Μόνο οι ιδιοκτήτες ακινήτων βγαίνουν αλώβητοι από την κρίση;

Οι ενδεχόμενες μειώσεις των ενοικίων για τις λαβωμένες επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση, αφέθηκαν στην διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών των ακινήτων.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ενώ έχουν συμπληρωθεί εννέα μήνες από την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού στην Κύπρο και η πλειοψηφία των επιχειρήσεων και εργαζομένων βλέπουν τα οικονομικά τους να βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί το ζήτημα των ενοικίων για τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα διατάγματα του Υπουργείου Υγείας λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Μέχρι τώρα ο κυριότερος στόχος της οικονομικής πολιτικής του κράτους  ήταν η στήριξη της απασχόλησης και η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέσω των Σχεδίων Στήριξης του Υπουργείου Εργασίας, ενώ παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών είχε ανακοινώσει κατά την προηγούμενη περίοδο σχέδια στήριξης των επιχειρήσεων, καταβάλλοντας εφάπαξ ποσά στις πληγείσες επιχειρήσεις για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων.

Σημειώνεται ότι στα λειτουργικά έξοδα της κάθε επιχείρησης συμπεριλαμβάνονται, πέραν του ενοικίου, έξοδα που αφορούν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, νερού, σκύβαλα, το κόστος των αναλώσιμων, λογιστικών εξόδων αλλά και άλλων πάγιων εξόδων που διαφέρουν αναλόγως με τον τύπο των επιχειρήσεων.

Το ενοίκιο είναι το δεύτερο πιο μεγάλο κόστος για τις επιχειρήσεις μετά το μισθολογικό

Μιλώντας στο Economy Today o Μάριος Αντωνίου, Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου, τόνισε ότι μετά το μισθολογικό το κόστος του ενοικίου είναι το δεύτερο στη σειρά μεγαλύτερο κόστος για τις επιχειρήσεις και οι μέχρι τώρα πολιτικές της κυβέρνησης, που αφορούν το κόστος του ενοικίου, κρίνονται ως ανεπαρκείς.

Όπως ανέφερε ο κ. Αντωνίου ο κόσμος των επιχειρήσεων περιμένει με μεγάλη αγωνία τις νέες ανακοινώσεις οικονομικής στήριξης του Υπουργείου Οικονομικών, οι οποίες θα αφορούν την στήριξη των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου αλλά και των υπόλοιπων κλάδων, που έχουν επηρεαστεί από τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σημείωσε ότι τα υφιστάμενα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας  αποτελούν μεγάλη ανάσα για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους, ωστόσο μεγάλο μέρος των λειτουργικών εξόδων δεν μπορεί να καλυφτεί μέσω των σχεδίων, αφού καλύπτουν μόνο το μισθολογικό κομμάτι, καθιστώντας την μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους αμφίβολη όπως επίσης και τις θέσεις εργασίας που τους αντιστοιχούν.

Απέτυχε το σχέδιο μείωσης των ενοικίων μέσω φοροελαφρύνσεων

Ερωτηθείς για την πολιτική  του κράτους για τα ενοίκια ο κ. Αντωνίου σχολίασε ότι δυστυχώς η νομοθεσία που είχε ψηφιστεί και αφορούσε τα φορολογικά κίνητρα στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μειώσουν προσωρινά τα ενοίκια, δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα και παρουσιάστηκε κατώτερη των περιστάσεων.

Επισημαίνεται ότι το ποσοστό φοροελάφρυνσης που είχε δοθεί ήταν ίσο με το μισό της μείωσης του ενοικίου, με την μείωση να πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ του 30% με 50% για περίοδο τριών μηνών. Ο κ. Αντωνίου είχε αναφέρει κατά την ανακοίνωση του μέτρου ότι δεν δινόταν  ισχυρό κίνητρο στους ιδιοκτήτες να προβούν σε μειώσεις ενοικίου, αφού η μέγιστη φορολογική πίστωση φτάνει μέχρι το ποσό που αντιστοιχεί στο 25% του ενοικίου, ενώ δεν προκύπτει φορολογική πίστωση για όποια μείωση γίνεται πέραν του 50%.

Εστιατόρια, μπαρ και καφέ: Πρέπει να επωμιστούν το βάρος επιχειρηματίες, κράτος και ιδιοκτήτες ακινήτων

Μιλώντας στο Economy Today, ο  Γενικός Γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής, κ.Φάνος Λεβέντης, τόνισε ότι από την αρχή της κρίσης είχε ειπωθεί ότι το βάρος της παρούσας κρίσης πρέπει να το επωμιστούν και οι τρεις πλευρές, οι επιχειρήσεις, το κράτος και οι ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Δήλωσε ότι δεν μπορεί να επωμίζεται το βάρος μόνο η μία πλευρά, ανατρέποντας και τις κυβερνητικές ρητορικές ότι όλοι θα επωμιστούμε το βάρος της κρίσης.

Τόνισε πως πρόκειται περί παραλογισμού, αφού με την φιλοσοφία των σχεδίων διασφαλίζονται τα έσοδα της μίας πλευράς στο ακέραιο, δηλαδή των ιδιοκτητών των ακινήτων, ενώ την ίδια ώρα με διάταγμα κλείνουν οι χώροι εστίασης και ως εκ τούτου μηδενίζονται τα έσοδα της άλλης πλευράς.

Συνεπώς, το επιχείρημα της κυβέρνησης, που λέει ότι δεν επεμβαίνει σε μία συμφωνία μεταξύ δύο ιδιωτικών μερών, σαφέστατα δεν ισχύει, αφού  πρόκειται για μεροληψία υπέρ της μίας πλευράς.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έμειναν αλώβητοι από την κρίση ως τώρα;

Μέχρι σήμερα, ενώ έχουν συμπληρωθεί 9 μήνες από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας και ενώ η πλειοψηφία της κοινωνίας έχει δει τα οικονομικά της να βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα λόγω της οικονομικής ύφεσης, φαίνεται ότι οι μόνοι που δεν έχουν  επηρεαστεί από την κρίση είναι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων που ενοικιάζουν τα υποστατικά τους σε επιχειρήσεις του κλάδου της εστίασης, του λιανικού εμπορίου και άλλων κλάδων, οι οποίοι λαμβάνουν σταθερά τα ενοίκια από τις επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρει ο κ. Αντωνίου, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις, όπου με πρωτοβουλία των ιδιοκτητών μειώθηκαν τα ενοίκια στις επιχειρήσεις αντιλαμβανόμενοι την επικρατούσα κατάσταση και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ενοικιαστές.

Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, υπήρξαν και περιπτώσεις όπου απαιτήθηκαν αυξήσεις των ενοικίων από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, ακόμα και όταν οι επιχειρήσεις ήταν κλειστές λόγω των περιοριστικών μέτρων.

Σε γενικές γραμμές η κυβερνητική πολιτική έχει ρίξει το βάρος της παρούσας ύφεσης στις επιχειρήσεις, αφήνοντας τις αποφάσεις για πιθανές μειώσεις των ενοικίων στην διακριτική ευχέρεια των ιδιοκτητών των υποστατικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα, αλλά και στις πλείστες ευρωπαϊκές χώρες, τα κράτη προέβησαν σε "κουρέματα" των ενοικίων στηρίζοντας παράλληλα και τους ιδιοκτήτες των υποστατικών, αλλά και τις επιχειρήσεις, ώστε να κατανεμηθούν ισόποσα οι ζημιές και στους δύο.

Συγκεκριμένα στην Ελλάδα έχει ανακοινωθεί ότι οι επιχειρήσεις θα πληρώσουν το 20% των ενοικίων για τους επόμενους δύο μήνες με το κράτος να πληρώνει στους ιδιοκτήτες ακινήτων το 60% της συνολικής μίσθωσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων, με αποτέλεσμα οι εκμισθωτές να επωμίζονται το 20% της συνολικής απώλειας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ