Έτσι «έκλεισε» η επένδυση του €1δισ. της Microsoft στην Αθήνα

Παρουσιάστηκε σήμερα από τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και τον πρόεδρο της Microsoft, Μπραντ Σμιθ η μεγάλη επένδυση της εταιρίας, ύψους 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud. «Όλα ξεκίνησαν στα τέλη Ιανουαρίου, στο Νταβός όταν είχα την ευκαιρία να πρωτογνωρίσω τον Μπραντ Σμιθ. Μέσα σε μόλις 9 μήνες φτάσαμε εδώ, σε μια πολυεπίπεδη επένδυση, χάρη στην οποία η Ελλάδα καθίσταται παγκόσμιος κόμβος του cloud. Τώρα αποδεικνύεται ότι η ισχυρή βούληση της χώρας να προοδεύσει και η θέληση μιας υπερδύναμης της τεχνολογίας αποφέρει καρπούς», σημείωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, μάλιστα, θα υπάρξουν τρεις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις για αποθήκευση ψηφιακών δεδομένων και οι εκτάσεις βρέθηκαν στην Αττική. «Οι αναλυτές θα μιλήσουν για ένα συνολικό οικονομικό όφελος μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ σε βάθος χρόνου. Το συνολικό όφελος εκτινάσσεται αν αποτιμηθεί η αξία του μετασχηματισμού στο σύνολο της οικονομίας».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ είπε πως είναι «η μεγαλύτερη επένδυση στα 28 χρόνια της Microsoft στην Ελλάδα» προσθέτοντας ότι «η επένδυση αυτή δείχνει στήριξη στην Ελλάδα, στον ελληνικό λαό, στην ελληνική κυβέρνηση. Δεν το κάνουμε σε όλες τις χώρες, ούτε ελαφρά τη καρδία. Και το γεγονός ότι το κάνουμε το 2020 θεωρώ ότι μιλά εύγλωττα για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Microsoft

Το παρασκήνιο και οι προεργασίες της μεγάλης επένδυσης

Μπορεί η συμφωνία μεταξύ της Microsoft και της Κυβέρνησης για τη δημιουργία του πρώτου datacenter region στα Βαλκάνια να κρατήθηκε μέχρι το τέλος ως επτασφράγιστο μυστικό, αλλά η προετοιμασία ήταν πυρετώδης και διήρκεσε μήνες. Για την ακρίβεια, όλα ξεκίνησαν πριν 9 μήνες όταν ο Πρωθυπουργός, επισκεπτόμενος το ετήσιο συνέδριό του Νταβός, συνάντησε για πρώτη φορά τον Πρόεδρο της Microsoft, Brad Smith. O κ. Smith, ο οποίος είχε και στο παρελθόν επισκεφθεί τη χώρα μας, σχημάτισε πολύ θετική εντύπωση για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο που του παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτή τη συνάντηση ο Πρωθυπουργός του κατέθεσε ως πρόταση να κατασκευάσει η Microsoft data center στην Ελλάδα. Αν και η χώρα μας δεν βρίσκονταν στον αρχικό σχεδιασμό που είχε κάνει η Microsoft για την επέκταση του δικτύου των data centers της, αυτό άλλαξε στην πορεία. Τη συνάντηση στο Davos διαδέχθηκε η επίσκεψη του Brad Smith στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου, στο τελευταίο ταξίδι που έκανε ο Πρόεδρος της Microsoft πριν το πρώτο κύμα της πανδημίας. Ακολούθησαν αρκετές τηλεδιασκέψεις για να φτάσουμε τελικά στη συμφωνία, η οποία επισφραγίστηκε με την από κοινού παρουσίαση της από τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Microsoft, στο πρώτο του ταξίδι μετά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Οι συντελεστές της προετοιμασίας της επένδυσης

Πολλοί συντέλεσαν στο σημαντικό αυτό αποτέλεσμα: Από το Μαξίμου κεντρικό συντονιστικό ρόλο είχε ο Προιστάμενος του Οικονομικού Γραφείου Αλέξης Πατέλης, ο οποίος ήταν και στην αρχική συνάντηση στο Νταβός αλλά και σε όλες τις επόμενες. Καίριος ήταν ακόμη ο ρόλος του Διευθυντή του Πρωθυπουργικού Γραφείου Γρηγόρη Δημητριάδη στις εμπιστευτικές επαφές. Από την πλευρά της Microsoft, κλειδί στην υποστήριξη της χώρας μας στον πολυεθνικό κολοσσό είχε ο CEO της Microsoft Ελλάδος, Θεοδόσης Μιχαλόπουλος και η ομάδα πέριξ του, που στήριξαν με κάθε τρόπο την προσπάθεια να έρθει η επένδυση στην Ελλάδα. Ενώ ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης ανέλαβαν διαπραγματεύσεις με τις ομάδες της Microsoft ανα τον κόσμο οι οποίες έπρεπε να πειστούν και για την τεχνολογική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

O οδικός χάρτης της επένδυσης

Η data center region, όπως ονομάζονται τα συμπλέγματα data center της Microsoft, θα χωροθετηθεί στην Αττική. Η κατασκευή τριών διακριτών μονάδων επιλέγεται ως λύση για να τηρηθούν οι πολύ αυστηρές προδιαγραφές ασφαλείας και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία τους ακόμη και σε περίπτωση βλάβης σε ένα εξ αυτών λόγω φυσικής καταστροφής (π.χ. σεισμός) ή άλλον λόγο. Παράλληλα, λόγω και της πολιτικής του «αρνητικού αποτυπώματος» CO2 (carbon negative) της εταιρείας, θα αξιοποιηθεί στο έπακρο η πράσινη ενέργεια για τη λειτουργία τους.

 

Η συμφωνία όπου προβλέπει τη δημιουργία του πρώτου συμπλέγματος datacenter στη χώρα μας (data center region), βάζει την Ελλάδα στο επίκεντρο των ψηφιακών εξελίξεων και την καθιστά πόλο έλξης σημαντικών τεχνολογικών επενδύσεων. Τα data centers είναι οι εγκαταστάσεις όπου αποθηκεύεται τεράστιος όγκος δεδομένων και υποστηρίζουν την τεχνολογία του cloud, αυτό που στα ελληνικά έχει μεταφραστεί υπολογιστικό νέφος. Η τεχνολογία αυτή εξυπηρετεί τους πολίτες και τις επιχειρήσεις που αντί να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στον υπολογιστή τους ή σε κάποιον server, θα χρησιμοποιούν την εφαρμογή του cloud, η οποία υποστηρίζεται και λειτουργεί χάρη στα data centers. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας είναι η πρώτη στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που αποκτά data center region (πρόκειται για ένα σύμπλεγμα τριών εγκαταστάσεων datacenter). Μέχρι τώρα η Microsoft διατηρεί σε λειτουργία datacenters σε 4 χώρες της Ε.Ε., τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Ιρλανδία. Ακόμη, υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες 3, την Πολωνία, την Ιταλία και την Ισπανία. Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft για να μεταφέρονται και αποθηκεύονται τα δεδομένα του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο.

 

ΠΗΓΉ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ