Παγκόσμιος συναγερμός για Ozempic – «μαϊμού» που κατακλύζουν την αγορά

Μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ψεύτικες εκδόσεις του Ozempic, ένα φάρμακο στο οποίο φαίνεται να καταφεύγουν πολλοί ακόμη και μη διαβητικοί, για απώλεια βάρους, κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο κύριος σκοπός του είναι η θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2. Ωστόσο έχει καταστεί ένας άκρως δημοφιλής τρόπος απώλειας βάρους και πολλοί είναι εκείνοι που προσπαθούν να διασφαλίσουν πρόσβαση σε αυτό. Με τη ζήτηση να έχει εκτιναχθεί, έχουν πλημμυρίσει την αγορά πολλές πλαστές εκδοχές του. Και αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Ο οργανισμός συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους να προμηθεύονται το φάρμακο μόνο μέσω αξιόπιστων πηγών, όπως ένας γιατρός, αντί από σκοτεινούς ιστότοπους στο διαδίκτυο ή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Εκτίναξη της ζήτησης και πολλαπλασιασμός των σκευασμάτων – μαϊμού

Το ενεργό συστατικό του Ozempic – η σεμαγλουτίδη – βοηθά τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 να ελέγχουν την ποσότητα του σακχάρου στο αίμα τους. Ωστόσο, η εβδομαδιαία ένεση σηματοδοτεί επίσης στον εγκέφαλο ότι έχουμε χορτάσει. Έτσι, το φάρμακο βοηθά τους ανθρώπους να χάσουν βάρος μειώνοντας την επιθυμία για φαγητό.

Ο ΠΟΥ είπε ότι παρακολουθεί τις αυξανόμενες αναφορές για ψεύτικα Ozempic σε όλο τον κόσμο από το 2022. Αυτές πολλαπλασιάζονται συνεχώς και είναι πλέον σε επίπεδα συναγερμού.  Ψεύτικες παρτίδες κατασχέθηκαν φέτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Κίνδυνος για την υγεία

«[Συμβουλεύουμε] τους επαγγελματίες υγείας, τις ρυθμιστικές αρχές και το κοινό να μάθουν για αυτές τις παραποιημένες παρτίδες φαρμάκων», δήλωσε ο Δρ Yukiko Nakatani, βοηθός γενικός διευθυντής του ΠΟΥ για βασικά φάρμακα και προϊόντα υγείας.

Ο ΠΟΥ προειδοποίησε ότι ορισμένες ψεύτικες ενέσεις μπορεί να μην περιέχουν καθόλου σεμαγλουτίδη ή άλλες μπορεί να περιέχουν άλλα φάρμακα, όπως η ινσουλίνη, που οδηγεί σε «απρόβλεπτα» αποτελέσματα. «Αυτά τα παραποιημένα προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων», δήλωσε ο ΠΟΥ.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου κατέσχεσε μια παρτίδα πλαστού Ozempic τον περασμένο Οκτώβριο. Είχαν έρθει στη χώρα από νόμιμους προμηθευτές στην Αυστρία και τη Γερμανία και φαινόταν να έχουν αυθεντική συσκευασία.

Μια έκδοση υψηλότερης ισχύος του Ozempic έχει αναπτυχθεί ειδικά για απώλεια βάρους και διατίθεται στο εμπόριο ως Wegovy. Αυτό προσφέρεται στις ΗΠΑ και σε εξειδικευμένες κλινικές απώλειας βάρους στο NHS στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: Θα μπορούσε να καταστήσει μια κρίση ηπιότερη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ