Οι 4 αποχρώσεις της οικονομικής ανάκαμψης (graph)

Τα διάφορα σχήματα που μπορεί να πάρει η οικονομική ανάκαμψη και τι σημαίνουν.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Είναι το ποτήρι μισό γεμάτο ή μισό άδειο;

Κάθε φορά που η οικονομία βυθίζεται, τα επίπεδα αισιοδοξίας και απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και την αναμενόμενη ανάκαμψη διαφοροποιούνται σημαντικά.

Η τρέχουσα κατάσταση εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού σαφέστατα δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση.

Το γράφημα το οποίο έχει δημιουργηθεί από την διαδικτυακή ομάδα VisualCapitalst περιγράφει πρώτα τα διάφορα σχήματα που μπορεί να πάρει η οικονομική ανάκαμψη και τι σημαίνουν.

Στη συνέχεια έχει δημιουργηθεί γράφημα το οποίο δείχνει ποιο από τα τέσσερα σενάρια θεωρείται το πιο πιθανό να συμβεί, με βάση τις προβλέψεις που έγιναν από διευθύνοντες συμβούλους από όλο τον κόσμο.

Τα σχήματα  της οικονομικής ανάκαμψης

Η οικονομική ανάκαμψη μπορεί να σκιαγραφηθεί σε τέσσερα διαφορετικά σχήματα: L, U, W και V. Τα τέσσερα σχήματα έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και συγκεκριμένη διάρκεια.

Σχήμα L

Αυτό το σενάριο εμφανίζει απότομη πτώση της οικονομίας, ακολουθούμενη από μια αργή περίοδο ανάκαμψης. Συχνά σημειώνεται από την μακροχρόνια ανεργία, και χρειάζονται αρκετά χρόνια για να επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

• Σχήμα U

Αναφέρεται επίσης ως ανάκαμψη "Nike Swoosh", σε αυτό το σενάριο η οικονομία σταματά για μερικά τρίμηνα και έως και δύο χρόνια, πριν βιώσει μια σχετικά υγιή άνοδο πίσω στα προηγούμενα επίπεδα.

• Σχήμα W

Αυτό το σενάριο προσφέρει μια δελεαστική υπόσχεση ανάκαμψης, βυθίζεται σε μια απότομη πτώση και, στη συνέχεια, μπαίνει τελικά σε πλήρη περίοδο ανάκαμψης έως και δύο χρόνια. Αυτό είναι επίσης γνωστό ως «διπλή ύφεση», παρόμοιο με αυτό που είδαμε στις αρχές της δεκαετίας του 1980.

• Σχήμα V

Σε αυτό το σενάριο με την καλύτερη περίπτωση, η απότομη πτώση της οικονομίας ακολουθείται γρήγορα και αμέσως μετά από μια γρήγορη ανάκαμψη που επέστρεψε στην προηγούμενη κορυφή της σε λιγότερο από ένα χρόνο, ενισχυμένη ειδικά από οικονομικά μέτρα και έντονες καταναλωτικές δαπάνες.

Ένα άλλο σενάριο που δεν καλύπτεται στο δημοσίευμα είναι το σχήμα Z, το οποίο καθορίζεται από μια έκρηξη μετά από μια αύξηση στην ζήτηση. Ωστόσο, μπορεί να εφαρμοστεί ως σενάριο για την παρούσα πανδημία, καθώς θεωρείται ακόμη πιο αισιόδοξη από μια ανάκαμψη σε σχήμα V.

Πώς σκέφτονται οι CEO για την ανάκαμψη της οικονομίας

Η δεξαμενή σκέψης The Conference Board ερεύνησε πάνω από 600 CEOs παγκοσμίως, για να αποκαλύψει πώς προβλέπουν κα πως αντιλαμβάνονται τον τρόπο ανάκαμψης από την παρούσα οικονομική κρίση στο άμεσο μέλλον.

Ο μέσος διευθύνων σύμβουλος θεώρησε ότι η οικονομική ανάκαμψη θα ακολουθήσει μια τροχιά σχήματος U (42%), επιδεικνύοντας τελικά μια αργή ανάκαμψη που βγαίνει από το τρίτο τρίμηνο του 2020, κάτι το οποίο αποτελεί κάπως αισιόδοξη άποψη.

Ωστόσο, η γεωγραφία φαίνεται να παίζει ρόλο σε αυτές τις εκτιμήσεις του Διευθύνοντος Συμβούλου για το πόσο γρήγορα τα πράγματα μπορεί να επανέλθουν στο «κανονικό». Πάνω από τους μισούς Ευρωπαίους Διευθύνοντες Συμβούλους (55%) προβλέπουν ανάκαμψη σε σχήμα U, η οποία είναι σημαντικά υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα πρόσφατα κρούσματα κορωνοϊού έχουν μετατοπιστεί κυρίως σε άλλες περιοχές εκτός της ηπείρου, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Βραζιλία.

Πως διαφέρουν οι απαντήσεις ανά περιοχή;

Στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, το 23% των CEOs αναμένουν να συμβεί μια δεύτερη συστολή, πράγμα που σημαίνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να υποχωρήσει σε σχήμα W. Και οι δύο χώρες έχουν σημειώσει μεγάλη επιτυχία, αλλά υπάρχουν έντονες διαφορές στα ποσοστά ανεργίας που προκύπτουν με 15% στο αποκορύφωμά τους στις ΗΠΑ, αλλά μόνο 2,6% στην Ιαπωνία.

Στην Κίνα, το 21% των CEOs - ή ένας στους πέντε - αναμένει μια γρήγορη ανάκαμψη σε σχήμα V.

Αυτή είναι η πιο αισιόδοξη προοπτική ανάμεσα στις γεωγραφικές περιοχές. Αν και η οικονομική ανάπτυξη μειώθηκε κατά 6,8% το πρώτο τρίμηνο, η Κίνα ανέκαμψε σε ρυθμό ανάπτυξης 3,2% το δεύτερο τρίμηνο.

Τέλος, οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι του Κόλπου αισθάνονται πιο απαισιόδοξοι για πιθανή οικονομική ανάκαμψη. Αντιμέτωποι με ένα σοκ πετρελαίου, το 57% προβλέπει ότι η οικονομία θα δει μια ανάκαμψη σε σχήμα L που θα μπορούσε να οδηγήσει σε στασιμότητα στιλ κατάθλιψης στα επόμενα χρόνια.

Η οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τους αναλυτές

Στο τέλος της ημέρας, οι απόψεις του Διευθύνοντος Συμβούλου βρίσκονται σε όλο τον χάρτη σχετικά με το πιθανό σχήμα της οικονομικής ανάκαμψης - και αυτή η διαφορά προέρχεται πιθανώς από τη γεωγραφία, τις πολιτισμικές προκαταλήψεις και φυσικά την κατάσταση των μεμονωμένων χωρών και βιομηχανιών τους.

Παρ 'όλα αυτά, τμήματα όλων των CEOs είδαν κάποια πιθανότητα εκτεταμένης και εκτεταμένης ανάκαμψης.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, οι αναλυτές κινδύνου που ρωτήθηκαν από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ είχαν παρόμοιες σκέψεις, προβάλλοντας την παρατεταμένη ύφεση ως τον κορυφαίο κίνδυνο μετά την πανδημία.

Μένει να δούμε αν αυτό θα είναι τελικά η πορεία για την οποία είμαστε έτοιμοι.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ