Σε καραντίνα ολόκληρη η Καλιφόρνια

Διάταγμα προς τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Γκέιβιν Νιούσομ διέταξε χθες όλους τους κατοίκους της πολιτείας να παραμείνουν σπίτια τους και να να μην κυκλοφορούν εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Η Καλιφόρνια με 40 εκατομμύρια κατοίκους δεν είναι η πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, καθώς λίγο νωρίτερα η Κομητεία του Λος Άντζελες – η πολυπληθέστερη των ΗΠΑ – έλαβε σχεδόν τα ίδια μέτρα. Ωστόσο, την αρχή έκαναν οι αντίστοιχες κομητείες στον Κόλπο του Αγίου Φραγκίσκου, οι οποίες είχαν εκδώσει διατάγματα περιορισμού των κατοίκων στα σπίτια τους, ήδη από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας.
 
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η Καλιφόρνια είναι τρίτη στον κατάλογο με τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα αφού μετρά 933 κρούσματα και 19 θανάτους, πίσω από τη Νέα Υόρκη (4.152 και 32) και την Ουάσιγκτον (933 και 74). Την ίδια ώρα, όλα τα κρούσματα στην χώρα ξεπέρασαν τα 13.229, ενώ οι θανάτοι έφτασαν τους 195.

Σύμφωνα με το διάταγμα απαγόρευσης της κυκλοφορίας, το οποίο τέθηκε αμέσως σε εφαρμογή και ισχύει επ’ αόριστον, προνοούνται εξαιρέσεις για θέματα δημόσιας ασφάλειας υγείας, και υπηρεσίες όπως καταστήματα τροφίμων, καθαριστήρια και εστιατόρια take – out. Ο νόμος επιβάλλει πρόστιμα μέχρι  $1.000 και ποινή φυλάκισης μέχρι έξι μήνες, ωστόσο ο κυβερνήτης και οι τοπικές αρχές τόνισαν πως δεν σκοπεύουν να πιέσουν την αστυνομία να επιβάλλει το νόμο.

«Είναι η στιγμή των σκληρών αποφάσεων, η στιγμή που θα πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Η καμπύλη (Σ.Σ. της αύξησης των κρουσμάτων) θα πρέπει να καμφθεί», τόνισε ο κ. Νιούσομ, για να προσθέσει ότι «αποτελεί ένα κοινωνικό συμβόλαιο και νομίζω οι πολίτες αναγνωρίζουν την ανάγκη να κάνουμε περισσότερα».
 
Σε ότι αφορά την Πενσυλβάνια, ο κυβερνήτης Τομ Γουλφ διέταξε το κλείσιμο όλων των επιχειρήσεων, εκτός εκείνων που θεωρούνται «ζωτικές μέχρι νεωτέρας. Εξαιρούνται τα καταστήματα τροφίμων,τα βενζινάδικα και τα μέσα μεταφοράς.
 
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε την Πέμπτη οδηγία προειδοποιώντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν τα διεθνή ταξίδια, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού θέτει σε κίνδυνο τις μετακινήσεις του κοινού από χώρα σε χώρα.Η προειδοποίηση βασίζεται στο επίπεδο 4, το οποίο ίσχυε μέχρι τώρα για χώρες όπως η Συρία, το Ιράν, η Υεμένη και η Βόρεια Κορέα.
 
Αρκετοί Αμερικανοί έχουν αποκλειστεί σε διάφορες χώρες του κόσμου, λόγω της διακοπής των αεροπορικών γραμμών και του κλεισίματος συνόρων κι όπως ανέφερε νωρίτερα ο Πρόεδρος Τραμπ, γίνονται προσπάθειες επιστροφής τους με στρατιωτικά αεροπλάνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ