Το μποϋκοτάζ τουρκικών προϊόντων επηρεάζει μεγάλες αλυσίδες ρούχων

Δημοσίευμα των Financial Times αναφέρει ότι η de facto απαγόρευση των τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία έπληξε τις παγκόσμιες μάρκες μόδας.

Η de facto απαγόρευση των τουρκικών προϊόντων από τη Σαουδική Αραβία έπληξε τις παγκόσμιες μάρκες μόδας στο τελευταίο σημάδι έντονου ανταγωνισμού μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων.

Η Σαουδική Αραβία «απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές προϊόντων που κατασκευάζονται στην Τουρκία», δήλωσε υπάλληλος της ομάδας ένδυσης Mango στους Τούρκους προμηθευτές σε ένα email που είδαν οι Financial Times.

Η ισπανική εταιρεία, η οποία είναι μία από τις πολλές ευρωπαϊκές και αμερικανικές εταιρείες λιανικής πώλησης μόδας με εγκαταστάσεις παραγωγής στην Τουρκία, δήλωσε ότι οι υπεύθυνοί της «αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να επιβραδύνουν τις διαδικασίες για προϊόντα τουρκικής προέλευσης. στη Σαουδική Αραβία ».

Ο Μουσταφά Γκουλτέπε, επικεφαλής του Συνδέσμου Εξαγωγών Ενδυμάτων της Κωνσταντινούπολης (IHKIB), δήλωσε ότι επηρεάστηκαν όλοι οι λιανοπωλητές που παράγουν στην Τουρκία και εξάγουν στο κράτος του Κόλπου. «Μιλάμε για όλες τις παγκόσμιες μάρκες που έχουν καταστήματα στη Σαουδική Αραβία, παράγουν στην Τουρκία και πωλούν εκεί», είπε στο FT.

Τούρκοι εξαγωγείς παραπονέθηκαν ότι τα προϊόντα τους υπέστησαν μεγάλες καθυστερήσεις στα τελωνεία της Σαουδικής Αραβίας τον τελευταίο μήνα. Αυτά τα προβλήματα θεωρήθηκαν από τις εταιρείες ως απόπειρα του Ριάντ και του στενού συμμάχου του, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, να τιμωρήσουν την Άγκυρα για αυτό που θεωρούν ως αποσταθεροποιητικές παρεμβάσεις της στον αραβικό κόσμο.

Η εμπορική διαμάχη σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ των περιφερειακών αντιπάλων.

«Οτιδήποτε κατασκευάζεται στην Τουρκία ή περνάει από την Τουρκία απαγορεύεται στην Αραβία », είπε ένα άτομο στον Κόλπο που μίλησε στους Financial Times για το θέμα.

Η Σαουδική κυβέρνηση δήλωσε ότι «δεν επέβαλε περιορισμούς στα τουρκικά προϊόντα», προσθέτοντας ότι το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών «δεν είχε σημειώσει σημαντική μείωση, εκτός από τον γενικό αντίκτυπο των επιπτώσεων από την πανδημία Covid-19 ».

3,2 δισεκατομμύρια δολάρια

Αξία των τουρκικών εξαγωγών στη Σαουδική Αραβία πέρυσι. Οι εισαγωγές της ανήλθαν σε 1,9 δισεκατομμύρια δολάρια

Σε δήλωσή του στο κρατικό γραφείο μέσων μαζικής ενημέρωσης, το Ριάντ δήλωσε επίσης ότι έχει δεσμευτεί για ελεύθερο εμπόριο και διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες.

Αλλά αυτόν τον μήνα ο Ajlan al-Ajlan, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Ριάντ, ζήτησε μποϊκοτάζ σε «οτιδήποτε Τούρκικο» ως απάντηση στην «συνεχιζόμενη εχθρότητα της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των ηγετών μας, της χώρας μας και στους πολίτες μας ».

Οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στη Μέση Ανατολή, έγιναν ολοένα και πιο τεταμένες καθώς κατηγορούν τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για ανάμιξη του στις αραβικές υποθέσεις υποστηρίζοντας ισλαμιστικές ομάδες.

Οι αντίπαλοί τους υποστηρίζουν τις αντιπολιτευόμενες φατρίες στον εμφύλιο πόλεμο στη Λιβύη, όπου η τουρκική στρατιωτική παρέμβαση φέτος οδήγησε στην ήττα του στρατηγού Χαφτάρ στην Λιβύη.

Η Σαουδική Αραβία είχε προηγουμένως επιδιώξει να χρησιμοποιήσει οικονομικά μέτρα κατά των κρατών για να ασκήσει διπλωματική πίεση. Το 2017, το Ριάντ και το Αμπού Ντάμπι ξεκίνησαν περιφερειακό εμπάργκο κατά του Κατάρ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ