Σε ιστορική ελεύθερη πτώση η τουρκική λίρα

Η τουρκική λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών λόγω της ανησυχίας των επενδυτών για το γεωπολιτικό, το δεύτερο κύμα του ιού και των πολιτικών του Ερντογάν.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η τουρκική λίρα έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, με την συναλλαγματική ισοτιμία του τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου να διαπραγματεύεται το απόγευμα στο 7,3. Η ιστορική βουτιά αντιπροσωπεύει τις αυξανόμενες ανησυχίες για το δεύτερο ξέσπασμα του κορωνοϊού, την γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και των αποτυχημένων ανορθόδοξων πολιτικών που ακολουθεί η τουρκική Κεντρική Τράπεζα για να διατηρήσει την λίρα σταθερή.

Καθώς η αξία της λίρας έναντι του δολαρίου υποχώρησε περισσότερο από 3% στο 7,3, οι αναλυτές κατηγόρησαν την τουρκική κυβέρνηση για την υιοθέτηση ανορθόδοξων οικονομικών πολιτικών και τη χρήση μεθόδων backdoor για τον έλεγχο της αξίας του νομίσματος από πέρυσι. Ο Ugur Gurses, γνωστός Τούρκος οικονομολόγος, δήλωσε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές σε μια χώρα με τεράστιο εξωτερικό χρέος έχουν αποτύχει.

Ο Gurses θεωρεί ότι για την κατρακύλα ευθύνεται η υψηλή πιστωτική επέκταση, η εισαγωγή χαμηλών επιτοκίων μετά την κρίση του κορωνοϊού σε μια προσπάθεια τόνωσης της οικονομίας και την πώληση περισσότερων από 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις κρατικοποιημένες τράπεζες τους τελευταίους τέσσερις μήνες. "Δεν λειτουργεί έτσι. Ιδού τα αποτελέσματα », είπε.

Από τότε που έγινε διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας πέρυσι, ο Murat Uysal μείωσε τα επιτόκια από 24% σε 8,25%, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός συνέχισε να παραμένει πάνω από 12% τον Ιούλιο. Η Τουρκία εξαρτάται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τα έσοδα από τον τουρισμό για να αναπληρώσει τα ξένα αποθέματά της, αλλά φέτος ο αριθμός των τουριστικών αφίξεων έχει μειωθεί κατά 75%, μειώνοντας ουσιαστικά τα έσοδα.

Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα αυξάνονται σταθερά, περνώντας τα 1.000 την ημέρα την τελευταία εβδομάδα, προκαλώντας ανησυχίες για ένα δεύτερο κύμα. Η τουρκική οικονομία ήταν ήδη προβληματική ακόμη και πριν από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά τώρα αντιμετωπίζει βαθύτατα προβλήματα. Σε διάστημα ενός έτους, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Η Τουρκική Κεντρική Τράπεζα φαίνεται να έχει κάψει όλα τα καθαρά αποθέματά της για να προσπαθήσει να διατηρήσει τη λίρα σταθερή, ενώ το έλλειμμα του προϋπολογισμού αυξήθηκε σχεδόν κατά 40 σε σχέση με πριν ένα χρόνο. Εν τω μεταξύ, η λίρα έχει χάσει περίπου το 22% της αξίας της έναντι του δολαρίου κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs πρότεινε όπως η Κεντρική Τράπεζα αυξήσει τα επιτόκια κατά 1,75% για να σταθεροποιήσει τη λίρα, κάτι που ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφεύγει να κάνει. Ο Timothy Ash, οικονομολόγος που ειδικεύεται στην Τουρκία στο BlueBay Asset Management, δήλωσε ότι τα καλά νέα μπορεί να είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα και οι κρατικές τράπεζες δεν έχουν άλλα ξένα αποθέματα συναλλάγματος για να υπερασπιστούν τη λίρα. «Το ερώτημα για μένα δεν είναι αν η Κεντρική Τράπεζα έχει μάθει, αλλά ο Ερντογάν έμαθε ότι η ανορθόδοξή του προσέγγιση νομισματικής πολιτικής είναι απλώς λανθασμένη και δεν λειτουργεί», σημείωσε. Ωστόσο σημείωσε ότι «Απλώς δεν το βλέπω».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ