Πόσο ανταγωνιστική είναι η οικονομία των κατεχομένων;

Έκθεση ανταγωνιστικότητας του ψευδοκράτους δημοσιοποίησε το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο.

Υπάρχει ανάγκη μιας δομής με μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους για να γίνει πιο ανταγωνιστική η «βόρεια Κύπρος» και πολιτικών στήριξης και κινήτρων, αναφέρεται στην «έκθεση ανταγωνιστικότητας» που παρουσίασε σήμερα στα κατεχόμενα, το τ/κ εμπορικό επιμελητήριο στην παρουσία «κυβέρνησης» και κομμάτων.
 
Όπως αναφέρεται από τα κατεχόμενα, η έκθεση έγινε με βάση διεθνή πρότυπα και στην παγκόσμια κατάταξη για την περίοδο 2019-2020 από  τις 141 χώρες που συμμετέχουν, η «βόρεια» Κύπρος, όπως αναφέρθηκε, πήρε 51,8 βαθμούς και ήταν στην 107η θέση, ενώ πέρυσι με 55,2 βαθμούς ήταν στην 89η θέση. Η «νότια Κύπρος», όπως αναγράφεται στην έκθεση του τ/κ επιμελητηρίου, είναι στην 44η θέση και η Τουρκία στην 61η, όπως ήταν και πέρυσι.

 Στην έκθεση του επιμελητηρίου αναφέρεται ότι χρειάζονται ελεγχόμενες ενθαρρυντικές πολιτικές και μετρήσιμοι στόχοι που μπορούν να εφαρμοσθούν, αλλά και ένας διοικητικός μηχανισμός που θα έχει τον συντονισμό, για να μπορέσει να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα στα κατεχόμενα και επικρίνεται η πολιτική φοροαπαλλαγών που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα σε όσους προβαίνουν σε επενδύσεις.
 
Οι φοροαπαλλαγές και οι μειώσεις τελών στα «τελωνεία», προστίθεται, οδηγεί μακροπρόθεσμα σε απώλεια εσόδων για το «κράτος», σημειώνοντας ότι όλες οι απαλλαγές και μειώσεις οδηγούν σε απώλειες εσόδων και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να υπάρχει στον «προϋπολογισμό» του ψευδοκράτους αναφορά σε «φορολογικές δαπάνες» (tax expenditure).
 
Στην έκθεση επικρίνεται η πολιτική κινήτρων που δίδεται από την «κυβέρνηση» σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας ότι αυτό επιβαρύνει επίσης τον «προϋπολογισμό» και αναφέρεται ότι δεν πρέπει να στηρίζονται τομείς που μπορεί να ενέχουν το στοιχείο της περιβαλλοντικής μόλυνσης ή εγκλήματος (χώροι τυχερών παιχνιδιών, γεωργικά προϊόντα που χρειάζονται πολύ νερό) αλλά να ενισχύονται τομείς με θετικό αντίκτυπο όπως η εκπαίδευση, εταιρείες φιλικές στο περιβάλλον, τεχνολογία και ΑΠΕ.
 
Η ανεπάρκεια πηγών στη «χώρα» σημειώνεται, θα πρέπει να μετατραπεί στην χρήση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο των υφιστάμενων πηγών και γι’ αυτό χρειάζεται ένας σχεδιασμός μετρήσιμος και ελεγχόμενος.
 
Θεωρεί δε αδήριτη ανάγκη την τεχνολογική μεταρρύθμιση, μεταρρύθμιση των δομών υγείας και εκπαίδευσης ώστε να ανταποκριθούν στις ελλείψεις που υπάρχουν δημιουργώντας ανθρώπινο δυναμικό με τις δεξιότητες του μέλλοντος.
 
Ο πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου, Τουργκάι Ντενίζ στην ομιλία του μετά την παρουσίαση της έκθεσης ζήτησε να δοθεί ακόμη περισσότερη σημασία στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας του ψευδοκράτους, κάνοντας λόγο για χρονίζοντα προβλήματα της οικονομίας.
 
Θα μελετήσει την έκθεση με τους συνεργάτες του, ανέφερε ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ λέγοντας ότι κανείς δεν πρέπει να μειώνει και να υποτιμά την επιτυχία που καταγράφηκε στο θέμα της πανδημίας στο ψευδοκράτος. Η ομαλοποίηση είπε γίνεται σιγά αλλά ο ίδιος πιστεύει ότι όχι πολύ μετά, το ψευδοκράτος θα είναι ένα μέρος που θα συγκεντρώσει ενδιαφέρον.
 
Για το θέμα της κατασκευής νέου νοσοκομείου πανδημίας (ΣΣ: το οποίο συζητείται το τελευταίο διάστημα στα κατεχόμενα) ο κ. Τατάρ ανέφερε ότι δεν υπάρχει καθυστέρηση και το έργο θα προχωρήσει με τους αναγκαίους πόρους.
 
Ο «πρόεδρος» της «βουλής», Τεμπερουκέν Ουλουτσάι ανέφερε ότι τους επόμενους δύο μήνες θα περάσουν σημαντικές «νομοθεσίες» που εκκρεμούσαν στη «βουλή» εδώ και 10 χρόνια που θα βοηθήσουν και στην ανάκαμψη της οικονομίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ