Οι Ασιάτες διαπραγματευτές κατακλύζουν την Ουάσινγκτον - Ποιο είναι το παρασκήνιο

Με στόχο μια πολυπόθητη εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αντιπροσωπείες από την Ασία διανύουν δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και εκατοντάδες ώρες στον αέρα

Από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τους δασμούς «ανταποδοτικού χαρακτήρα» στις 2 Απριλίου, οι αντιπροσωπείες από ασιατικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ινδία και η Ινδονησία έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 20 ταξίδια στην Ουάσινγκτον. Συνολικά, αυτό αντιστοιχεί, σε περισσότερες από 770 ώρες πτήσεων, δηλαδή σχεδόν έναν μήνα πτήσης. Έχουν διανύσει δηλαδή περισσότερα από 350.000 μίλια, απόσταση αντίστοιχη με 14 φορές τον γύρο της Γης ή περισσότερο από το ένα τρίτο της απόστασης μέχρι τη Σελήνη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, τα στοιχεία βασίζονται σε άμεσες εμπορικές διαδρομές από κάθε ασιατική πρωτεύουσα προς την Ουάσινγκτον, καθώς και σε δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες για επίσημες εμπορικές επαφές. Δεν περιλαμβάνονται χρόνοι μετακινήσεων, αναμονών, τηλεδιασκέψεων ή άτυπων επαφών, όπως αυτές στο περιθώριο της Συνόδου της G7 στον Καναδά ή της APEC στη Νότια Κορέα.

Και οι πτήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν εδώ. Με τον Τραμπ να ανακοινώνει την αναβολή της επιβολής υψηλότερων δασμών έως την 1η Αυγούστου, αναμένονται νέα ταξίδια τις επόμενες εβδομάδες. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ινδονησίας, που βρίσκεται αντιμέτωπος με πιθανό δασμό ύψους 32%, αναμένεται να φτάσει στην Ουάσινγκτον αυτή την εβδομάδα. Για χώρες όπως η Ινδία και η Ταϊβάν, η απουσία απευθείας πτήσεων κάνει το ταξίδι ακόμη πιο εξαντλητικό.

Ακολουθούν τα συνολικά χιλιόμετρα και οι ώρες πτήσης που έχουν καταγράψει οι αξιωματούχοι από την Ασία οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εξασφαλίσει εμπορική συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες:

Ιαπωνία

Οι Ιάπωνες διαπραγματευτές είναι από τους πιο δραστήριους στις επαφές με την Ουάσιγκτον, με τον επικεφαλής Ριοσέι Ακαζάβα να έχει πραγματοποιήσει επτά ταξίδια στις ΗΠΑ. Το Τόκιο επιμένει στην επίτευξη μιας συμφωνίας που δεν θα βλάψει τον αγροτικό ή τομέα ή την αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας. Συνολικά, η απόσταση που έχουν διανύσει αγγίζει το ένα τρίτο της απόστασης έως τη Σελήνη.

  • 175 ώρες πτήσης
  • 152.556 χιλιόμετρα

Ινδία

Ο Ινδός επικεφαλής διαπραγματευτής για το εμπόριο Ρατζές Αγκαρβάλ και η ομάδα του έχουν ταξιδέψει τρεις φορές στις ΗΠΑ. Ο Τραμπ δήλωσε πρόσφατα ότι η συμφωνία είναι «κοντά», αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Ινδία ίσως ενταχθεί στον σύντομο κατάλογο χωρών, μαζί με το Βιετνάμ και το Ηνωμένο Βασίλειο, που έχουν ήδη εξασφαλίσει εμπορική συμφωνία.

  • 120 ώρες πτήσης
  • 72.600 χιλιόμετρα

Νότια Κορέα

Οι Κορεάτες αξιωματούχοι έχουν πραγματοποιήσει τέσσερις επισκέψεις στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ. Οι δύο υπό την προηγούμενη κυβέρνηση και δύο ακόμα μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον πρόεδρο Λι Τζε Μιουνγκ και τον νέο διαπραγματευτή Γεο Χαν Κου. Η Σεούλ αποφεύγει μια βεβιασμένη συμφωνία, αλλά ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι θα εξετάσει κανονισμούς που έχουν επισημανθεί από τις ΗΠΑ.

  • 108 ώρες πτήσης
  • 89.358 χιλιόμετρα

Ταϊβάν

Η αντιπροσωπεία της Ταϊβάν, με επικεφαλής τον εμπορικό διαπραγματευτή Γιανγκ Τζεν-νι, πραγματοποίησε τρία ταξίδια στην Ουάσιγκτον και βρέθηκε στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα. Η Ταϊβάν δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη ειδοποίηση για επιβολή δασμών και εξακολουθεί να ελπίζει στην επίτευξη εμπορικής συμφωνίας που θα μπορούσε να περιλαμβάνει περισσότερες εισαγωγές αμερικανικών ενεργειακών, γεωργικών και στρατιωτικών προϊόντων.

  • 108 ώρες πτήσης
  • 75.821 χιλιόμετρα

Μαλαισία

Η μαλαισιανή αποστολή έχει ταξιδέψει δύο φορές στην Ουάσιγκτον. Αντιμετωπίζοντας πιθανούς δασμούς ύψους 25%, το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της χώρας δηλώνει ότι παραμένει δεσμευμένο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων για μια «ισορροπημένη, αμοιβαία επωφελή και συνολική εμπορική συμφωνία». Οι αξιωματούχοι είχαν εμφανιστεί ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την πορεία των συνομιλιών.

  • 92 ώρες πτήσης
  • 61.502 χιλιόμετρα

Ινδονησία

Αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί την περασμένη εβδομάδα ότι μια «τολμηρή» συμφωνία με τις ΗΠΑ θα μπορούσε να είναι κοντά, αφού η κυβέρνηση Τραμπ δήλωσε τον Ιούνιο ότι διαθέτει ό,τι χρειάζεται για να λάβει μια εμπορική απόφαση. Ο υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Αϊρλάνγκα Χαρτάρτο, που ηγείται των συνομιλιών, αναμένεται στην Ουάσιγκτον την Τρίτη – σε μια δεύτερη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών.

  • 90 ώρες πτήσης
  • 65.432 χιλιόμετρα

Κίνα

Η Κίνα αποτελεί την εξαίρεση, καθώς οι αξιωματούχοι της δεν έχουν ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον για διαπραγματεύσεις. Αντ’ αυτού, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ έχει ταξιδέψει σε Γενεύη και Λονδίνο για σχετικές επαφές. Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ συνεχίζονται, ενώ οι δασμοί αγγίζουν περίπου 55%, συμπεριλαμβανομένων αυτών που είχαν επιβληθεί από την πρώτη προεδρική θητεία του Τραμπ.

  • 42 ώρες πτήσης
  • 32.900 χιλιόμετρα

Ταϊλάνδη

Η εμπορική ομάδα της Ταϊλάνδης, με επικεφαλής τον υπουργό Οικονομικών Πιτσάι Τσουνχαβατζίρα, έχει πραγματοποιήσει μόλις ένα επίσημο ταξίδι στις ΗΠΑ για συνομιλίες, καθώς προηγούμενες προσπάθειες, όπως κατά τις εαρινές συνεδριάσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, δεν καρποφόρησαν. Η χώρα παραμένει αισιόδοξη για μείωση του δασμού, ο οποίος αυτή τη στιγμή αγγίζει το 36%.

  • 42 ώρες πτήσης
  • 28.469 χιλιόμετρα

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Σε υψηλό διμήνου οι τιμές σιδηρομεταλλεύματος - Ο ρόλος της Κίνας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ