτικές για ενθάρρυνση του κλάδου, ώστε ν’ ανταποκριθεί στις τάσεις της αγοράς  και πολιτικές που ενισχύουν την ποιότητα του προϊόντος. Υπέδειξε δε ότι «η ποιότητα της εμπειρίας θα παραμείνει πολύ περισσότερο στη μνήμη παρά το κόστος της» και πως, προς το σκοπό αυτό, το Υφυπουργείο επενδύει στη βελτίωση των προσφερόμενων υποδομών.

Καταληκτικά, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε στο πιο σημαντικό, όπως είπε, ερώτημα της ημέρας, το τι χρειάζεται η Κύπρος ως τουριστικός προορισμός. Όπως είπε, από τη στιγμή που διαπιστώνεται ότι ο προορισμός επηρεάζεται από τις αποφάσεις και δράσεις πολλών διαφορετικών εμπλεκομένων, «αν θέλουμε να επιτύχουμε καλύτερα αποτελέσματα, πρέπει να ευθυγραμμιστούμε».

«Για την επίτευξη της ευθυγράμμισης, είναι σημαντικό να τεθούν κοινές προτεραιότητες και κοινοί στόχοι, ως εταίροι και μέλη του Κυπριακού Τουριστικού Οικοσυστήματος», ανέφερε και πρόσθεσε πως «μόλις το πετύχουμε, θα επιτύχουμε επίσης τη δημιουργία ενός πιο ανθεκτικού τουριστικού τομέα».

 

Πολλές οι προκλήσεις αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι θα τις ξεπεράσουμε, είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ  Θάνος Μιχαηλίδης, ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο, μετά τη ρωσική αγορά, να χαθεί η νέα δεύτερη μεγαλύτερη αγορά του Ισραήλ, λόγω της κρίσης στην περιοχή.

Στις προκλήσεις των ξενοδόχων, είπε ο κ. Μιχαηλίδης, περιλαμβάνονται τα υψηλά επιτόκια, η έλλειψη εργατικού δυναμικού, το υψηλό κόστος ενέργειας  και  η πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ενώ απέδωσε την αύξηση της διαφοράς μεταξύ των τουριστικών αφίξεων με τα ποσοστά πληρότητας, στη λειτουργία μη αδειοδοτημένων ενοικιαζόμενων μονάδων και στη ροή τουριστών στα κατεχόμενα.

Ειδικότερα για το τελευταίο, σημείωσε ότι, ενώ το 2019 περίπου 4% των τουριστικών αφίξεων κατέληξε σε ξενοδοχεία των κατεχομένων, σήμερα αυτό το ποσοστό υπολογίζεται ότι έχει διπλασιαστεί. «Αυτό είναι πρωτίστως ένα ηθικό ζήτημα, καθώς περιουσιακά στοιχεία Κυπρίων υφίστανται παράνομη εκμετάλλευση», είπε και πρόσθεσε ότι, πέραν αυτού «έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό, αφού τα ξενοδοχεία στα κατεχόμενα λειτουργούν υπό διαφορετικό κανονιστικό πλαίσιο και με χαμηλότερο λειτουργικό κόστος».

Παρουσιάζοντας τα εισοδήματα των τουριστικών αφίξεων για το 2023, τα οποία ανήλθαν στα 2,99 δισεκατομμύρια ευρώ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ τόνισε ότι αυτά ξεπέρασαν το ορόσημο του 2019, κυρίως λόγω των πληθωριστικών τάσεων και της ανάγκης για διακοπές μετά την πανδημία του Covid-19.

Δυστυχώς, συνέχισε, «ο αριθμοί δεν λένε όλη την αλήθεια» αφού όπως είπε, η δυσανάλογη αύξηση των λειτουργικών εξόδων και τα υψηλά επιτόκια επηρέασαν αρνητικά την κερδοφορία, σε σύγκριση με αυτή του 2022 και του 2019. «Ωστόσο, ως θετικό για το 2023, καταγράφεται η ανθεκτικότητα και η προσαρμοστικότητα του τομέα στον μετριασμό των επιπτώσεων των παραπάνω προκλήσεων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα της έλλειψης εργατικού δυναμικού, ο Θάνος Μιχαηλίδης είπε πως δεν είναι εύκολη η επίλυση του και ότι χρειάζονται μακροπρόθεσμες λύσεις, που θα επιτρέψουν στη βιομηχανία να έχει σταθερό εργατικό δυναμικό, το οποίο στην πλειοψηφία του θα διαμένει μόνιμα στην Κύπρο.

Λέγοντας πως το πρόβλημα είναι διεθνές, ανέφερε πως μια άμεση λύση είναι η εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, όπως έχουν κάνει άλλοι ανταγωνιστές, μέσω διμερών συμφωνιών με συγκεκριμένες χώρες.  «Σε συνεργασία με την κυπριακή Κυβέρνηση, έχουμε πλέον επισπεύσει τις διαδικασίες αιτήσεων, μια κίνηση που αποδείχθηκε βοηθητική και που την ίδια ώρα υπογραμμίζει την ανάγκη για περισσότερα μέτρα για υποβοήθηση της διαδικασίας πρόσληψης εργατικού δυναμικού εκτός της ΕΕ», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται για προσέλκυση και εκπαίδευση νέων εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για στήριξη από το κράτος, μπροστά στο τεράστιο κόστος που απαιτείται για αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων και μετάβασης τους σε ένα σύγχρονο και βιώσιμο τουριστικό μοντέλο «που θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, βασισμένο στην ποιότητα και τις αξίες της κυπριακής φιλοξενίας».

«Οι ξενοδόχοι είναι έτοιμοι να δεσμευτούν για τη μετάβαση σε ένα βιώσιμο μοντέλο και προτείνουμε στην Κυβέρνηση να μελετήσει τις υφιστάμενες ξενοδοχειακές μονάδες και να αξιολογήσει το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για την αναβάθμισή τους στα νέα πρότυπα», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τεχνική στήριξη και οικονομικά κίνητρα.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου λειτούργησε έκθεση προϊόντων και υπηρεσιών για ξενοδοχειακές μονάδες, ενώ στις 15:00, ο Υφυπουργός Τουρισμού συμμετείχε στην απονομή των βραβείων «Leaders in Hospitality», προς παράγοντες της ξενοδοχειακής βιομηχανίας που έχουν διακριθεί σε διάφορους τομείς της.

ΚΥΠΕ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη ρεκόρ για το 2023 - Ξεπέρασαν τα €365 εκατομμύρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ