Χ. Παντελίδης: Πρωτοβουλία ορόσημο για Κύπρο και ΕΕ ο EuroAsia Interconnector

Παρέμβαση του βουλευτή σε διακοινοβουλευτική διάσκεψη της ΕΕ στη Μαδρίτη

Πρωτοβουλία ορόσημο για την Κύπρο και την ΕΕ αποτελεί ο EuroAsia Interconnector, «ο οποίος χρηματοδοτείται εν μέρει από την ΕΕ και θα συνδέσει τα ηλεκτρικά δίκτυα της Κύπρου, της Ελλάδας και του Ισραήλ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Χρύσης Παντελίδης. 

Σε παρέμβασή του, στο πλαίσιο των εργασιών της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), στη Μαδρίτη, ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι ο EuroAsia Interconnector θα συμβάλει στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, στην ένταξη της χώρας στο Ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκτυο, στην επέκταση του Ευρωπαϊκού δικτύου στη Μέση Ανατολή, στη μείωση της εξάρτησης της Κύπρου από τα ορυκτά καύσιμα, στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Παντελίδης τόνισε ότι η εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ και συνεπώς στη στρατηγική αυτονομία της Ένωσης.

Ο κ. Παντελίδης εξέφρασε επίσης τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου στην πρόσφατη πρόταση της Ισπανικής Προεδρίας «Resilient EU2030», η οποία στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας και της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας της ΕΕ στους τομείς της ενέργειας, των ψηφιακών τεχνολογιών, της υγείας και των τροφίμων.

Στις εργασίες της Διάσκεψης, οι οποίες ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή συμμετείχε αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου (επικεφαλής), τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντρέα Καυκαλιά, τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Ονούφριο Κουλλά και Σάβια Ορφανίδου και το μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Χρύση Παντελίδη.

ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξημερώνει η μέρα με τις 25 ώρες - Γιατί δεν καταργήθηκε η αλλαγή της ώρας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ