Αμετάβλητα διατήρησε, ως ήταν ευρέως αναμενόμενο, τα επιτόκια το δ.σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πατώντας το «κουμπί» της παύσης μετά από εφτά συνεχόμενες μειώσεις.
Η ΕΚΤ έχει ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2024 τον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, με το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να υποχωρεί από το 4% στο 2%.
Την αβεβαιότητα που χαρακτηρίζει τις εμπορικές σχέσεις αναδεικνύει η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας:
«Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να μετριάζονται, με τους μισθούς να αυξάνονται με βραδύτερους ρυθμούς. Αντανακλώντας εν μέρει τις προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων του Διοικητικού Συμβουλίου, η οικονομία έχει μέχρι στιγμής αποδειχθεί συνολικά ανθεκτική σε ένα απαιτητικό παγκόσμιο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ιδίως λόγω εμπορικών διαφορών.»
Ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στην ευρωζώνη έφτασε τον στόχο του 2% της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο μήνα, αγορές και οικονομολόγοι ήταν προετοιμασμένοι για την στάση αναμονής της ΕΚΤ, κυρίως της εωπολιτικής αστάθειας. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός και επενδυτικός εταίρος της ΕΕ , η οποία εξήγαγε αγαθά αξίας 503 δισ. ευρώ στις Ηνωμένες Πολιτείες πέρυσι. Ωστόσο οι δυο πλευρές ακόμα δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία ενώ θεωρείται πιθανή η επιβολή δασμών 15% στα ευρωπαϊκά προϊόντα.
Οι traders διατηρούν σταθερά τα στοιχήματά τους για τα επιτόκια της ΕΚΤ, βλέπουν περισσότερες μειώσεις κατά 22 μονάδες βάσης το 2025.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Ο πληθωρισμός διαμορφώνεται επί του παρόντος στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Οι εισερχόμενες πληροφορίες συμβαδίζουν σε γενικές γραμμές με την προηγούμενη αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές συνέχισαν να υποχωρούν και οι μισθοί αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό. Αντανακλώντας εν μέρει τις προηγούμενες μειώσεις των επιτοκίων από το Διοικητικό Συμβούλιο, η οικονομία έχει αποδειχθεί μέχρι στιγμής ανθεκτική συνολικά σε ένα αντίξοο παγκόσμιο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, το περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά αβέβαιο, ιδίως λόγω των εμπορικών διενέξεων.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα. Θα ακολουθήσει μια προσέγγιση που βασίζεται στα εκάστοτε διαθέσιμα στοιχεία και θα λαμβάνει αποφάσεις από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για τον καθορισμό της κατάλληλης κατεύθυνσης της νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγησή του για τις προοπτικές του πληθωρισμού και τους κινδύνους που τις περιβάλλουν, υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, καθώς και για τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική. Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δεσμεύεται εκ των προτέρων για συγκεκριμένη πορεία των επιτοκίων.
Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ
Τα επιτόκια της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων, των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 2,00%, 2,15% και 2,40% αντιστοίχως.
Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP): Τα χαρτοφυλάκια APP και PEPP μειώνονται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.
***
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.
Πηγή: ot.gr