Διεθνή ΜΜΕ: Ο Ερντογάν εκτελεί την τουρκική οικονομία

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά, οδηγούν τους διεθνείς επενδυτές να αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο νέας συναλλαγματικής κρίσης.

Σκληρή κριτική από τον γερμανικό Τύπο στον Τούρκο πρόεδρο που έχει οδηγήσει την τουρκική λίρα σε ιστορική πτώση, ενώ οι ξένοι επενδυτές φεύγουν από την Τουρκία.

Η κατάρρευση της τουρκικής λίρας σε νέα ιστορικά χαμηλά με τις απώλειες έναντι του δολαρίου να διευρύνονται, καθώς οι επενδυτές αποσύρουν κεφάλαια από την Τουρκία υπό τον φόβο νέας συναλλαγματικής κρίσης, με την γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung να σημειώνει πως η τουρκική λίρα επιτάχυνε την Πέμπτη την κατάρρευση της ισοτιμίας με το δολάριο και το ευρώ καταρρίπτοντας νέο αρνητικό ρεκόρ.

H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί πως ένα δολάριο αντιστοιχούσε χθες μέχρι και σε 7,3 τουρκικές λίρες. Από τις αρχές του 2020 η λίρα έχασε το 18% της αξίας της έναντι του δολαρίου. Και έναντι του ευρώ συνεχίστηκε η κατάρρευση της ισοτιμίας με μια λίρα να στοιχίζει 8,67 ευρώ.

Η αναλύτρια της Commerzbank Άντγιε Πρέφτσκε αποδίδει την αρνητική εξέλιξη στην απουσία μέτρων καταπολέμησης του πληθωρισμού από την τουρκική κεντρική τράπεζα, καθώς και στο βασικό επιτόκιο του 8,25%»

Η Die Welt παρατηρεί πως ο πρόεδρος Ερντογάν προχώρησε το 2019 στην αναδιάρθρωση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας και από τότε ο επικεφαλής της Μουράτ Ουσάλ εφαρμόζει μέτρα επεκτακτικής πολιτικής, εκτιμά ο αναλυτής της DZ Bank Τομπίας Γκρούμπερ. Δηλαδή με άλλα λόγια μειώνει τα επιτόκια, ενώ κανονικά θα έπρεπε να τα αυξήσει για να σταθεροποιήσει το εθνικό νόμισμα, όπως μαθαίνει στο Πανεπιστήμιο κάθε οικονομολόγος.

Όπως σημειώνει η γερμανική εφημερίδα, στη παρούσα φάση ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 11,25%, ενώ το βασικό επιτόκιο μόλις στο 8,25%. Η τουρκική κεντρική τράπεζα αιτιολογεί τη στρατηγική περιορισμού του πληθωρισμού στο 7,4%. Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν ωστόσο σταθερά διψήφιο πληθωρισμό, εκτιμά η επενδυτική εταιρία Nikko Asset Management.

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody´s θεωρεί ότι υπάρχει διέξοδος προτείνοντας μια πιο συναφή δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, με στόχο να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι ανισότητες της τουρκικής οικονομίας. Ενδείξεις για μια στροφή της οικονομικής πολιτικής δεν υπάρχουν. Το μέλλον θα δείξει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις της άκαμπτης στάσης του προέδρου Ερντογάν».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ