Σήμερα παίζονται όλα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι ηγέτες των κρατών-μελών καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Επιμέλεια: Γιώτα Αποστολίδου

Αρχίζει στις 11.00 ώρα Κύπρου στις Βρυξέλλες η διήμερη έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, με στόχο οι «27» να γεφυρώσουν τις διαφορές τους σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ. Πρόκειται για την πρώτη Σύνοδο, με φυσική παρουσία, μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ηγέτες των κρατών-μελών καλούνται να συμφωνήσουν για το Σχέδιο Ανάκαμψης, αλλά και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

Στόχος είναι να επιτευχθεί συμβιβασμός, που θα δώσει την ευκαιρία στις ευρωπαϊκές χώρες να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους, μετά το ισχυρό πλήγμα, που επέφερε η πανδημία.

Έκκληση για άμεση συμφωνία απευθύνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, υποδεικνύοντας ότι η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων.

Οι «σκληρές» χώρες του Βορρά, όπως η Ολλανδία και η Δανία, εξακολουθούν να στέλνουν το μήνυμα ότι δεν βιάζονται, εμμένοντας στις ενστάσεις τους.

«Η πίεση να υπάρξει συμφωνία είναι μεγάλη, αλλά όχι συμφωνία με οποιοδήποτε κόστος» τόνισε ανώτατη κοινοτική πηγή. 

Διπλωματικές πηγές αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εκτιμώντας ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν και την Κυριακή, αλλά και ότι θα υπάρξει επαναληπτική Σύνοδος έως το τέλος του μήνα, εφόσον δεν υπάρξει διέξοδος.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters η έκβαση της Συνόδου  θα καθορίσει την κατεύθυνση του ευρώ και των ευρωπαϊκών αγορών μετοχών και ομολόγων τους επόμενους μήνες.

Η πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης, θεωρήθηκε ως κάτι επαναστατικό, που οδηγεί την ΕΕ πιο κοντά σε μία δημοσιονομική ένωση και ενίσχυσε πολύ την εμπιστοσύνη στην πορεία των ευρωπαϊκών αγορών.

Την ανάγκη να υπάρξει άμεσα συμφωνία τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης. Μετά το τέλος της Συνόδου, τόνισε, δεν πρέπει να γυρίσουμε στις πατρίδες μας χωρίς μία λύση κοινής αποδοχής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ