BrainRocket: Τι πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη πριν μετακομίσει Κύπρο

Η εταιρεία BrainRocket IT hub ενημερώνει για το τι πρέπει να λάβει κάποιος υπόψη πριν να έρθει για να παραμείνει στην Κύπρο.

Μιας και η Κύπρος αποτελεί κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χώρα έχει απεριόριστη πρόσβαση στην ενιαία αγορά και τελωνειακή ένωση. Αυτό σημαίνει πως το νησί απολαμβάνει τα ίδια προνόμια με οποιοδήποτε άλλο Ευρωπαϊκό κράτος. Επιπλέον, ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος έχει τεράστια οφέλη για τους ανθρώπους από τις χώρες της Κοινοπολιτείας, οι οποίοι επιθυμούν να ξεκινήσουν μια νέα ζωή στο νησί. Η Κύπρος επίσης, όντας μέλος της Γηραιάς Ηπείρου, διασφαλίζει μια κοινότητα σταθερότητας, δημοκρατίας, ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους υπηκόους των χωρών της Κοινοπολιτείας.

Γιατί στην Κύπρο;

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Κύπρος έγινε η πιο δημοφιλής χώρα για εργοδότηση ανάμεσα στους Ουκρανούς το 2020. Πέρσι, περισσότεροι από 12,000 Ουκρανοί μετακόμισαν και εργοδοτήθηκαν εκεί. Ας δούμε γιατί!
Η Κύπρος είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί στη Μεσόγειο Θάλασσα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα, εκτός από το ότι είναι ασφαλής με χαμηλό επίπεδο εγκληματικότητας, έχει υψηλό κοινωνικό και βιοτικό επίπεδο. Τη χαρακτηρίζει η οικολογική βιωσιμότητα, διαθέτοντας ένα τεράστιο αριθμό παραλιών με την πιστοποίηση «Γαλάζιες Σημαίες».
Πρόκειται για ένα πολύ σύγχρονο νησί, με πολλές IT εταιρείες. Γι’αυτό και η Κύπρος θεωρείται πως είναι το νέο Τech Island (ή Silicon Valley). Πάνω από όλα, όμως, είναι ένα διαφορετικό και φιλικό προς τους ξένους μέρος.
Η Λεμεσός, μια πόλη που βρίσκεται στα νότια παράλια της Κύπρου, έχει πολλούς δίγλωσσους ανθρώπους οι οποίοι μιλούν αγγλικά, ρωσσικά, ελληνικά και άλλες γλώσσες. Το κερασάκι στην τούρτα, είναι πως η Κύπρος διαθέτει μια σημαντική ΙΤ κοινότητα με οργανισμούς όπως τη Cyprus IT, Tech Island και άλλους. Αυτές οι ομάδες χρησιμοποιούν τηλεγραφικές συνομιλίες, ομάδες στο Facebook, online και offline συναντήσεις στο διαδίκτυο και διοργανώνουν διάφορα διεθνή έργα, φεστιβάλ και φόρουμ. Όλες οι εκδηλώσεις και οι δραστηριότητες δίνουν στους εμπλεκόμενους το αίσθημα πως δεν είναι μόνοι αξιοποιώντας στο έπακρο τις αλληλεπιδράσεις τους.
Επιπλέον, μια μετακόμιση στην Κύπρο επιτρέπει στους υπηκόους της Κοινοπολιτείας να λάβουν την «Μπλε Κάρτα». Η συγκεκριμένη κάρτα δίνει τη δυνατότητα στους κατόχους της, να ταξιδέψουν πίσω στη χώρα τους ή σε οποιοδήποτε κράτος εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης έως και για ένα χρόνο. Επίσης, μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες εντός του χώρου Σένγκεν για μέχρι και 90 ημέρες για κάθε περίοδο 180 ημερών ως τουρίστες.

Πως μπορώ να αποκτήσω άδεια παραμονής;

Η άδεια παραμονής, για την οποία πρέπει να κάνετε αίτηση, είναι εκείνη με την οποία θα έχετε την άδεια να εργαστείτε. Συνήθως, η εταιρεία υποστηρίζει τους εργαζόμενους της συλλέγοντας όλα τα έγγραφα και αποστέλλοντάς τα στο Τμήμα Μετανάστευσης, της Κύπρου. Εάν πιστεύετε πως, ίσως να συναντήσετε δυσκολίες με τη διαδικασία μετανάστευσης- είτε η εταιρεία σας είτε εσείς, μπορείτε να τακτοποιήσετε αυτό το ζήτημα.
Τα έγγραφα που απαιτούνται για την άδεια παραμονής, εξαρτώνται από τη χώρα προσέλευσης. Παρόλα αυτά, σας δίνουμε μια γενική εικόνα για το τί συνίσταται να συλλέξετε:

-Ένα έγκυρο διαβατήριο και ένα αντίγραφο του

- Συμπληρωμένη αίτηση για άδεια παραμονής

- Ασφάλεια υγείας

- Συμφωνία ενοικίου

- Πιστοποιητικό λευκού ποινικού μητρώου/καλής συμπεριφοράς

- Ιατρικό πιστοποιητικό καλής υγείας

- Συμβόλαιο εργασίας

Οι μεγάλες διεθνείς εταιρείες μπορούν να μεταφέρουν τους υπαλλήλους τους μαζί με τις οικογένειες τους και να πάρουν επίσης τις άδειες παραμονής τους. Συνήθως, η διαδικασία παίρνει από 1 μέχρι 6 μήνες αλλά μπορείτε ακόμα, στο μεταξύ, να ταξιδέψετε από και προς την Κύπρο - μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Χρειάζεται μόνο να παρουσιάσετε στον Μεταναστευτικό και Συνοριακό Έλεγχο του αεροδρομίου το έγγραφο για την αίτηση άδειας παραμονής, το οποίο αποδεικνύει πως η άδεια σας βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τι γίνεται όσον αφορά την Ασφάλεια Υγείας;

Όταν βρίσκεστε στην Κύπρο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για την ευημερία σας καθώς η χώρα διαθέτει σύστημα υγεία (ΓΕ.ΣΥ). Αφού εγγραφείτε στο ΓΕ.ΣΥ, η πρόσβαση σε ειδικό παθολόγο και η υγειονομική περίθαλψη σε ασθενείς είναι δωρεάν. Το ΓΕ.ΣΥ ενσωματώνει τις ιατρικές ανάγκες των δικαιούχων συμπεριλαμβανομένου χρόνιες, σπάνιες ή σοβαρές ασθένειες. Οποιοσδήποτε εργοδοτείται νόμιμα στην Κύπρο έχει πρόσβαση σε αυτά τα ωφελήματα και είτε οι ίδιοι είτε η εταιρεία, εκ μέρους τους, καλύπτει τις κοινωνικές ασφαλίσεις.

Ο Οργανισμός Ασφάλειας Υγείας διοικεί το σύστημα ΓΕ.ΣΥ, καθώς η χρηματοδότηση του προέρχεται από συνεισφορές οι οποίες λαμβάνονται από το μηνιαίο εισόδημα των πολιτών. Οι συνεισφορές αποτελούν το 2,65% για τους υπαλλήλους, 2.9% για τους εργοδότες, 4.7% για το κράτος και 4% για τους αυτοεργοδοτούμενους (τα συγκεκριμένα ποσοστά ισχύουν από τον Μάρτη του 2020).

Ποιες είναι οι επιλογές μου όσο αφορά την μετακίνηση και τη δημόσια μεταφορά;

Η κυκλοφορική συμφόρηση είναι ανύπαρκτη στην Κύπρο, αφού ο χρόνος που χρειάζεται από το σπίτι μέχρι το γραφείο είναι μικρότερη συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται και από την τοποθεσία που επιλέγει να διαμένει κάθε άτομο. Αν ταξιδεύετε από τη μια πόλη στην άλλη ή από την παραλία στα βουνά του Τροόδους, θα σας πάρει περίπου 40 λεπτά. Οι υπηρεσίες ενοικιάσεως αυτοκινήτων κοστίζουν περίπου 300-350 ευρώ, εξαρτάται από το μοντέλο του αυτοκινήτου.
Εάν είστε μέλος μιας μεγάλης εταιρείας ίσως σας χορηγηθεί αυτοκίνητο της εταιρείας. Πρόκειται για μια καλή επιλογή αφού η βενζίνη κοστίζει μόνο 1.30 ευρώ ανά λίτρο. Επιπλέον, μπορείτε να ανταλλάξετε την άδεια οδήγησης σας η οποία εκδόθηκε σε χώρα της Κονοπολιτείας με μια διεθνή άδεια.
Μπορείτε, επίσης, εύκολα να βρείτε φθηνά εισητήρια από τα διεθνή αεροδρόμια της Λάρνακας ή Πάφου προς τις χώρες της Κοινοπολιτείας για να επισκεφθείτε την οικογένεια ή τους φίλους σας, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου. Για παράδειγμα, αερογραμμές χαμηλού κόστους όπως WizzAir, RyanAir, UIA, Aeroflot και άλλες προσφέρουν προσιτές ευκαιρίες.

Ποιότητα ζωής στην Κύπρο

Η τιμή ενοικίασης ενός διαμερίσματος μπορεί να κοστίσει μεταξύ 500-600 ευρώ για στούντιο, 1000 ευρώ για ένα μονόκλινο/δίκλινο διαμέρισμα και 1000-1500 ευρώ για ενοικίαση σπιτιού. Ωστόσο, αυτό εξαρτάται καθαρά από την τοποθεσία και την απόσταση από την παραλία.

Η Κύπρος, σας επιτρέπει να νιώσετε επιτέλους καλά με τη ζωή σας και να μην επηρεάζεστε από εξωτερικούς παράγοντες όπως το να περιμένετε μια ώρα σε ένα μποτιλιάρισμα. Εξάλλου, η αξία της ζωής βρίσκεται στα μικρά πράγματα. Στο νησί, μπορείτε να ξεκινήσετε το πρωινό σας σε μια αμμώδη παραλία, να παίξετε πετόσφαιρα, να κάνετε πρωινές ασκήσεις ή γιόγκα ή να κολυμπήσετε στη λαμπερή θάλασσα, όπου η μέση θερμοκρασία κυμαίνεται στους 20-22 βαθμούς ολόχρονα. Μετά τη δουλειά μπορείτε να κάνετε σέρφινγκ, σανίδα στα κύματα, SUP ή να πάτε πεζοπορία στα βουνά.Υπάρχουν πολλά μεμονωμένα μονοπάτια για πεζοπορία διαμέσου του ανοιχτού δάσους, βουνά με τέλεια υφή και αφρώδεις καταρράκτες.
Η φύση και το κλίμα είναι τέλεια εδώ! Κι’ αυτά είναι μόνο μερικά από τα πράγματα που προσθέτουν στα μαγικά αισθήματα που σε ελκύουν να επισκεφθείς το νησί μόνο για ένα μήνα αλλά στην πορεία θα σε οδηγήσουν να μείνεις και να ζήσεις στην Κύπρο για πάντα!

Το άρθρο έχει ετοιμαστεί από την εταιρεία BrainRocket IT hub στην Κύπρο, η οποία εργοδοτεί περισσότερους από 400 επαγγελματίες από όλο τον κόσμο www.brainrocket.com.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ