Ακυρώνονται ή όχι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο;

Ο κορωνοϊός «σπρώχνει» τα πράγματα όλο και πιο κοντά στην αναβολή.

Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη εταιριών που είναι χορηγοί των ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο, θεωρείται αρκετά ρεαλιστικό σενάριο η αναβολή των παιχνιδιών εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων αρχών ότι δεν έχουν επηρεαστεί τα σχέδια τους.

Όπως μεταδίδουν οι FT, όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κορωνοϊού σε Ευρώπη και ΗΠΑ, τόσο επιδεινώνονται οι φόβοι και οι ανησυχίες για την πραγματοποίηση των αγώνων. Ήδη στην Ιαπωνία, που είναι η διοργανώτρια χώρα, έχουν κλείσει σχολεία και έχει απαγορευτεί η είσοδος επισκεπτών στην χώρα από χώρες όπου παρουσιάζουν αυξανόμενα κρούσματα. Επίσης, οι αθλητικές διοργανώσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη περίοδο σε όλη την επικράτεια, διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς τη παρουσία θεατών.

Οι φόβοι για το ενδεχόμενο αναβολής των αγώνων επιδεινώθηκαν ακόμη περισσότερο μετά και από τη δήλωση του Haruyuki Takahashi (μέλος της εκτελεστικής ολυμπιακής επιτροπής του Τόκιο), ο οποίος δήλωσε συγκεκριμένα ότι θα προτείνει ο ίδιος την αναβολή των αγώνων για ένα η δύο χρόνια, έως ότου αποκατασταθεί η παγκόσμια ασφάλεια από την εξάπλωση του κορωνοϊού.

«Ο κορωνοϊός είναι ένα παγκόσμιο θέμα και μας αφορά όλους. Δεν μπορούμε να ρισκάρουμε την υγεία των αθλητών ούτε ακόμα σε περίπτωση που η Ιαπωνία θεωρηθεί ασφαλής από μελλοντικά κρούσματα», τόνισε ο κ. Takahashi, για να προσθέσει ότι «εάν κριθεί απαραίτητο να αναβάλλουμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα πρέπει να αρχίσουμε από τώρα τις προετοιμασίες χωρίς χρονοτριβή».

Τέλος, ορισμένοι αθλητικοί φορείς εξέφρασαν δημόσια τις ανησυχίες τους σχετικά με το αν θα πρέπει να συνεχιστούν οι προετοιμασίες η όχι, ωστόσο σύμφωνα με την Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δεν πρέπει να συντρέχει λόγος ανησυχίας αφού «όλα συνεχίζουν να κυλούν ομαλά σχετικά με τη διεξαγωγή των αγώνων, όπως έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ