Walk of Fame: Γνωριμία με τη Μέση Γη

Η Ευρασιατική Σκακιέρα: Πολιτισμοί, Πόροι και η Κινεζική Στρατηγική στη Μέση Γη.

Της Πωλίνας Άνιφτου*

Ορίζοντας την Ευρασία

Στη θεωρία των διεθνών σχέσεων η αποκάλυψη της μέσης γης οδήγησε από τον Mackinder στον Spykman στο να τονίσουν τη σημαντική θέση της Ευρασίας (Heartland, Rimland). Ο ορισμός της Ευρασίας γνωρίζει σημαντικές διαφορές. Για τους δύο πατέρες της γεωπολιτικής, η Ευρασία ξεκινούσε από τη σημερινή Λευκορωσία, περιλάμβανε όλη την Ασία και έφτανε μέχρι την Ιαπωνία. Ήταν το προγεφύρωμα ενός κόσμου που δεν είχε αποκαλυφθεί και πολλών πολιτισμών που η δύση δεν γνώριζε την κρατική τους οντότητα. Σε θέματα γεωγραφίας η Ευρασία εκτείνεται από τον Ατλαντικό Ωκεανό με τις συνοριακές χώρες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στα δυτικά (και ίσως την Ιρλανδία, την Ισλανδία και τη Μεγάλη Βρετανία) μέχρι το ανατολικότερο σημείο της Ρωσίας, στον Βερίγγειο πορθμό μεταξύ του Αρκτικού Ωκεανού και του Ειρηνικού Ωκεανού.

Τα βόρεια σύνορα της Ευρασίας αποτελούνται από τη Ρωσία, τη Φινλανδία και τη Νορβηγία που συνορεύουν με τον Αρκτικό Ωκεανό στα βόρεια. Τα νότια σύνορα είναι η Μεσόγειος Θάλασσα, η Αφρική και ο Ινδικός Ωκεανός. Στα νότια σύνορα της Ευρασίας περιλαμβάνονται η Ισπανία, το Ισραήλ, η Υεμένη, η Ινδία και η ηπειρωτική Μαλαισία. Η Ευρασία περιλαμβάνει επίσης νησιωτικές χώρες που συνδέονται με την ευρασιατική ήπειρο όπως η Σικελία, η Κρήτη, η Κύπρος, η Σρι Λάνκα, η Ιαπωνία, οι Φιλιππίνες, η νησιωτική Μαλαισία και η Ινδονησία.

Η Ευρασία υπήρξε το λίκνο πολλών πρώιμων πολιτισμών που τους ένωναν οροπέδια, λίμνες και ποτάμια αλλά τους διαφοροποιούσαν η γλώσσα, η θρησκεία και η καταγωγή. Στην προϊστορική εποχή, η περιοχή αυτή ήταν το σημείο γέννησης μεγάλων αρχαίων πολιτισμών, όπως οι Σκύθες, οι Σασανίδες και οι Πάρθοι στην Κεντρική Ασία, καθώς και οι πρώτες μεγάλες πολιτιστικές και εμπορικές αναπτύξεις στην Κίνα και στην περιοχή της Μεσοποταμίας (σύγχρονο Ιράκ). Η μεγάλη διαδρομή του Δρόμου του Μεταξιού, που συνέδεε την Κίνα με τη Δύση, αποτέλεσε μια σημαντική εμπορική και πολιτιστική οδό που διέσχιζε την Ευρασία και συνέβαλε στην αλληλεπίδραση μεταξύ Ανατολής και Δύσης για αιώνες. Ο Δρόμος του Μεταξιού διέσχιζε την Κεντρική Ασία και κατέληγε στην Κίνα, παρόλα ταύτα η ταυτότητα της Κεντρικής Ασίας δεν άλλαξε και οι λαοί παρέμειναν πιστοί στις καταβολές τους, σε αντίθεση με τα τελευταία χρόνια όπου ορισμένες χώρες (π.χ. Τατζικιστάν) φοβούνται ότι οι Κινεζικές επενδύσεις ενδέχεται να οδηγήσουν σε οικονομική εξάρτηση από την Κίνα ή να ενδυναμώσουν την κινεζική πολιτική επιρροή στην περιοχή.

 

 

Η στρατηγική σημασία της Ευρασίας

 Ο στρατηγικός ρόλος αυτού του κομματιού του βορείου ημισφαιρίου είναι σημαντικός για δύο λόγους, αφενός γιατί είναι η πατρίδα και η κατοικία για πολλούς και διαφορετικούς πληθυσμούς που μένουν μόνιμα ή ζουν μια μετοικιστική ζωή που τους επιτρέπει να αλλάζουν χώρες και σύνορα όπως οι βεδουίνοι και αφετέρου από το γεγονός ότι είχε τους πιο πολλούς φυσικούς πόρους στον τότε αλλά και στον σημερινό κόσμο, από το τσάι ως το ρύζι και τα διάφορα ορυκτά (άνθρακας, ουράνιο, χρυσός, σίδηρο, πετρέλαιο). Σήμερα η συνολική αξία των ορυκτών της Κεντρικής Ασίας με βάση τα εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου, χρυσού, ουρανίου, άνθρακα και άλλων μετάλλων, μπορεί να ξεπερνά τα 5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Υπάρχουν 775 ομάδες ανθρώπων που έχουν εκχωρηθεί στο μπλοκ συγγένειας των ευρασιατικών Λαών με κυρίως γλωσσικά ως προς τον ορισμό, που περιλαμβάνουν τις ρομανικές, τουρκικές, γερμανικές, σλαβικές, ιρανικές, ουραλικές και καυκάσιες γλωσσικές οικογένειες. Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται 39 γλώσσες διδασκαλίας στα πανεπιστήμια του κόσμου και 27 από αυτές ανήκουν στο μπλοκ συγγένειας των ευρασιατικών λαών.

Ο πληθυσμός της Ευρασίας (συμπεριλαμβανομένου της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας) είναι σχεδόν πέντε δισεκατομμύρια, περίπου το 71% του πληθυσμού του πλανήτη. Αυτό περιλαμβάνει περίπου 4,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους στην Ασία και 740 εκατομμύρια ανθρώπους στην Ευρώπη. Υπάρχουν 17 χώρες της Μέσης Ανατολής, 27 χώρες της Ασίας (συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας, της Μαλαισίας, της Ιαπωνίας, των Φιλιππίνων και της Ταϊβάν). Αν λάβουμε υπόψιν και τις 48 χώρες της αμιγώς Ευρωπαϊκής Ηπείρου, σχεδόν οι μισές από τις 196 ανεξάρτητες χώρες του κόσμου βρίσκονται στην Ευρασία.

Από εμπορικής άποψης μέχρι το 1989 περίπου το 70% του εμπορίου της Ευρασίας ήταν εντός της περιοχής. Για τις μικρότερες χώρες όπως την Αρμενία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, το Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν, το ενδο-ευρασιατικό εμπόριο ήταν μεγαλύτερο από το ίδιο τους το ΑΕΠ μέχρι το 1989.

Σήμερα, σχεδόν οι μισές εξαγωγές της Ευρασίας έχουν αναφορά στην Ε.Ε. μεταβάλλοντας την οικονομική εσωστρέφεια που υπήρχε μέχρι την πτώση της ΕΣΣΔ. Στα δυτικότερα σημεία της Ευρασίας και δη όσες περιοχές είναι κοντά σε χώρες ενταγμένες στην Ε.Ε., οι εταιρείες γίνονται μέρος δικτύων παραγωγής με επίκεντρο τη Δυτική Ευρώπη. Η αξία των εξαγωγών προς την Ε.Ε. είναι περίπου 350 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν τριπλάσια και ό,τι αποτιμάται σε ενδοπεριφερειακές εξαγωγές. Το ένα πέμπτο των ευρασιατικών εξαγωγών πηγαίνει στην Ανατολική Ασία και σχεδόν το ένα τέταρτο των εισαγωγών της Ευρασίας προέρχεται από εκεί. Το εμπόριο, ιδίως οι εισαγωγές, με την Ανατολική Ασία αυξάνεται λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας της Κίνας και η μετατόπιση από τα δυτικά προς τα ανατολικά έχει επιταχυνθεί μετά την κρίση στην Ευρωζώνη.

Η Κίνα και η κρυφή πυρηνική δύναμη

Το κοινό ενδιαφέρον για συνεργασία εξηγεί τον ρόλο της Κίνας ως έναν από τους πιο σημαντικούς επενδυτές στην Κεντρική Ασία μέσω έργων, δανείων σε κράτη και επενδύσεις και διά της συνεισφοράς στην τεχνολογία. Το απόθεμα των άμεσων ξένων επενδύσεων της Κίνας το 2023 στην Κεντρική Ασία αυξήθηκε σε 55,9 δισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2023. Από αυτό, τα 29,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή το 52,3% του συνολικού ποσού, αφορούν τον ενεργειακό τομέα (εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας). Η πλειονότητα δε αυτής της επένδυσης (19,4 δισεκατομμύρια δολάρια) βρίσκεται στο Καζακστάν όπου η πόλη του Αλμάτι αποτελεί χώρο αποθήκευσης εμπορευμάτων της Κίνας και έντονης εμπορικής δραστηριότητας κινέζικων εταιρειών.

Η Κίνα ενδιαφέρεται κυρίως για τη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας. Η έννοια της ενεργειακής ασφάλειας για την Κίνα επαφίεται στην πρόσβαση σε εγχώριους ενεργειακούς πόρους μέσω των κύριων χερσαίων αγωγών και νέων θαλάσσιων συνεργασιών (για να μειωθεί η εξάρτηση από τις θαλάσσιες προμήθειες από τη Μέση Ανατολή, μεταξύ άλλων λόγων):

• Ο Δρόμος του Μεταξιού (Silk Road Economic Belt): Ένας χερσαίος εμπορικός διάδρομος που συνδέει την Κίνα με την Κεντρική Ασία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική.

• Η Θαλάσσια Οδός του Μεταξιού (21st Century Maritime Silk Road): Μια θαλάσσια διαδρομή που συνδέει τις ακτές της Κίνας με τη Νοτιοανατολική Ασία, τη Νότια Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη μέσω μεγάλων λιμανιών και εμπορικών κόμβων.

 Η πρόσβαση σε πρώτες ύλες ουρανίου από το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν έχει στρατηγική σημασία, αφού η Κίνα διαθέτει 55 λειτουργούντες πυρηνικούς αντιδραστήρες με συνολική ισχύ 53,3 GW, παράγοντας το 5,0% της ηλεκτρικής της ενέργειας. Το 2023, ξεκίνησαν πέντε έργα πυρηνικών αντιδραστήρων στην Κίνα (όταν έξι έγιναν παγκοσμίως). Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Πυρηνικής Ένωσης, η Κίνα διαθέτει επί του παρόντος 55 λειτουργικούς αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 54,3 GW, ενώ άλλοι 30 αντιδραστήρες, συνολικής ισχύος 32,5 GW, βρίσκονται υπό κατασκευή.

Η γεωγραφική εγγύτητα της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας διευκολύνει τη μεταφορά ενεργειακών πόρων, τόσο μέσω αγωγών όσο και οδικής μεταφοράς. Η Παράγραφος 9 της Διακήρυξης της Σιάν (2023), καθορίζει τις προτεραιότητες για τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας μεταξύ των κρατών της Κεντρικής Ασίας και της Κίνας. Οι κύριοι τομείς είναι: η διεύρυνση και εμβάθυνση της συνεργασίας σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, στον τομέα των συμβατικών πηγών ενέργειας (πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακας), της υδροηλεκτρικής ενέργειας, της ηλιακής, αιολικής και άλλων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και φυσικά στην ειρηνική χρήση της πυρηνικής ενέργειας. Το 2023 πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις, υπογράφηκαν συμφωνίες και ξεκίνησαν επενδυτικά έργα στην Κεντρική Ασία και υπό την εποπτεία του SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης) που είναι ο μεγαλύτερος Οργανισμός περιφερειακής συνεργασίας στην περιοχή.

Το 2023 η Κίνα συμμετείχε στην έναρξη κατασκευής σημαντικών έργων στον τομέα της ενέργειας στην Κεντρική Ασία μετά τη συμφωνία συνεργασίας που υπέγραψε το 2022 με το Ιράν. Αυτά περιλαμβάνουν το έργο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας 1 GW στην περιοχή Ζαμπίλ του Καζακστάν (σύμφωνα με την China Power International Development Limited, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με κινεζικές επενδύσεις στο Καζακστάν ξεπέρασε τα 1.000 MW στο τέλος του 2022). Στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας, η China National Uranium Corporation Limited υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας προμήθειας ουρανίου με την Kazatomprom το 2023. Η κοινοπραξία Καζακστάν-Κίνα Ulba-TVS LLP (το 2021, η China General Nuclear απέκτησε το 49% των μετοχών της εταιρείας από την Kazatomprom) έχει εξουσιοδοτηθεί να παράγει σύνολα καυσίμων τύπου AFA 3G (FAs).

Από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2023, οι εξαγωγές ουρανίου από το Καζακστάν προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 2,2 φορές σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Νέες περιοχές συνεργασίας περιλαμβάνουν συμφωνίες για την υλοποίηση πιλοτικού έργου για την εισαγωγή συστήματος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από κινεζικό εταίρο. Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα κατασκευής διασυνοριακών γραμμών μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Καζακστάν και Κίνας πράγμα που θα επηρεάσει την ενεργειακή υποδομή όλης της περιοχής.

Ένα σημαντικό γεγονός για την Κεντρική Ασία υπήρξε η υπογραφή το 2023 μιας τριμερούς συμφωνίας μεταξύ Κίνας, Πακιστάν και Αφγανιστάν για την ένταξη του Αφγανιστάν στο αναπτυξιακό έργο του Κινεζο-Πακιστανικού Οικονομικού Διαδρόμου (CPEC), ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων (ο CPEC αποσκοπεί στη σύνδεση του πακιστανικού λιμανιού Γουάνταρ με την Αυτόνομη Περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας). Στην κοινή δήλωση, τα τρία μέρη τόνισαν επίσης την ανάγκη για έργα όπως το CASA-1000 (η γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας Κιργιστάν–Τατζικιστάν–Αφγανιστάν–Πακιστάν), το TAPI (ο αγωγός αερίου Τουρκμενιστάν–Αφγανιστάν–Πακιστάν–Ινδία) και η Σιδηροδρομική Γραμμή Διασύνδεσης με το Αφγανιστάν (η σιδηροδρομική γραμμή Ουζμπεκιστάν–Αφγανιστάν–Πακιστάν). Αυτό υποδηλώνει ότι η Κίνα ενδέχεται να συμμετάσχει στην υλοποίηση αυτών των έργων. Σε αυτήν την περίπτωση, η εκκίνηση του έργου CASA-1000 καθίσταται εφικτή. Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του CASA-1000 στο Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Πακιστάν πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της και απαιτεί την αποκατάσταση των εργασιών στο Αφγανιστάν μετά τη συνεργασία που αποφασίστηκε με τη νέα κυβέρνηση των Ταλιμπάν που φαίνεται πως θέλουν το Αφγανιστάν να ενταχθεί στους οικονομικούς σχεδιασμούς της Κίνας.

Η άνυδρη Κεντρική Ασία

Οι ποταμοί της Κεντρικής Ασίας είναι διασυνοριακοί, δηλαδή διασχίζουν πολλές χώρες. Στα διασυνοριακά λεκανοπέδια ποταμών, η ροή διαμορφώνεται στις ανώτερες περιοχές και χρησιμοποιείται στις κατώτερες. Οι πηγές νερού στην περιοχή είναι άνισα κατανεμημένες, γεγονός που υποδηλώνει την ανάγκη για συντονισμένες προσεγγίσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποδοτική χρήση τους για όλες τις χώρες από τις οποίες και διαπερνούν οι εκάστοτε ποταμοί.

Ταυτόχρονα, προβλέπεται ότι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθεί μέχρι το 2030 σε αρκετές χώρες της Κεντρικής Ασίας που βασίζονται στην υδροηλεκτρική παραγωγή. Στο Καζακστάν, αναμένεται αύξηση 20-22% φτάνοντας τα 136 δισεκατομμύρια kWh. Στο Ουζμπεκιστάν, η αναμενόμενη αύξηση θα είναι κατά 1,7 φορές, φτάνοντας τα 120 δισεκατομμύρια kWh, ενώ στο Κιργιστάν αναμένεται αύξηση 50% σε σχέση με το 2020. Αν η τρέχουσα κατάσταση παραμείνει αμετάβλητη, η αύξηση στην κατανάλωση ενέργειας θα μπορούσε να επιδεινώσει την έλλειψη νερού και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορεί να οδηγήσουν σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες ή πλημμύρες, οι οποίες καθιστούν τη διαχείριση των κοινών λεκανών πιο δύσκολη.

Προς αυτή την κατεύθυνση εκτελούνται κοινά ενεργειακά έργα στις χώρες της Κεντρικής Ασίας. Η διμερής συνεργασία μεταξύ Ουζμπεκιστάν και Καζακστάν, καθώς και Ουζμπεκιστάν και Τατζικιστάν, έχει εντατικοποιηθεί. Συγκεκριμένα, η συνεργασία έχει προχωρήσει σε ζητήματα όπως η κοινή χρηματοδότηση της κατασκευής του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ρογούν και δύο ΥΗΕ στον ποταμό Ζεραβσχάν, καθώς και η ανανέωση της παράλληλης λειτουργίας των εθνικών ενεργειακών συστημάτων, περιλαμβανομένου του Ενοποιημένου Ενεργειακού Συστήματος της Κεντρικής Ασίας. Το Κιργιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν εξετάζουν τη συμμετοχή τους με μετοχές στο έργο ΥΗΕ Καμπαράτα-1.

Επιπλέον, το Κιργιστάν διαπραγματεύεται με δυνητικούς επενδυτές για την εξασφάλιση χρηματοδότησης για το έργο. Η δεύτερη φάση της κατασκευής πρόκειται να ξεκινήσει και περιλαμβάνει τον σχεδιασμό του φράγματος, την προμήθεια εξοπλισμού και την προετοιμασία μελετών σκοπιμότητας. Το Καζακστάν και το Τατζικιστάν συζητούν για την πιο στενή συνεργασία στην ανάπτυξη των ενεργειακών τους συστημάτων. Παράλληλα το Ουζμπεκιστάν ξεκινά νέο πρόγραμμα υδρογεωλογικής πρόβλεψης, το οποίο περιλαμβάνει το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν. Το πρόγραμμα θα επιτρέψει την παρακολούθηση και μέτρηση των ροών και εκροών νερού μεταξύ των χωρών της Κεντρικής Ασίας. Εκτιμάται ότι οι χώρες της Κεντρικής Ασίας δεν έχουν αξιοποιήσει ούτε το μισό του υδροηλεκτρικού της δυναμικού. Αυτή τη στιγμή, η περιοχή διαθέτει πάνω από 80 ΥΗΕ με συνολική ισχύ περίπου 14.000 MW. Τα επόμενα 15 χρόνια, προγραμματίζεται η επέκταση αυτής της ισχύος κατά 8.900 MW μέσω αναβάθμισης των υπαρχόντων ΥΗΕ και κατασκευής νέων (EDB, 2023). Τα μεγαλύτερα έργα είναι η κατασκευή του ΥΗΕ Καμπαράτα-1 1.860 MW στο Κιργιστάν και του ΥΗΕ Ρογούν 3.600 MW στο Τατζικιστάν.

 

 

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις της Κίνας

Η Κεντρική Ασία έχει περίπου 70-75 εκατομμύρια κατοίκους και είναι μια περιοχή με έντονη εθνολογική και γλωσσική ποικιλία. Παράλληλα είναι μια περιοχή με πλούσια αποθέματα ορυκτών και τα ορυκτά της αποτελούν σημαντικό μέρος των φυσικών της πόρων. Ο πλούτος της περιοχής σε ορυκτά, όπως πετρέλαιο, φυσικό αέριο, άνθρακας, χρυσός, ασήμι, ουράνιο και άλλες πολύτιμες πρώτες ύλες, έχει τεράστια οικονομική αξία και έχει καταστήσει πολλές χώρες της περιοχής σημαντικούς παίκτες στην παγκόσμια αγορά.

Ο Δρόμος του Μεταξιού (Belt and Road Initiative, BRI) είναι μια από τις πιο φιλόδοξες και ευρύτατες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες της Κίνας, που αποσκοπεί στην ενίσχυση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κίνας και των άλλων χωρών της Ευρασίας και πέρα από αυτήν. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2013 από τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και περιλαμβάνει τα εξής:

• Η Κίνα έχει δεσμευτεί να επενδύσει πάνω από 4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε έργα υποδομής στο πλαίσιο του BRI μέχρι το 2049, σύμφωνα με εκτιμήσεις.

• Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επενδύσεων αφορά σε έργα υποδομών, όπως σιδηρόδρομοι, λιμάνια, αεροδρόμια, αυτοκινητόδρομοι, ενεργειακές υποδομές (π.χ. αγωγοί αερίου, πετρελαίου) και ενεργειακοί σταθμοί. Η Κίνα, μέσω κρατικών και ιδιωτικών τραπεζών όπως η China Development Bank (CDB) και η Export-Import Bank of China (EXIM Bank), χρηματοδοτεί αυτά τα έργα.

• Η Κίνα συχνά προσφέρει μακροπρόθεσμα δάνεια για τη χρηματοδότηση των έργων, με το κόστος αυτών των δανείων και τους όρους αποπληρωμής να είναι μια αμφιλεγόμενη πτυχή, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις οι χώρες δανειολήπτες δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

• Ένα από τα κεντρικά σημεία του BRI είναι η ενίσχυση των εμπορικών ροών. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι μέχρι το 2027, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και των χωρών του BRI θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

• Με την ανάπτυξη και την αναβάθμιση των υποδομών, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των χωρών της Ευρασίας και της Κίνας αναμένονται να αυξηθούν σημαντικά. Η Κίνα ελπίζει να ενισχύσει τις εξαγωγές της και να βελτιώσει τις εισαγωγές ενέργειας, πρώτων υλών και αγροτικών προϊόντων.

• Οι Οικονομικές Ζώνες Συνεργασίας (Economic Cooperation Zones) είναι ένα βασικό στοιχείο του BRI, με την Κίνα να προχωρά σε επενδύσεις σε βιομηχανικές περιοχές, εργοστάσια και αποθήκες στις χώρες του BRI, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και αυξάνοντας την παραγωγή.

Οι χώρες της Ευρασίας, όπως το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν και το Κιργιστάν, αναμένεται να δουν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη υποδομών και την αύξηση του εμπορίου. Ωστόσο, η υπερβολική εξάρτηση από την κινεζική χρηματοδότηση και οι δανειακές υποχρεώσεις δημιουργούν αβεβαιότητες. Παρά τα οφέλη, υπάρχουν και προκλήσεις. Ορισμένες χώρες του BRI έχουν εκφράσει ανησυχίες για την υπερβολική χρέωση λόγω των μεγάλων δανείων που συνδέονται με τα έργα και τη γεωπολιτική επιρροή της Κίνας.

*Συμβούλου Εξωτερικής Πολιτικής και Επενδύσεων

Διαβάστε επίσης: Δασμοί – Μπέσεντ: Μια από τις πρώτες εμπορικές συμφωνίες μπορεί να είναι με την Ινδία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ