Γιατί η Blackrock βλέπει την Ε.Ε. ως νικήτρια σε έναν πόλεμο δασμών

Η Ε.Ε. θα μπορούσε να επωφεληθεί από όλη αυτή την αβεβαιότητα που έχουν φέρει οι δασμοί

«Η Ευρώπη θα μπορούσε να επωφεληθεί από την αβεβαιότητα που προκαλεί ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με την οικονομική του πολιτική».

Την εκτίμηση αυτή διατυπώνει ο Λάρι Φινκ, o επικεφαλής της Blackrock, της κορυφαίας επενδυτικής εταιρείας στον κόσμο, που διαχειρίζεται σήμερα ένα χαρτοφυλάκιο σχεδόν 6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. «Βραχυπρόθεσμα, η Ευρώπη σίγουρα θα είναι ένας από τους νικητές, όπως φαίνεται από τις ροές κεφαλαίων από τις ΗΠΑ προς τη γηραιά ήπειρο», λέει ο Λάρι Φινκ σε συνέντευξή του στη γερμανική Handelsblatt.

Ο υποψήφιος «διάδοχος» του θρυλικού γκουρού των αγορών Γουόρεν Μπάφετ θεωρεί την Ευρώπη έναν ενδιαφέροντα προορισμό για επενδύσεις Πού εδράζεται η αισιοδοξία του Λάρι Φινκ; Ο επικεφαλής της Blackrock βλέπει μεγάλη αβεβαιότητα που προκαλείται από την κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον. «Οι εταιρείες αναγκάζονται ουσιαστικά να εκπονήσουν δύο επιχειρηματικά σχέδια: ένα με τους δασμούς που επέβαλε ο πρόεδρος Τραμπ και ένα χωρίς», λέει.

«Γι’ αυτό αναβάλλουν τις επενδυτικές αποφάσεις». Ο Φινκ είναι μάλιστα πολύ επιφυλακτικός και με την πολιτική του ειδικού συμβούλου του Τραμπ, Έλον Μασκ, για τη μείωση του χρόνιου ελλείμματος των ΗΠΑ. Πρόκειται «για ένα έργο δέκα ετών παρά μερικών μηνών», όπως λέει.

Η αδυναμία του δολαρίου

Οι δασμοί που επέβαλε αρχικά ο Ντόναλντ Τραμπ σε πολλές χώρες εξέπληξαν τον επικεφαλής της Blackrock. «Ξεπέρασαν οτιδήποτε θα μπορούσα να φανταστώ στα 49 χρόνια μου στον χρηματοπιστωτικό κλάδο», λέει. Κατά τη γνώμη του, πάντως, οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν τον εμπορικό πόλεμο γιατί «αμφισβητείται κυρίως ο ρόλος του δολαρίου ως αποθεματικού νομίσματος».

Οι ΗΠΑ έχουν τεράστια ελλείμματα και βασίζονται σε ξένους επενδυτές για τη χρηματοδότησή τους. Αλλά αυτό «δεν θα συνεχιστεί για πάντα, αν οι ΗΠΑ δεν λύσουν τα προβλήματα του προϋπολογισμού τους», τονίζει ο Φινκ. Άλλωστε, ειδικότερα μετά την ανακοίνωση των δασμών, δεν κατέρρευσαν μόνο οι τιμές των μετοχών και των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ, αλλά και το δολάριο έχασε επίσης την αξία του.

Όταν ο Τραμπ ανέστειλε ξαφνικά τους περισσότερους δασμούς για 90 ημέρες, οι μετοχές ανέκτησαν μέρος των απωλειών τους. Αλλά το δολάριο συνέχισε να χάνει αξία ακόμη πιο γρήγορα. Όσο και αν ο Τραμπ θέλει ένα σχετικά αδύναμο δολάριο για την ενίσχυση των αμερικανικών εξαγωγών, η απρογραμμάτιστη υποχώρηση του δολαρίου δεν είναι καλό νέο για τις ΗΠΑ.

«Πίσω από αυτό κρύβεται η απώλεια εμπιστοσύνης. Δεν είναι μόνο η αμφιβολία για την ισχύ της αμερικανικής οικονομίας, αλλά μάλλον για την αξιοπιστία της πολιτικής και των θεσμών των ΗΠΑ», δήλωσε ο Ρόμπιν Βίνκλερ της Deutsche Bank. Οι παγκοσμίως αναγνωρισμένοι ειδικοί σε θέματα συναλλάγματος στην Deutsche Bank Research προειδοποιούν εδώ και μέρες για μια δραματική και, πάνω απ’ όλα, διαρκή κρίση του δολαρίου. Το αφεντικό της Blackrock παραμένει αισιόδοξος: «Η Αμερική δεν ήταν ποτέ τέλεια, αλλά μακροπρόθεσμα θα τα πάει αρκετά καλά», λέει.

Πώς θα επωφεληθεί η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα μπορούσε τώρα να επωφεληθεί από όλη αυτή την αβεβαιότητα. Ωστόσο, «οι Ευρωπαίοι πρέπει επειγόντως να ξεκινήσουν μεταρρυθμίσεις για να απελευθερώσουν περισσότερο οικονομικό δυναμισμό», λέει ο Φινκ.

Τα μέτρα που προτείνει είναι γνωστά βέβαια: Ένωση κεφαλαιαγορών, ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, μείωση της γραφειοκρατίας και ταχύτερες διαδικασίες έγκρισης των επενδύσεων. «Το ευρώ θεωρείται ολοένα και περισσότερο ως μια πραγματική εναλλακτική λύση στο δολάριο ΗΠΑ». Ο Έλληνας ειδικός σε θέματα συναλλάγματος Τζορτζ Σαραβέλος θεωρεί μάλιστα ότι «η αγορά επανεκτιμά τη δομική ελκυστικότητα του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικού νομίσματος».

Ο Σαραβέλος βλέπει μια «διαδικασία ταχείας αποδολαριοποίησης. Εάν το δολάριο χάσει τη λειτουργία του ως ασφαλές καταφύγιο, αυτό θα έχει τεράστιες συνέπειες για την οικονομική βιωσιμότητα των ΗΠΑ. Υπάρχει ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που μπορεί να αντέξει οικονομικά ένα γιγαντιαίο διπλό έλλειμμα τόσο στον εθνικό προϋπολογισμό όσο και στο εξωτερικό εμπόριο».

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ο χρυσός διατηρεί τη σταθερότητά του εν μέσω διεθνών εξελίξεων – Άνω των $3.000 η ουγγιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ