Με την άνοιξη να είναι πλέον προ των πυλών, η κλεψύδρα για την έναρξη της φετινής τουριστικής σεζόν φαίνεται να αδειάζει..επικίνδυνα για τους επιχειρηματίες του κλάδου, οι οποίοι έχουν επιδοθεί σε έναν πραγματικό αγώνα δρόμου προκειμένου να καλύψουν επαρκώς τις ανάγκες στελέχωσης της βιομηχανίας.
Σε αυτό τον αγώνα «τρέχει» και το Υπουργείο Εργασίας, στο οποίο οι ενδιαφερόμενοι φορείς αποτείνονται προκειμένου να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για την εργοδότηση προσωπικού από τρίτες χώρες, με όσους το επιτυγχάνουν κατόπιν σχετικής έγκρισης, να εξασφαλίζουν το δικαίωμα να απασχοληθούν νόμιμα επί κυπριακού εδάφους.
Στο μισό σε σχέση με πριν, μακριά όμως από τις δεσμεύσεις
Μιλώντας στο Economy Today, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ), Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης, ανέφερε πως ο χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας από πλευράς Υπουργείου Εργασίας έχει μεν, βελτιωθεί, ωστόσο, δεδομένων και των μεγάλων αναγκών που υπάρχουν, χρειάζεται να μειωθεί περαιτέρω, για να θεωρηθεί ικανοποιητικός.
Όπως είπε, η διαδικασία προηγουμένως έπαιρνε από έξι μέχρι και οκτώ μήνες για να ολοκληρωθεί, ενώ πλέον ο χρόνος που χρειάζεται το Υπουργείο για να εξετάσει μία αίτηση και να απαντήσει στον δυνητικό εργοδότη για το κατά πόσο αυτή έχει εγκριθεί ή όχι, έχει μειωθεί στους τρεις με τρεισήμισι μήνες.
“Είναι μεν θετικό, αλλά δεν είναι ικανοποιητικό”, δήλωσε ο κ. Ρουσουνίδης, ο οποίος αναγνωρίζει πως έγιναν βήματα προόδου, υπογραμμίζει εντούτοις, πως ο υφιστάμενος χρόνος εξέτασης απέχει ακόμη από τις δεσμεύσεις στις οποίες το ίδιο το Υπουργείο είχε προβεί.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρουσουνίδης σημείωσε πως οι ξενοδόχοι είχαν λάβει δεσμεύσεις από πλευράς Υπουργείου Εργασίας, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2024 και εντεύθεν, ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων δεν θα ξεπερνούσε τον ένα μήνα.
Ερωτηθείς για το κατά πόσο αυτό μπορεί να δημιουργήσει ζητήματα στην αποτελεσματική στελέχωση των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, δεδομένου πως η καλοκαιρινή σεζόν πλησιάζει, ο κ. Ρουσουνίδης απάντησε καταφατικά και εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαδικασίες θα επιταχυνθούν περαιτέρω και θα γίνουν ακόμη πιο ευέλικτες.
Στα.. χαρτιά ακόμη η ψηφιοποίηση
Ο Γενικος Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, αναφέρθηκε παράλληλα,και σε μία ακόμη διάσταση, αυτήν της ψηφιοποίησης. Όπως επεσήμανε, εκτός από τη μείωση του χρόνου για την εξέταση των αιτήσεων, το Υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευτεί πως η διαδικασία θα γινόταν διαδικτυακά, κάτι που, ωστόσο, ακόμη δεν έχει καταστεί δυνατόν.
Αυτή τη στιγμή, όπως περιέγραψε, οι ξενοδόχοι ή οι σχετικοί agents, εντοπίζουν τους ενδιαφερόμενους που επιθυμούν να εργοδοτηθούν στην Κύπρο και ακολούθως υποβάλλουν την αίτηση στα επαρχιακά γραφεία του Υπουργείου Εργασίας. Στη συνέχεια, οι αιτήσεις εξετάζονται στα κεντρικά και ο δυνητικός εργοδότης λαμβάνει τη θετική ή αρνητική απάντηση, αναλόγως της απόφασης του Υπουργείου.
Παρά το γεγονός πως το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει ακόμη υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις του, ο κ. Ρουσουνίδης εμφανίζεται αισιόδοξος. “Κρατάμε τη θετική ανταπόκριση του αρμόδιου Υπουργού Εργασίας και τη δέσμευση του ότι οι διαδικασίες θα επισπευσθούν”, σημειώνει.
Στις 5.000 θέσεις οι ανάγκες
Την εκτίμηση πως οι ελλείψεις που υπάρχουν σήμερα στην τουριστική βιομηχανία αγγίζουν τις 5.000 εξέφρασε ο κ. Ρουσουνίδης, ο οποίο στο παρελθόν είχε τονίσει πως οι Κύπριοι έχουν θέση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. “Δεν υπάρχει επιχειρηματίας του κλάδου που να προτιμά οποιονδήποτε άλλον υπάλληλο εκτός τον Κύπριο”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.
Με προκλήσεις η φετινή σεζόν
Προηγουμένως, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, αναφέρθηκε στα διάφορα θέματα που ανησυχούν την ξενοδοχειακή βιομηχανία όσον αφορά τη φετινή τουριστική σεζόν. Συγκεκριμένα, ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως μετά την απώλεια της ρωσικής και της ισραηλινής αγοράς, καταγράφεται μειωμένη ζήτηση και από άλλες ευρωπαϊκές αγορές, λόγω του Ισραήλ.
Όπως εξήγησε, υπάρχουν Ευρωπαίοι που θεωρούν ότι η Κύπρος είναι πολύ κοντά στο Ισραήλ και μέχρι τώρα καταγράφεται μειωμένη η ζήτηση από κάποιες χώρες προς την Κύπρο. Την ίδια ώρα, το Ηνωμένο Βασίλειο που αποτελεί την μεγαλύτερη αγορά για την Κύπρο να διανύει περίοδο ύφεσης, ενώ υπάρχει και μείωση αεροπορικών θέσεων, ένα ζήτημα που φαίνεται να αφορά συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία.
Ο κ. Μιχαηλίδης στάθηκε ακόμη και στο πρόβλημα που καταγράφεται με έναν από τους δύο πιο μεγάλους τουριστικούς πράκτορες της Αγγλίας, ο οποίος ανακοίνωσε μειώσεις της τάξεως του 18% για το 2023, ενώ πρόσθεσε στη λίστα των προκλήσεων τη διεξαγωγή του Euro που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο στη Γερμανία, καθώς και τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι τον Ιούλιο - Αύγουστο.
Ακόμη ένας παράγοντας που ενδέχεται να επηρεάσει την κινητικότητα είναι και το ότι το καθολικό Πάσχα τοποθετείται φέτος τον Μάρτιο, με τον κ. Μιχαηλίδη να επισημαίνει πως το γεγονός ότι είναι χρονικά πολύ νωρίς δεν βοηθά. Ανέφερε ακόμη, πως ο φετινός Ιανουάριος ήταν 3% πιο χαμηλός σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Μεταξύ 10% - 20% η μείωση
Αξιολογώντας τις επιπτώσεις για το 2024, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ σημείωσε πως, ως έχουν τα πράγματα σήμερα και ευελπιστώντας ότι θα αλλάξει η εικόνα, εκτιμούν πως η μείωση που θα καταγραφεί στις αφίξεις θα κυμανθεί μεταξύ 10% και 20%, με το ποσοστό να διαφέρει από επαρχία σε επαρχία και σίγουρα, όπως διευκρίνισε, από μονάδα σε μονάδα. Επιπρόσθετα, εξέφρασε την εκτίμηση πως εάν η σύρραξη στο Ισραήλ τελειώσει νωρίς πιθανόν αυτό το νούμερο να βελτιωθεί.
Τόνισε δε, πως είναι αρκετά σημαντική η μείωση, καθότι είναι τα λειτουργικά κόστη είναι ιδιαίτερα αυξημένα, το ίδιο και τα επιτόκια, άρα η κάθε μείωση στο εισόδημα, δημιουργεί πρόβλημα στους ξενοδόχους. Στόχος είναι η μείωση να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερη, συμπλήρωσε.
Διαβάστε επίσης: Φ. Ρουσουνίδης: Τιμή μας να εργάζονται Κύπριοι στην Τουριστική Βιομηχανία