Ρουμανία: Κερδίζει έδαφος η πρακτική sale & lease back για μεγάλες επιχειρήσεις

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μεγαλύτερος Ρουμάνος online retailer, η eMAG, που ανήκει στον νοτιοαφρικανικό όμιλο Naspers και έναν Ρουμάνο επενδυτή.

Την πρακτική του "sale & lease back" για τα ακίνητά τους εξετάζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στη Ρουμανία, ως "εναλλακτική" στη σχετικά κλειστή "στρόφιγγα" της χρηματοδότησης από τις τράπεζες. Ουσιαστικά, πωλούν σε κάποιον επενδυτή ένα μεγάλο ακίνητό τους και στη συνέχεια το ενοικιάζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Με αυτόν τον τρόπο -τονίζεται σε δημοσιεύματα του ρουμανικού ηλεκτρονικού Τύπου- παίρνουν ένα μεγάλο ποσό χρημάτων για τις ανάγκες τους και αποδεσμεύονται από πάγιες επενδύσεις, κάτι που συνηθίζουν οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, που προτιμούν την ενοικίαση από την ιδιοκτησία των εγκαταστάσεών τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο μεγαλύτερος Ρουμάνος online retailer, η eMAG, που ανήκει στον νοτιοαφρικανικό όμιλο Naspers και έναν Ρουμάνο επενδυτή. Η εταιρία θέλει να πωλήσει τις αποθήκες της επιφάνειας 120.000 τ.μ. που άνοιξε στη δυτική είσοδο του Βουκουρεστίου, σε οικόπεδο 600 στρεμμάτων.

Στο ίδιο πνεύμα κινείται και η πολυεθνική εταιρία καλλυντικών Avon, που θέλει να προχωρήσει σε sale & lease back του κέντρου διανομών της στην Chiajna του Βουκουρεστίου, συνολικής επιφάνειας 11.000 τ.μ, σε οικόπεδο 45.000 τ.μ. Το διαφορετικό αυτό μοντέλο δραστηριοποίησης στην αγορά προβλέπει μακροχρόνια ενοικίαση για τουλάχιστον δέκα χρόνια.

Ειδικοί της αγοράς ακινήτων στη Ρουμανία, τονίζουν ότι οι αποδόσεις ενοικίασης μεγάλων αποθηκών και χώρων logistics με ενοικιαστές πολυεθνικές εταιρίες και μακροχρόνιες μισθώσεις κινούνται σήμερα στο 8,25%, με σαφείς τάσεις μείωσης λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος των επενδυτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ