ΗΠΑ: Κυριαρχούν οι φόβοι στην αγορά κρατικών ομολόγων

Τι είναι αυτό που τους προκαλεί.

Πολλοί επενδυτές και αναλυτές προειδοποιούν για επιδείνωση του οικονομικού κραχ στην μεγαλύτερη κρατική αγορά ομολόγων, αυτή των ΗΠΑ

Όπως μεταδίδουν οι FT, έχουν εκπονηθεί διάφορα σχέδια αντιμετώπισης της απειλής του κορωνοϊού, με ένα από αυτά να περιλαμβάνει την πτώση των τιμών των αμερικάνικων κρατικών ομολόγων. Ωστόσο, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, το εν λόγω σχέδιο μπορεί να οδηγήσει σε αποδέσμευση μιας από τις πιο δημοφιλείς εμπορικές στρατηγικές, και αυτό πιθανόν να προκαλέσει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την οικονομία.

Οι φόβοι αυτοί, ώθησαν την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) να ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων σε μια προσπάθεια να «αποσυμπιέσει» τις ήδη δυσβάσταχτες συνθήκες. Προς επίτευξη του σκοπού αυτού, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ανακοίνωσε επίσης πως θα ενισχύσει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας, και δη τη ρευστότητα, διοχετεύοντας αρκετά τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αξίζει να τονιστεί ότι δεν είδαν όλοι με θετικό μάτι το εν λόγω πακέτο μέτρων από την FED, αφού ορισμένες τράπεζες καθώς και πολλοί έμποροι έχουν αποσύρει τις δραστηριότητες τους στο πεδίο των συναλλαγών, φέρνοντας σε δυσχερή θέση τις συναλλαγές μεταξύ των επενδυτών.

Σε γενικό βαθμό, η αμερικανική αγορά ομολόγων, θεωρείται ένα ασφαλές μέρος για τους επενδυτές, ωστόσο το τελευταίο διάστημα γίνεται ολοένα και πιο ασταθές, με αποτέλεσμα οι αγοραπωλησίες των επενδυτών να γίνονται με αυστηρότερα κριτήρια και να επωμίζονται περισσότερο κόστος.

Τέλος, τα ομόλογα μετρητών τυγχάνουν μιας σχετικά φτηνής διαπραγμάτευσης σε σύγκριση με τα παράγωγα, κυρίως λόγω του ότι περιλαμβάνουν υψηλότερο κεφαλαιακό κόστος για τις τράπεζες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ