Πανεπιστήμιο Λευκωσίας: Άξιος πρεσβευτής της Κύπρου ως ιδανικός προορισμός για σπουδές

Στο 4% των κορυφαίων πανεπιστηµίων διεθνώς.

Τα τελευταία δύο χρόνια, ο τοµέας της τριτοβάθµιας εκπαίδευσης βρίσκεται αντιµέτωπος µε µια αναπάντεχη πρόκληση, η οποία δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστη καµία πτυχή της ανθρώπινης ζωής. Η πανδηµία του κορωνοϊού χαρακτηρίζεται από διεθνείς και πρωτόγνωρες για την ανθρωπότητα διαστάσεις, ενώ έχει αναγκάσει τα πανεπιστήµια σε όλο τον κόσµο να λάβουν άµεσες και αποτελεσµατικές αποφάσεις προκειµένου να προσαρµοστούν έγκαιρα στα νέα δεδοµένα, χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο την ακαδηµαϊκή τους ακεραιότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών που παρέχουν στους φοιτητές τους.

Ανταποκρινόµενο έγκαιρα και µεθοδικά στην πρόκληση αυτή, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας κατάφερε να καταστεί πρότυπο επιτυχηµένου παραδείγµατος, συνεχίζοντας την απρόσκοπτη παροχή ακαδηµαϊκής αριστείας. Οι τελευταίες ακαδηµαϊκές του κατατάξεις επισφραγίζουν µάλιστα την ανταγωνιστική του θέση ανάµεσα σε κορυφαία πανεπιστήµια του κόσµου και ενισχύουν τη θέση του ως άξιου πρεσβευτή της χώρας µας στη διεθνή πανεπιστηµιακή κοινότητα.

Στο 4% των κορυφαίων πανεπιστηµίων διεθνώς

Οι πρόσφατες ακαδηµαϊκές κατατάξεις του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας επιβεβαιώνουν την καλά εδραιωµένη θέση του στη διεθνή πανεπιστηµιακή κοινότητα, αλλά κυρίως την ελκυστικότητα της Κύπρου ως διεθνούς προορισµού για σπουδές.

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε το Times Higher Education (THE) World University Rankings 2021, που αντιπροσωπεύει τη µεγαλύτερη και πιο πολυεπίπεδη κατάταξη πανεπιστηµίων στον κόσµο, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας συγκαταλέγεται ανάµεσα στα 801-1000 καλύτερα πανεπιστήµια παγκοσµίως. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί επίσης µια ισχυρή απόδειξη για την αλµατώδη ανάπτυξη της πανεπιστηµιακής εκπαίδευσης στην Κύπρο τα τελευταία 30 χρόνια, αφού πλέον η χώρα διαθέτει τρία από τα καλύτερα πανεπιστήµια στον κόσµο, δύο δηµόσια και ένα ιδιωτικό.

Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας βρίσκεται επίσης ανάµεσα στα κορυφαία 201-250 πανεπιστήµια των Χωρών µε Αναδυόµενες Οικονοµίες, σύµφωνα µε την κατάταξη Times Higher Education Emerging Economies University Rankings 2021. Σηµειώνεται επίσης ότι τα τελευταία αποτελέσµατα της ετήσιας κατάταξης Times Higher Education (THE) World University Rankings by Subject 2021 κατατάσσουν το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας µεταξύ των 301-400 καλύτερων πανεπιστηµίων στον κόσµο στον τοµέα των Επιχειρήσεων και των Οικονοµικών. Αυτή η κατάταξη τοποθετεί το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας ως το #1 πανεπιστήµιο σε Κύπρο και Ελλάδα, και ανάµεσα στα κορυφαία 100 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτόν τον τοµέα. Επιπρόσθετα, στην Περιφέρεια Αναδυόµενης Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, περιοχή στην οποία λειτουργούν 3.300 πανεπιστήµια και που χαρακτηρίζεται από την πλέον δυναµική ανάπτυξη στην τριτοβάθµια εκπαίδευση, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας κατατάσσεται για τρίτη συνεχή χρονιά στο 4% των καλύτερων πανεπιστηµίων, σύµφωνα µε τα αποτελέσµατα του «QS World University Rankings: EECA» για το 2021. Έχει επίσης αναγνωριστεί για την Ποιότητα στην Εκπαίδευση και τη ∆ιαχρονική του ∆ιεθνή Συνεισφορά (THE Times Higher Education Impact Rankings 2020) και έχει βραβευθεί µε 5 αστέρια QS για Ιδρυµατική Αριστεία (QS Stars Ratings System). Συγκρινόµενο µε τα ελληνικά δηµόσια πανεπιστήµια, που συµπεριλαµβάνονται στις παγκόσµιες πανεπιστηµιακές κατατάξεις, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας βρίσκεται στην αντίστοιχη 8η θέση.

Ολοκληρωµένη Φοιτητική Εµπειρία

Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας επενδύει στην ευηµερία των φοιτητών και των φοιτητριών του προσφέροντάς τους µια ολοκληρωµένη φοιτητική εµπειρία, στα πρότυπα της φοιτητικής εµπειρίας του εξωτερικού. Ως προς αυτό, τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει περισσότερα από €160 εκατοµµύρια σε υποδοµές και εγκαταστάσεις για τη δηµιουργία µιας σύγχρονης πανεπιστηµιούπολης. Το UNIC CITY αποτελείται από 20 ειδικά οικοδοµηµένα ή ανακαινισµένα κτίρια, όπως βιβλιοθήκη, υπερσύγχρονο γυµναστήριο, εστιατόριο, καφετέριες, φοιτητικές εστίες, κινηµατογράφο και άλλα.

Οι νέες εστίες για τους φοιτητές του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, UNIC Residences («SIX», «TRIANGLE» και «U»), είναι επίσης η πιο πρόσφατη προσθήκη στην πανεπιστηµιούπολη και αποτελούν τη µεγαλύτερη επένδυση σε πανεπιστηµιακή υποδοµή στην Κύπρο.

Οι εστίες προσδίδουν τόσο µέσα από την αρχιτεκτονική τους όσο και µέσα από τον πολυπολιτισµικό χαρακτήρα των ενοίκων τους, οι οποίοι προέρχονται από 44 χώρες, µε την πλειοψηφία τους από Ελλάδα, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία, έναν κοσµοπολίτικο αέρα.

Τα κτίρια αυτά βρίσκονται διάσπαρτα στην πολυσύχναστη περιοχή της Έγκωµης, η οποία φιλοξενεί παράλληλα περισσότερα από 70 εστιατόρια, καφετέριες, µπαρ, υπεραγορές, πολυκαταστήµατα και το εµπορικό κέντρο Mall of Engomi, όλα σε κοντινή απόσταση. Η ευρύτερη περιοχή γύρω από την πανεπιστηµιούπολη αναπτύσσεται λαµβάνοντας υπόψη τον φοιτητή, προσφέροντας τη δυνατότητα για µια µοναδική κοινωνική και φοιτητική εµπειρία.

Ο καλοφτιαγµένος πεζόδροµος της Έγκωµης, ο οποίος εξαπλώνεται σε συνολικό µήκος 1,4 χλµ., προσφέρεται τόσο για περπάτηµα, όσο και για ποδηλασία και επιπλέον συνδέεται µε δύο γραµµές λεωφορείων. Σε αυτόν προσδίδουν µία ανεπανάληπτη πολυπολιτισµική νότα οι φοιτητές του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας από την Αµερική, το Ισραήλ, το Ηνωµένο Βασίλειο και άλλες χώρες, που τον αξιοποιούν για την καθηµερινή τους άσκηση.

Παγκόσµια πρωτοπορία στα ψηφιακά νοµίσµατα και την τεχνολογία Blockchain

Το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας αναγνωρίζεται διεθνώς από ανεξάρτητους παρατηρητές για τη δυναµική και πρωτοπόρο συµβολή του, σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας, στα ψηφιακά νοµίσµατα και την τεχνολογία Blockchain. Αποτελεί το πρώτο πανεπιστήµιο στον κόσµο που προσέφερε από το 2014 δωρεάν εξ αποστάσεως µάθηµα (ΜΟΟC) στα ψηφιακά νοµίσµατα, το οποίο έχουν παρακολουθήσει µέχρι σήµερα περισσότεροι από 40.000 φοιτητές από 120 χώρες. Το συγκεκριµένο µάθηµα έχει µάλιστα αναγνωριστεί, σε άρθρο της ιστοσελίδας forbes.com (∆εκέµβριος 2019), ως το καλύτερο που προσφέρεται σήµερα στον κόσµο, ανάµεσα σε 11 πανεπιστήµια.

Παράλληλα, το εξ αποστάσεως αγγλόφωνο µεταπτυχιακό πρόγραµµα στο ψηφιακό νόµισµα (MSc in Digital Currency) του Πανεπιστηµίου υπήρξε το πρώτο ακαδηµαϊκό πρόγραµµα στον τοµέα παγκοσµίως και θεωρείται ευρέως το κορυφαίο στον κόσµο – όπως αναγνωρίζουν έγκυρα έντυπα όπως το περιοδικό The Merkle (Ιανουάριος 2017). Επιπλέον, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας είναι, από την άνοιξη του 2017, το πρώτο στον κόσµο το οποίο εκδίδει πλέον όλους τους τίτλους σπουδών των αποφοίτων του στο Bitcoin Blockchain, παρέχοντας παράλληλα άµεση ηλεκτρονική πιστοποίηση της γνησιότητας των τίτλων αυτών.

Άµεση απορρόφηση από την παγκόσµια αγορά εργασίας

Σύµφωνα µε τα στοιχεία απασχόλησης αποφοίτων του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας, οι απόφοιτοί του απορροφούνται αµέσως από την τοπική και την παγκόσµια αγορά εργασίας. Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελούν οι απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του, που, κατά την περίοδο 2015-2019, εξασφάλισαν θέση εργασίας κατά 99,4%, ποσοστό που αποτελεί ρεκόρ.

Ανάµεσα στα 200 και πλέον ιατρικά κέντρα στα οποία εργοδοτούνται οι απόφοιτοι, συµπεριλαµβάνονται νοσοκοµεία διεθνούς κύρους και εµβέλειας, όπως το John Radcliffe Hospital της Οξφόρδης, το Addenbrooke’s Hospital του Κέιµπριτζ, το St. Mary’s Hospital, το King’s College Hospital και το University College Hospital του Λονδίνου, το Massachusetts General Hospital της Βοστώνης (συνδεδεµένο µε το Πανεπιστήµιο Χάρβαρντ) κ.ά.

Παράδειγμα προς μίμηση στη διαχείριση της πανδημίας

Αναµφίβολα, οι περιορισµοί, οι αποστάσεις και οι ευρύτερες πρωτόγνωρες συνθήκες που έχει επιβάλει η πανδηµία του κορωνοϊού σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης ζωής δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη ούτε την τριτοβάθµια εκπαίδευση. Η πρόκληση αυτή, που καλούνται να αντιµετωπίσουν τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα σε όλο τον κόσµο, έφερε στο προσκήνιο τη σηµασία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και τον ρόλο της τεχνολογίας κατά την προσαρµογή τους σε περιόδους κρίσης.

Με την ενεργοποίηση ενός σωστά δοµηµένου και έγκαιρα προετοιµασµένου στρατηγικού πλάνου για περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης, σε συνδυασµό µε την αξιοποίηση της µακροχρόνιας εµπειρίας και των καλά θεµελιωµένων υφιστάµενων δοµών του για εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας, από την αρχή της εµφάνισης της πανδηµίας, ήταν σε θέση να συνεχίσει µε επιτυχία το έργο του, παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσφέροντας στους φοιτητές του τα ίδια επίπεδα ακαδηµαϊκής ποιότητας και αριστείας, από την άνεση και ασφάλεια του σπιτιού τους.

Ανάµεσα στις ποικίλες λύσεις που παρέχει το Πανεπιστήµιο Λευκωσίας στους φοιτητές του, για διασφάλιση της απρόσκοπτης ακαδηµαϊκής τους πορείας, είναι η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Lab-in-a-Box», που υλοποιείται από το πρόγραµµα Φαρµακευτικής.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό µέσο τηλεκπαίδευσης, το οποίο προτείνεται από την Παγκόσµια Οµοσπονδία Φαρµακευτικής για έκτακτες καταστάσεις και όπου υπάρχουν περιορισµοί στη φυσική παρουσία των φοιτητών στο εργαστήριο. Το εν λόγω καινοτόµο µαθησιακό εργαλείο διακρίθηκε πρόσφατα µε το βραβείο Silver από τον θεσµό «Αριστεία Φαρµακευτικής Αγοράς 2021» της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρµακοποιών.

Η Κύπρος ως ελκυστικός προορισµός για σπουδές

Το παράδειγµα του Πανεπιστηµίου Λευκωσίας αποτελεί ένα από τα πολλά που έχει να επιδείξει η Κύπρος ως ελκυστικός προορισµός για σπουδές. ∆εν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τρία στο σύνολο κυπριακά πανεπιστήµια κατατάσσονται ανάµεσα στο 4% των καλύτερων πανεπιστηµίων στον κόσµο, σύµφωνα µε τη δηµοφιλή και αξιόπιστη κατάταξη THE Times Higher Education Rankings 2021. Ο αριθµός αυτός αποτελεί ρεκόρ για µια χώρα του µεγέθους αυτού.

Η έξοδος του Ηνωµένου Βασιλείου από την Ε.Ε. (Brexit) και η συνεπαγόµενη αύξηση των διδάκτρων καθιστούν τα κυπριακά πανεπιστήµια ακόµα πιο ελκυστικά ως επιλογή, καθώς το κόστος σπουδών σε αυτά είναι κατά πολύ χαµηλότερο σε σύγκριση µε τα αντίστοιχα βρετανικά, ενώ οι πανεπιστηµιακές κατατάξεις επιβεβαιώνουν ότι δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από εκείνα σε ό,τι αφορά το επίπεδο σπουδών που παρέχουν. Συγκεκριµένα, η φοίτηση σε κυπριακό πανεπιστήµιο, αντί σε βρετανικό ή ακόµα και ολλανδικό, µπορεί να κοστίσει σε µια οικογένεια κατά 30-50% λιγότερο, λαµβάνοντας υπόψη δίδακτρα, κόστος διαµονής και διατροφής, εισιτήρια, µεταφορικά και άλλα βασικά έξοδα ζωής.

Επιπλέον, η φοίτηση στην Κύπρο προσφέρει θεαµατικά υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας αλλά και µια συνολική φοιτητική εµπειρία, χωρίς να αποκλείει την επιλογή για µερική φοίτηση στο εξωτερικό µέσω του προγράµµατος Erasmus, το οποίο παρέχει και σχετική οικονοµική στήριξη.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ