Η RTD Talos αναλαμβάνει 2 νέα έργα

Ανακοινώθηκαν τα επίσημα αποτελέσματα της αξιολόγησης των προτάσεων που υποβλήθηκαν στο Πρόγραμμα RESTART (Ολοκληρωμένα Έργα).

Δύο προτάσεις της RTD Talos αξιολογήθηκαν θετικά και η εταιρεία αναλαμβάνει, ως Συντονιστής, δύο έργα. Ένα στον τομέα των Μεταφορών και ένα στο τομέα της Ενέργειας.

Τομέας Μεταφορών:

Έργο: BUS-FUEL-SAVINGS

"Ενσωμάτωση καινοτόμων, πράσινων τεχνολογιών σε υπάρχοντα λεωφορεία δημοσίων μεταφορών, με σκοπό την εξοικονόμηση 5% μέχρι 30% σε καύσιμα"

Προϋπολογισμός €987.426

Συντονιστής: RTD Talos

Εταίροι:

- Hystore Technologies

- SignalGenerix

- Frederick Research Center

- Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

- Οργανισμός Συγκοινωνιών Πάφου (ΟΣΥΠΑ)

- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)

Οι δημόσιες μεταφορές της Κύπρου αποτελούνται από 2600 λεωφορεία, που καταναλώνουν 60.000.000 λίτρα ντίζελ ανά έτος.

Η μεγάλη κατανάλωση καυσίμου είναι ένα σημαντικό κόστος για τις εταιρίες μεταφορών, που αγωνίζονται να επιβιώσουν μέσα από κρατικές επιδοτήσεις. Επιπρόσθετα, η μαζική χρήση ντίζελ προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής της κοινωνίας. Ο στόχος του έργου είναι να περιορίσει το πρόβλημα αυτό με τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμων των λεωφορείων κατά 5-30% και τη μείωση σε εκπομπές καυσαερίων (σωματίδια, άκαυστοι υδρογονάνθρακες, CO2, CO, NOx) κατά >20%. Ο μόνος δυνατός τρόπος για την επίτευξη του στόχου αυτού είναι η αύξηση της απόδοσης του κινητήρα των υφιστάμενων λεωφορείων με την ενσωμάτωση πάνω στις υπάρχουσες μηχανές μιας καινοτόμου, πράσινης τεχνολογίας, όπως η γεννήτρια αερίου HHO.

Οι γεννήτριες HHO χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό από την μπαταρία του οχήματος για να ηλεκτρολύσουν το νερό σε στοιχειομετρικό «δραστικό» μίγμα υδρογόνου και οξυγόνου, το λεγόμενο ΗΗΟ αέριο. Το HHO διοχετεύεται μέσα στην εισαγωγή αέρα και εγχέεται μέσα στη Μηχανή Εσωτερικής Καύσης. Από τη στιγμή που γίνεται η ανάφλεξη, το ενεργό αέριο HHO(Η2 και Ο2 «εν τω γεννάσθαι») αναφλέγεται στιγμιαία διαδίδοντας ταχύτατα τη φλόγα, καίοντας εντελώς όλο το καύσιμο, αξιοποιώντας έτσι όλη τη θερμογόνο ενέργεια, ελαχιστοποιώντας τους άκαυστους υδρογονάνθρακες.

Έτσι, απαιτείται λιγότερο καύσιμο και στην πράξη επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση καυσίμου για την ίδια απόδοση ισχύος.

Το έργο είναι μεγάλης εμβέλειας, διεπιστημονικής συνεργασίας, που έχει στόχο την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συστήματος Έρευνας Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας και τη διασύνδεση με την παραγωγική βάση στις μεταφορές. Θα παράξει συγκεκριμένα αποτελέσματα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και θα έχει αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη και την ποιότητα της ζωής. Επίσης θα δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας που αναμένεται να συμβάλουν θετικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας.

Τομέας Ενέργειας

Έργο: SREC

"Καινοτόμες μέθοδοι αποθήκευσης για βελτίωση του ισοζυγίου των ΑΠΕ στην Κύπρο"

Προϋπολογισμός €770.004

Συντονιστής: RTD Talos

Εταίροι:

- Hystore Technologies

- Frederick Research Center

- Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας & Τουρισμού

- Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ)

- KALERO

H αποθήκευση ενέργειας είναι μια μεθοδολογία που αναγκαστικά συνοδεύει την μετατροπή και χρήση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Αποτελεί σημαντική παράμετρο στην προσπάθεια να αυξηθεί το μερίδιο ΑΠΕ που εγχέεται στα δίκτυα. Σε απομονωμένα δίκτυα όπως αυτό της Κύπρου η ανάγκη για αποθήκευση είναι μεγάλης προτεραιότητας για λόγους ασφάλειας τροφοδοσίας, αξιοποίησης των υποδομών, εισροής ΑΠΕ, μείωσης εκπομπών, εγχώριας προστιθέμενης αξίας και αειφορίας. Κατά την υλοποίηση του έργου θα διερευνηθούν οι τεχνολογίες αποθήκευσης/υβριδοποίησης με ΑΠΕ, θα αναπτυχθούν νέοι συνδυασμοί αποθήκευσης/υβριδοποίησης κατάλληλες για την Κύπρο, θα εξεταστεί η δυνατότητα και οι επιπτώσεις της αποθήκευσης σε διάφορες κλίμακες μεγέθους και εφαρμογών σε συνδυασμό με «έξυπνα δίκτυα», θα ποσοτικοποιηθούν τα αποτελέσματα της αποθήκευσης/υβριδοποίησης στη συνεργασία τους με τα δίκτυα, κόστους ενέργειας, αξιοποίησης και ανάπτυξης υποδομών, εγχώριας προστιθέμενης αξίας και αειφορίας. Επιπροσθέτως σκοπός είναι η ανάπτυξη και θέση σε εφαρμογή ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέπει την λειτουργία και ένταξη στο δίκτυο έργων συσσώρευσης ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση έργων. Ακόμα στόχος είναι να χωροθετηθούν έργα αποθήκευσης σε όλη την Κύπρο ώστε να επιλεγούν 2 μέσης κλίμακας από αυτά ως επιδεικτικά. Τα δύο αυτά επιδεικτικά έργα θα μελετηθούν και θα αδειοδοτηθούν αξιοποιώντας τις διαδικασίες που θα αναπτυχθούν στο παρόν έργο και τελικά θα παρουσιαστούν για υλοποίηση και λειτουργία σε ενδιαφερόμενους φορείς. Στο τέλος του προτεινόμενου έργου αναμένεται ότι θα υπάρχουν συγκεκριμένες διαθέσιμες τεχνολογίες αποθήκευσης και υβριδοποίησης ενέργειας κατάλληλες για εφαρμογή στην Κύπρο, προτάσεις χωροθέτησής τους, ρυθμιστικό πλαίσιο, και δύο επιδεικτικά έργα έτοιμα για κατασκευή και λειτουργία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ