«Ναι σε συλλογική σύμβαση, όχι σε δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς» για ΟΚΥπΥ

Τρίτη το τετ-α-τετ Υπουργού Υγείας - συντεχνιών για ΟΚΥπΥ - Ναι σε συλλογική σύμβαση, όχι σε δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς για τους εργαζομένους,  διαμηνύει η Δρ. Πόπη Κανάρη - Ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης Υπ. Εργασίας

Κλείδωσε για την ερχόμενη Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, η συνάντηση μεταξύ συνδικαλιστικών οργανώσεων και Υπουργού Υγείας, σε μια προσπάθεια της Κυβέρνησης να γεφυρώσει τις διαφορές των εργαζομένων με τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ). 

Όπως ανέφερε στο Πρωινό Δρομολόγιο η Δρ. Πόπη Κανάρη, η οποία και ανέλαβε να διαδραματίσει ρόλο διαιτητή, στη συνάντηση θα συμμετέχουν και οι έξι συνδικαλιστικές οργανώσεις ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΔΥ, ΠΑΣΥΝΟ και ΠΑΣΥΚΙ. Ακολούθως, αντίστοιχη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τον ΟΚΥπΥ. 

Ο στόχος από πλευράς της είναι, όπως επισήμανε, να καταγράψει τις  προθέσεις αλλά και τις κόκκινες γραμμές των των δύο πλευρών προκειμένου να εντοπίσει τη μεγάλη διαφορά, ούτως ώστε επικεντρωθεί στη γεφύρωση αυτού του χάσματος. 

Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης του Υπουργείου Εργασίας, σε περίπτωση που οι δικές της προσπάθειες δεν καρποφορήσουν. 

Αποκλείει «δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς» - Ήξεραν από την αρχή

Η Δρ. Κανάρη ξεκαθάρισε πάντως, πως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πρέπει να ξεχάσουν την πτυχή του «δημοσίου», αφού κάτι τέτοιο θα θέσει εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα του οργανισμού. 

«Υπάρχει μία νομοθεσία. Ο ΟΚΥπΥ δημιουργήθηκε και λειτουργεί στη βάση αυτής της νομοθεσίας, την οποία οφείλουμε να σεβαστούμε και να εφαρμόζουμε, με τη φιλοσοφία βάσει της οποίας δημιουργήθηκε», ανέφερε, εξηγώντας πως στη βάση αυτής της φιλοσοφίας στόχος είναι ο ΟΚΥπΥ να οδηγηθεί σε πλήρη οικονομική και διοικητική αυτονόμηση σταδιακά, ενώ ξεκαθάρισε πως προς αυτή την κατεύθυνση επικεντρώνονται και οι νέες προσπάθειες. 

Προειδοποίησε παράλληλα πως η οποιαδήποτε αλλαγή της φιλοσοφίας και μάλιστα σε αυτή τη φάση, εμπεριέχει ρίσκο, αφού θα θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα του ΟΚΥπΥ. 

«Πραγματικά πιστεύουμε ότι σε αυτή τη φάση το να ζητούν οι 1000 και πλέον υπάλληλοι να έχουν δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς, τη στιγμή που ήξεραν αυτή την αρχή της πρόσληψής τους είναι πολύ ανησυχητικό». 

 «Δημοσιοϋπαλληλικό καθεστώς δεν μπορεί να είναι, αλλά να μετακινηθούν οι δύο πλευρές για να μετακινηθεί αυτό το χάσμα». 

Υπέρ της συλλογικής σύμβασης 

Η Υπουργός Υγείας τόνισε πως η Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ στη συνομολόγηση μιας συλλογικής σύμβασης, η οποία θα είναι κοινά αποδεκτή και θα εφαρμόζει την ίδια ώρα τον νόμο.

Ωστόσο, επισήμανε πως απαιτούνται ταυτόχρονες και ουσιαστικές προσπάθειες από πλευράς του ΟΚΥπΥ τόσο σε διοικητικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο, προκειμένου να αντεπεξέλθει σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον το οποίο δημιουργήθηκε με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

Όπως επισήμανε η δική της προσπάθεια θα περιστραφεί στο να οδηγηθεί ο ΟΚΥπΥ να διαμορφώσει το μοντέλο της πρότασής του, υπογραμμίζοντας εντούτοις πως παραχωρήσεις θα πρέπει να γίνουν και από πλευράς συντεχνιών. 
Η Υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές πως το ζητούμενο είναι να μειωθεί το χάσμα μεταξύ ΟΚΥπΥ και συντεχνιών, αφού ο τόπος χρειάζεται τα δημόσια νοσηλευτήρια που αποτελούν, όπως τόνισε, τη ραχοκοκαλιά του ΓεΣΥ. 

Διαβάστε επίσης: Στοίβες οι πολεοδομικές αιτήσεις λόγω της αλλαγής του ΦΠΑ για πρώτη κατοικία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ