Πόσο ανθεκτικές είναι οι ιταλικές τράπεζες απέναντι στον κορωνοϊό

Τι λένε οι αναλυτές.

Το γεγονός ότι η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη δημιουργεί ένα εύλογο ερώτημα: Είναι αρκετά ανθεκτικός ο τραπεζικός τομέας της χώρας ώστε να αντέξει ένα οικονομικό σοκ εξαιτίας των επιπτώσεων από την πανδημία;

Όπως μεταδίδουν οι FT, τράπεζες σε όλο τον κόσμο «είδαν» τις μετοχές τους να κλονίζονται ενώ οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω ζημιές στην κερδοφορία τους αλλά και στους ισολογισμούς των δανειστών.

Όλα αυτά συμβαίνουν εν μέσω κλίματος φόβου που διακατέχει όχι μόνο τις τράπεζες αλλά και τους επενδυτές. Σε ότι αφορά την Ιταλία, λόγω του υψηλού χρέους της χώρας, γίνονται ακόμα πιο έντονοι οι φόβοι για το αν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οι τράπεζες της χώρας. ‘Ηδη πριν ακόμα την εμφάνιση του κορωνοϊού, το ιταλικό χρέος έναντι του ΑΕΠ άγγιζε το 135%, το δεύτερο πιο υψηλό ποσοστό στην Ευρώπη μετά την Ελλάδα.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο μέρος των κρατικών ομολόγων της χώρας βρίσκονται στην κατοχή εγχώριων δανειστών, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας πιο «ισχυρός δεσμός ανάμεσα στην εθνική οικονομία και τον τραπεζικό τομέα» σε πολύ πιο μεγάλο βαθμό από ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, σύμφωνα με τον δείκτη μετοχών (FTSE Italia All-Share banks index), παρατειρείται πτώση κατά 43% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο ένα μήνα πριν, όταν η ιταλική κυβέρνηση επέβαλε μέτρα καραντίνας σε περισσότερους από 50,000 ανθρώπους από 11 διαφορετικούς Δήμους στο βόρειο τμήμα της χώρας. Τώρα, ένα μήνα μετά τα μέτρα επεκτάθηκαν σε όλη την επικράτεια, με τον πρωθυπουργό να έχει κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ