Λευκαρίτικο στολίδι στο χριστουγεννιάτικο δέντρο στον αερολιμένα Λάρνακας

Στολίδια από λευκαρίτικο κέντημα και σμιλί στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του αεροδρομίου Λάρνακας.

Στολίδια από λευκαρίτικο κέντημα, σμιλί και καλαθοπλεκτικές κατασκευές, κοσμούν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που βρίσκεται στην αίθουσα αναχωρήσεων επιβατών της Hermes Airports, στη Λάρνακα, το οποίο φωταγωγήθηκε στην παρουσία της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσας Πηλείδου, την Παρασκευή.
 
Σε ανακοίνωση της Hermes Airports αναφέρεται ότι «περισσότεροι από 25 τεχνίτες από την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας κέντησαν λευκαρίτικα μοτίβα και δημιούργησαν στολίδια από σμιλί ενώ καλαθοπλέκτες από τον Πολυχώρο Δημιουργικότητας και Πολιτισμού στη Λάρνακα έφτιαξαν αστέρια. Παράλληλα, μοτίβα που χρησιμοποιούνταν σε καρπασίτικες στολές μετατράπηκαν σε εορταστικό διάκοσμο για τα χριστουγεννιάτικα δέντρα των αεροδρομίων».
 
Προστίθεται ότι «τα χειροποίητα στολίδια, εμπνευσμένα από την κυπριακή παράδοση, δίνουν στους επιβάτες μια πολυεπίπεδη εικόνα της κουλτούρας της Κύπρου».

Παράλληλα, δίπλα από κάθε δέντρο υπάρχει μια επιγραφή με ένα QR code όπου ο επισκέπτης μπορεί να σκανάρει με το κινητό του και να μεταφερθεί σε μια ειδικά σχεδιασμένη ιστοσελίδα για να μάθει περισσότερα για την τεχνική του λευκαρίτικου, του φυθκιώτικου, την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και άλλα.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση «σε μια συμβολική τελετή  η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Νατάσα Πηλείδου και η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports, Ελένη Καλογήρου ανάψαν χθες το απόγευμα τα φώτα που συμπληρώνουν τη Χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του αεροδρομίου Λάρνακας, δίνοντας μια ιδιαίτερη σημειολογία για μια φωτεινή και αισιόδοξη νέα χρονιά».

Σε δηλώσεις της η Υπουργός Εμπορίου εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η Hermes Airports πήρε την πρωτοβουλία να υποδεχτεί αυτές τις γιορτές τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί μας με εικόνες από την κυπριακή χειροτεχνία».

«Στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση και ανάδειξη της άυλης πολιτιστικής μας κληρονομιάς, την προβολή των τεχνικών της χειροτεχνίας μας, την παροχή εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη μεταλαμπάδευση των παραδοσιακών τεχνικών στις νέες γενιές και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον τομέα», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε πως «η κυπριακή χειροτεχνία δεν είναι ένα μουσειακό είδος που αναδεικνύει απλώς την ιστορία μας και την εξέλιξή μας, είναι ένας ζωντανός οργανισμός μέσα στις τοπικές κοινωνίες που εμπνέει και γίνεται εφαλτήριο για καινούργιες διαδρομές».

«Είναι μεγάλη χαρά που η προσπάθειά μας αυτή για να δώσουμε προοπτικές και μέλλον στον τομέα της χειροτεχνίας αγκαλιάζεται από τα αεροδρόμια, τα οποία προσφέρουν την πρώτη εικόνα της Κύπρου στους ξένους επισκέπτες με μοτίβα από την κυπριακή χειροτεχνία, την οποία μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από τις διαδρομές τους στη χώρα μας», είπε.

Η Ελένη Καλογήρου, Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια της Hermes Airports ανέφερε ότι «ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την αίσθηση του τόπου και της χώρας που θέλουμε να προβάλλουμε μέσω των αεροδρομίων μας, συνεργαστήκαμε αρμονικά με την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας και το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας για να δημιουργήσουμε αυτά τα ξεχωριστά Χριστουγεννιάτικα δέντρα με τα πολύ ιδιαίτερα στολίδια».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «το 2022 θα είναι μια αισιόδοξη χρονιά με σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα και αποδρομή της πανδημίας».
 
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι από τη Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου έως το τέλος του χρόνου, η Hermes Airports και οι συνεργάτες της εντός των αεροδρομίων, έχουν προγραμματίσει διάφορες εκπλήξεις για τους επιβάτες που θα ταξιδέψουν τη συγκεκριμένη περίοδο.

Επιπλέον κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου, η Hermes Airports σε συνεργασία με αεροπορικές εταιρείες θα χαρίσουν αεροπορικά εισιτήρια σε διαγωνισμούς που θα πραγματοποιηθούν μέσα απ’ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της εταιρίας τα οποία μπορεί κάποιος να αναζητήσει  στο @cyprusaeropolis.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ