Τουρκική Λίρα: Μετά τα "καλά νέα" του Ερντογάν ξαναπαίρνει την κάτω βόλτα

Με το πέρας των ανακοινώσεων η τουρκική λίρα συνέχισε την κάτω βόλτα που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Ο Ερντογάν είπε στις ανακοινώσεις του προς το τουρκικό έθνος, «Δόξα το γεγονός ότι το τρυπάνι μας Fatih έχει ανακαλύψει 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αποθεμάτων φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια της γεώτρησης στο κοίτασμα Tuna1». "Στόχος μας είναι να διαθέσουμε το φυσικό αέριο της Μαύρης Θάλασσας στη χώρα μας το 2023". "Ελπίζω να περιμένουμε παρόμοια καλά νέα από τη Μεσόγειο", είπε. 

Με το πέρας των ανακοινώσεων η τουρκική λίρα συνέχισε την κάτω βόλτα που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες.

Μετά την σταδιακή αύξηση που παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι η τουρκική λίρα, ξαναπαίρνει την κάτω βόλτα πιθανότατα σηματοδοτώντας νέα πορεία πτώσης του τουρκικού νομίσματος.

Στις 16:00 ώρα Κύπρου, η τουρκική λίρα φαίνεται να χάνει έναντι του δολαρίου κατά 0,4%, ενώ την ώρα των ανακοινώσεων σημείωσε κατακόρυφη πτώση (Διάγραμμα από Yahoo Finance)

Επενδυτές ερμηνεύουν την πτώση του νομίσματος στην απογοήτευση που υπήρξε λόγω του μικρού όγκου φυσικού αερίου που ανακοίνωσε στην διάσκεψη τύπου ο Ερντογάν κάτι εντελώς αντίθετο από την μεγαλειώδη προβολή που έδωσε η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα για λόγους εντυπωσιασμού.

Από την Τετάρτη που είχε διαρρεύσει σε δημοσίευμα του Bloomberg η ανακάλυψη του κοιτάσματος, οι φήμες έκαναν λόγο για τουλάχιστον 800 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο σήμερα για 320 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.

Σημειώνεται ότι η τουρκική λίρα έφτασε στο σημείο να ενισχύεται έναντι του δολαρίου μέχρι και 1,5% το μεσημέρι μετά και την γενική σημερινή άνοδο του τουρκικού νομίσματος κατά 1,4%.

Η τουρκική λίρα έχει ήδη χάσει από την ώρα των ανακοινώσεων τα κέρδη που σημείωσε τις τελευταίες μέρες εν αναμονή των "καλών νέων" Ερντογάν οδεύοντας ξανά προς νέο ιστορικό χαμηλό.

Αναμένεται να φανεί αν θα υπάρξει σταθεροποίησή της συναλλαγματικής της ισοτιμίας έναντι των υπόλοιπων νομισμάτων σήμερα και με την έναρξη των συναλλαγών την Δευτέρα.

Μέχρι το πρωί, σύμφωνα με το Bloomberg, το τουρκικό νόμισμα παρέμενε κάτω κατά 3,9% αυτόν τον μήνα, καθιστώντας την τουρκική λίρα το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στα υπόλοιπα αναδυόμενα νομίσματα μετά το ρεάλ της Βραζιλίας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ