Τουρκία: Χάνεται το ξένο συνάλλαγμα και ελπίζουν στα αποθέματα χρυσού

Η αξία των αποθεμάτων χρυσού της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί σε αντίθεση με τα συναλλαγματικά αποθέματα που πλέον δεν μπορούν να σώσουν την πτώση της τουρκικής λίρας.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Τουρκία είναι έτοιμη να παράγει χρυσό σε επίπεδα ρεκόρ φέτος και η τουρκική κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα τα αγοράσει όλα σε τιμές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι η παραγωγή από έναν από τους κορυφαίους αγοραστές του πολύτιμου μετάλλου στον κόσμο αναμένεται να αυξηθεί κατά 16%, δηλαδή 44 τόνους φέτος, δήλωσε ο Χασάν Γιουκέλ, επικεφαλής της Τουρκικής Ένωσης Μεταλλείων Χρυσών.

Η νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2017 δίνει στην κεντρική τράπεζα το αποκλειστικό δικαίωμα της αγοράς χρυσού που εξορύσσεται στη χώρα σε ισχύουσες τιμές αγοράς. Η αξία των αποθεμάτων χρυσού αυξήθηκε στο υψηλότερο όλων των εποχών την εβδομάδα που τέλειωσε στις 7 Αυγούστου, για να πέσει 5% την επόμενη εβδομάδα, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση σε πέντε μήνες. Αυτό αντικατοπτρίζει τις κινήσεις των τιμών της αγοράς κατά την ίδια περίοδο.

«Η κεντρική τράπεζα ήταν πάντα ο μόνος αγοραστής μας από τότε που άλλαξε η νομοθεσία», δήλωσε ο Γιουσέλ, προβλέποντας ότι η τάση είναι απίθανο να αλλάξει φέτος.

Η αξία των αποθεμάτων της κεντρικής τράπεζας έχει αυξηθεί παρά το ότι έχουν πέσει τα συναλλαγματικά αποθέματα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθιστώντας αδύνατο να απεσοβήσουν την αποδυνάμωση του τουρκικού νομίσματος.

Οι Τούρκοι είναι μεγάλοι καταναλωτές του χρυσού αφού χρησιμοποιείται ως παραδοσιακό δώρο για εκδηλώσεις από γάμους έως τελετές περιτομής. Χρησιμοποιείται επίσης από εμπόρους στο Μεγάλο Παζάρι της Κωνσταντινούπολης, μια από τις παλαιότερες καλυμμένες αγορές του κόσμου, για πληρωμή του ενοικίου.

Αυτό συνέβαλε στη διατήρηση της τοπικής ζήτησης σε περίπου 160 τόνους τα τελευταία 25 χρόνια και οι καταναλωτές αναμένεται να αγοράσουν τουλάχιστον 150 τόνους, δήλωσε ο Yucel. Ο λογαριασμός εισαγωγής χρυσού της χώρας ανήλθε σε 7,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2019 για 160 τόνους, δήλωσε η ένωση τη Δευτέρα. Οι εισαγωγές ανήλθαν σε 137 τόνους τους πρώτους επτά μήνες του έτους, ανέφερε.

Η κεντρική τράπεζα, που εδρεύει στην Άγκυρα, είχε 583 τόνους αποθέματος χρυσού στα τέλη Ιουνίου, από 413 τόνους στα τέλη του 2019, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Ενώ εξακολουθεί να είναι πολύ πίσω από τους κορυφαίους κατόχους, όπως οι ΗΠΑ ή η Γερμανία, η τουρκική ρυθμιστική αρχή είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής χρυσού μέχρι στιγμής φέτος, προσθέτοντας περίπου 170 τόνους στο απόθεμά της. Όσον αφορά τη ζήτηση των καταναλωτών, η Τουρκία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη.

Εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας αρνήθηκε να σχολιάσει τη στρατηγική αγορών της.

Ελλειμματική προσφορά

Η παραγωγή χρυσού της Τουρκίας υστερεί αρκετά της εγχώριας ζήτησης

Η άνοδος των τιμών του χρυσού αύξησε την όρεξη μεταξύ των τοπικών επενδυτών να παράγουν το μέταλλο, παρόλο που η ζήτηση των τοπικών καταναλωτών έχει παγώσει, δήλωσε ο Yucel, ο οποίος είναι επίσης ο διευθύνων σύμβουλος της μονάδας εξόρυξης χρυσού της Nurol Holding AS, Tumad Madencilik AS.

Τα ανακτήσιμα αποθέματα χρυσού 1.500 τόνων της Τουρκίας είναι ένας μεγαλύτερος πόρος για τη χώρα  παρά την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, δήλωσε στο Bloomberg.

«Η προστιθέμενη αξία που θα έχει η χώρα από τον χρυσό είναι πολύ μεγαλύτερη από την ανακάλυψη φυσικού αερίου, καθιστώντας σαφές την ανάγκη για περισσότερη κυβερνητική υποστήριξη στην παραγωγή χρυσού», δήλωσε ο Yucel.

Η βιομηχανία έχει προσελκύσει 6 δισεκατομμύρια δολάρια επενδύσεων στην εξερεύνηση χρυσού τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, είπε.

Η Alamos Gold Inc. του Καναδά, η Nurol, η Guris Holding AS και η Calik Holding AS σχεδιάζουν να επενδύσουν τουλάχιστον 100 εκατομμύρια δολάρια το καθένα στις περιοχές Canakkale και Balikesir της δυτικής Τουρκίας, ή στην επαρχία Artvin, στο βορειοανατολικό άκρο της χώρας που συνορεύει με τη Γεωργία, δήλωσε ο Yucel.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ