Αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ότι γίνονται προετοιμασίες για να εξαπολυθούν βομβαρδισμοί στο Ιράν τις επόμενες ημέρες (στη φωτογραφία αρχείου του Reuters/Mike Segar, επάνω, αμερικανικά F-35 συνοδεύουν βομβαρδιστικό B-2 των ΗΠΑ, το οποίο διαθέτει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας).
Σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου, η κατάσταση ακόμη είναι ρευστή και ενδέχεται να μεταβληθεί. Ορισμένες από τις πηγές του Μπλούμπεργκ ανέφεραν πως γίνονται σχεδιασμοί για βομβαρδισμούς το Σαββατοκύριακο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους χθες έξω από τον Λευκό Οίκο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ άφησε να πλανάται αβεβαιότητα για το εάν οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στον πόλεμο του Ισραήλ εναντίον του Ιράν που εξαπολύθηκε την Παρασκευή 13η Ιουνίου.
«Ίσως το κάνω. Ίσως δεν το κάνω. Ουδείς ξέρει τι θα κάνω», είπε. «Δεν μπορώ να το πω αυτό… Δεν πιστεύετε στα σοβαρά ότι θ’ απαντήσω σ’ αυτήν την ερώτηση», πρόσθεσε.
«Μπορώ να σας πω αυτό – το Ιράν έχει πολλά προβλήματα και θέλει να διαπραγματευτεί. Και τους είπα: “Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε μαζί μου πριν; Όλος αυτός ο θάνατος και η καταστροφή. Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε;”. Είπα στον λαό: “Γιατί δεν διαπραγματευτήκατε μαζί μου πριν δύο εβδομάδες; Θα μπορούσατε να τα είχατε καταφέρει μια χαρά. Θα είχατε χώρα”».
Ενέκρινε σχέδια επίθεσης
Η ψηφιακή έκδοση της εφημερίδας Wall Street Journal, επικαλούμενη τρεις πηγές της, έγραψε χθες Τετάρτη ότι ο Αμερικανός πρόεδρος είπε σε συνεργάτες του πως ενέκρινε σχέδια επίθεσης των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Ιράν.
Ωστόσο, δεν έχει δώσει ακόμη την «οριστική διαταγή» να προχωρήσουν, διότι αναμένει να δει αν η χώρα θα συνθηκολογήσει και θα εγκαταλείψει το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας – κάτι που αποκλείει ρητώς η Τεχεράνη.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: Με μεγάλους δασμούς ισοδυναμεί η καθυστέρηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης