To Brexit διπλασιάζει το σοκ της κρίσης του κορωνοϊού στην Βρετανία

Το London School of Economics διερευνά πως είναι να βρίσκεστε σε ένα μετά το Brexit Ηνωμένο Βασίλειο που τοποθετείται σε μια παγκόσμια οικονομία μετά τον κορωνοϊό.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

To Brexit θα επιδεινώσει τις δυσμενείς συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού σε συγκεκριμένους κλάδους, σύμφωνα με ανάλυση του London School of Economics.

Η έκθεση του LSE αναφέρει ότι το Brexit θα προκαλέσει διπλό σοκ στην οικονομία - με την επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών για τους τομείς που έχουν επιβιώσει από τον αντίκτυπο της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, ασχέτως αν ο Μπόρις Τζόνσον εξασφαλίσει συμφωνία με την ΕΕ.

Η ανάλυση, που δημοσίευσε η Guardian, περιλαμβάνει πληροφορίες από μια μηνιαία έρευνα των μελών της Συνομοσπονδίας της Βρετανικής Βιομηχανίας.

«Η ανάλυσή μας δείχνει ότι οι τομείς που θα επηρεαστούν από το Brexit και εκείνοι που πάσχουν από την πανδημία του κορωνοϊού και το lockdown είναι γενικά διαφορετικοί μεταξύ τους», δήλωσε ο Swati Dhingra, καθηγητής οικονομικών που συνέγραψε την έκθεση.

Ένας «ταυτόχρονος αντίκτυπος» από το Brexit και τον κορωνοϊό θα γίνει αισθητός σε όλο το επιχειρηματικό φάσμα από το φθινόπωρο όταν τελειώσει η οικονομική στήριξη από τις συνέπειες της πανδημίας που στοχεύουν στη στήριξη των ανέργων και ταυτόχρονα θα αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο εμπορικό περιβάλλον για το Ηνωμένο Βασίλειο εκτός ΕΕ.

Η έκθεση, Covid-19 και Brexit: Ενημερώσεις σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την επιχειρηματική απόδοση στο Ηνωμένο Βασίλειο από το Κέντρο Οικονομικής Απόδοσης του LSE, τονίζει ότι οι τομείς που εμπεριέχουν περισσότερη ανθρώπινη επαφή - όπως φιλοξενία, αεροπορικά ταξίδια, εστιατόρια, ξενοδοχεία και τέχνες και ψυχαγωγία - έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Η επίδραση σε άλλους τομείς όπως οι επιστημονικές βιομηχανίες, οι επαγγελματικές υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών και νομικών υπηρεσιών, και οι εκδόσεις ήταν λιγότερο δυσμενής επειδή μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν με το προσωπικό που εργάζεται από το σπίτι.

Μεταξύ εκείνων που φέρεται να συνεχίζουν να λειτουργούν με απομακρυσμένη εργασία είναι εταιρείες όπως η Vodafone, η Google, η λογιστική εταιρεία KPMG, η GlaxoSmithKline, η Rolls-Royce και η ομάδα καταναλωτικών αγαθών Unilever.

Ωστόσο, το Brexit θα επιβάλει εμπόδια σε εμπόριο αγαθών ή υπηρεσιών με την ΕΕ, είτε πρόκειται για φαρμακευτικές εταιρείες που ζητούν κανονιστική έγκριση, τράπεζες ή υπηρεσίες που πρέπει να μεταφέρουν δεδομένα από διακομιστές ή κατασκευαστές αυτοκινήτων ή εισαγωγείς ρούχων που απαιτείται να συμπληρώσουν τις τελωνειακές δηλώσεις για πρώτη φορά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η έκθεση επισημαίνει ότι από το 2017 η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωνε ότι θα εξέδιδε εκτιμήσεις για τον αντίκτυπο του Brexit σε διάφορους τομείς. Αντιθέτως έχει εκδόσει λεπτομερή ανάλυση για μόλις 10 τομείς μέχρι σήμερα.

«Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πέρα ​​από την γενική εκτίμησή της σχετικά με τις επιπτώσεις του Brexit σε πολύ πιο συγκεκριμένα σχέδια» στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τη «μεγαλύτερη επιβράδυνση της ζωής μας», δήλωσε ο Josh de Lyon, βοηθός έρευνας στο κέντρο LSE που συνέγραψε την έκθεση.

Ο Dhingra είπε ότι η πανδημία του κορωνοϊού «μείωσε την ικανότητα της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου να δεχτεί περαιτέρω σοκ» και «η ορμή του Brexit» θα «διευρύνει το σύνολο των τομέων» που παρουσίασαν επιδείνωση των επιχειρηματικών συνθηκών.

Χρησιμοποιώντας μηνιαία δεδομένα που συλλέγει η CBI για επιχειρηματικές προσδοκίες ανάπτυξης ή πτώσης, μαζί με αυτό που περιγράφει ως μοντέλο «state of the art», το κέντρο μπόρεσε να αξιολογήσει τις προοπτικές για τους επόμενους τρεις μήνες.

Το LSE, όπως και άλλα μεγάλα ιδρύματα, δεν θέλει να βάλει τον αριθμό του προβλεπόμενου συνδυασμένου σοκ στην οικονομία, αν και διάφοροι τομείς έχουν προειδοποιήσει για τις δυσκολίες που ακολουθούν. Ο κατασκευαστικός οργανισμός Make UK προειδοποίησε ότι πάνω από το ήμισυ του μεταποιητικού τομέα σχεδίαζε απολύσεις όταν έληξαν τα καθεστώτα στήριξης των επιχειρήσεων.

Η έκθεση LSE προτρέπει την κυβέρνηση να εφαρμόσει μια βιομηχανική στρατηγική που «πρέπει να αντικατοπτρίζει» την ψυχρή πραγματικότητα του «να βρίσκεστε σε ένα μετά το Brexit Ηνωμένο Βασίλειο που τοποθετείται σε μια παγκόσμια οικονομία μετά τον κορωνοϊό» στην οποία το παγκόσμιο εμπόριο συρρικνώνεται.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ