Το δολάριο περνά τον χειρότερο του μήνα

Βάζοντας αλάτι στην πληγή του δολαρίου, ο Τραμπ έθεσε και την ιδέα να καθυστερήσει τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ.

Το δολάριο υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών αυτή την βδομάδα και βρίσκεται καθοδόν για να σημειώσει τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση του την τελευταία δεκαετία, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν ότι η ανάκαμψη της οικονομίας των ΗΠΑ θα παρεμποδιστεί από τον αγώνα της χώρας να αναχαιτίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

Η εμπιστοσύνη στο νόμισμα των ΗΠΑ υπονομεύτηκε περαιτέρω μετά που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έθεσε την πιθανότητα να καθυστερήσει τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το Reuters, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στα 92,597 = USD,  στο χαμηλότερο σημείο που έχει παρατηρηθεί από τον Μάιο του 2018, και πρόκειται να παρατηρήσει την πιο απότομη μηνιαία πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2010. Έχει μειωθεί 4,9% μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα.

«Η αιτία της αδυναμίας του δολαρίου είναι το γεγονός ότι τα ξεσπάσματα του κορωνοϊού στις ΗΠΑ άρχισαν να αυξάνονται στα μέσα Ιουνίου, περιορίζοντας την κατανάλωση και στέλνοντας την οικονομία προς τα κάτω», δήλωσε ο Daisuke Uno , επικεφαλής στρατηγικός της Sumitomo Mitsui Bank.

Ο ιός εξαπλώνεται τώρα σε αμερικανικές χώρες της Δυτικής Αμερικής, όταν οι αριθμοί από τις ανατολικές πολιτείες δείχνουν κάποια σημάδια βελτίωσης.

Η οικονομία έχει πληγεί σοβαρά, με τα στοιχεία του ΑΕΠ να δείχνουν συρρίκνωση κατά 32,9% το δεύτερο τρίμηνο, τον ταχύτερο ρυθμό μεταβολής μετά τη Μεγάλη Ύφεση.

Τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ έδειξαν ότι οι αρχικές αξιώσεις για παροχές ανεργίας αυξήθηκαν κατά 12.000 σε εποχικά προσαρμοσμένα 1,434 εκατομμύρια την εβδομάδα που έληξε στις 25 Ιουλίου, ένδειξη ότι η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας καθυστερεί.

Η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ανταποκριθεί με περαιτέρω δημοσιονομική βοήθεια, αλλά οι κομματικές διαφορές έχουν μέχρι στιγμής παρεμποδίσει μια συμφωνία, μόλις μια μέρα προτού οριστεί να λήξει ένα ομοσπονδιακό επίδομα ανεργίας, αφήνοντας τους επενδυτές νευρικούς.

Οι δημοκράτες προτιμούν την επέκταση των πρόσθετων $600  ανά εβδομάδα σε πληρωμές σε εκείνους που απολύθηκαν από την πανδημία, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να το μειώσουν στα $200 λόγω του φόβου υπερβολικών δαπανών.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ήδη ξοδέψει 3 τρισεκατομμύρια δολάρια για την τόνωση της πανδημίας, ενώ η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πλημμύρισε το τραπεζικό σύστημα με δολάρια μέσω της επιθετικής ποσοτικής χαλάρωσης.

"Οι ΗΠΑ ήταν αρκετά άσωτη και η αγορά αρχίζει να ρωτά, ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς για όλα αυτά;" είπε ο Bart Wakabayashi, διευθυντής υποκαταστήματος του Τόκιο της State Street Bank.

Βάζοντας αλάτι στην πληγή του δολαρίου, ο Τραμπ έθεσε την ιδέα να καθυστερήσει τις εκλογές στις 3 Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, αν και η ιδέα απορρίφθηκε αμέσως από τους Δημοκρατικούς και τους συναδέλφους του Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, το οποίο είναι μοναδικό κυβερνητικό τμήμα που έχει την εξουσία να κάνει μια τέτοια αλλαγή.

Επικεφαλής της «χρέωσης» του δολαρίου ΗΠΑ ήταν το ευρώ, το οποίο κέρδισε την εμπιστοσύνη των επενδυτών αφού οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν αυτό το μήνα σε ένα ταμείο οικονομικής ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (891,45 δισεκατομμύρια δολάρια), αναλαμβάνοντας το χρέος από κοινού σε μια σημαντική ώθηση στην περιφερειακή συνεργασία.

Το ευρώ έφτασε στο υψηλό δύο ετών στα 1.1905 δολάρια και διαπραγματεύθηκε τελευταία στα 1.1883 $ =, έχοντας σημειώσει μέχρι τώρα αύξηση 5,8% τον Ιούλιο, το μεγαλύτερο κέρδος σε μια δεκαετία.

Σε σχέση με το γιεν, το δολάριο έφτασε στο χαμηλό 4 1/2 μηνών των 104,195 γιεν και διαμορφώθηκε στα 104,36 JPY =, έχοντας χάσει 3,3% αυτόν τον μήνα.

Ομοίως, η βρετανική λίρα διαμορφώθηκε στα 1,3122 GBP = D4 αφού έφτασε στο υψηλό 4 1/2 μηνών των 1,3143 $.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ