Οι πολιτικές παρεμβάσεις Ερντογάν χαστουκίζουν την τουρκική λίρα

Οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τις πολιτικές παρεμβάσεις στις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα μη καταφέρνοντας να συγκρατήσουν την πτώση της τουρκικής λίρας.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Η λίρα της Τουρκίας μπορεί να φτάσει ακόμα και σε επίπεδα που αγγίζουν το 8,5 ανά δολάριο, επειδή οι επενδυτές αντιλαμβάνονται τις πολιτικές παρεμβάσεις στις αυξήσεις των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, σύμφωνα με την Tatha Ghose, ανώτερη οικονομολόγος αναδυόμενων αγορών στην Commerzbank της Γερμανίας.

Η τουρκική λίρα έφτασε στο νέο χαμηλό όλων των εποχών στα 7,9591 την προηγούμενη βδομάδα και διαπραγματεύεται ξανά σήμερα το μεσημέρι στα 7,9471 στο δολάριο μετά την σχετική της ανάκαμψη την Παρασκευή.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε το επιτόκιο αναφοράς σε 10,25% από 8,25% τον περασμένο μήνα για να βοηθήσει την αναχαίτιση της πτώσης της τουρκικής λίρας στα χαμηλότερα επίπεδα και τον έλεγχο του πληθωρισμού του 11,8%. Ωστόσο, η νομισματική πολιτική της τράπεζας στερείται αξιοπιστίας λόγω πολιτικής παρέμβασης, ανέφερε ο Ghose στον ιστότοπο νομισματικών ειδήσεων PoundSterling Live.

«Οι αυξήσεις των επιτοκίων θα είχαν λειτουργήσει αν ήταν αξιόπιστο μέρος μιας μακροπρόθεσμης παραδοσιακής νομισματικής πολιτικής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο 5 τοις εκατό. Όμως, δεν είναι - ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιμένει στη μη συμβατική νομισματική πολιτική και εξακολουθεί να ζητά χαμηλά επιτόκια ", δήλωσε ο Ghose.

«Η αγορά βλέπει τις αυξήσεις των επιτοκίων ως προσωρινό κενό διακοπής που θα αντιστραφεί μόλις η λίρα σταθεροποιηθεί βραχυπρόθεσμα - και αν η αγορά δει μια εφήμερη αύξηση των επιτοκίων, τότε δεν λειτουργεί. Αυτό παρατηρούμε στις τελευταίες κινήσεις της λίρας. "

Ο Ghose είπε ότι η λίρα θα μειωθεί στα 8,2 ανά δολάριο έως το τέλος του έτους, αλλά θα μπορούσε να μειωθεί στο 8,5 πριν η κυβέρνηση και οι νομισματικές αρχές αλλάξουν πορεία. Η συναλλαγματική ισοτιμία είναι πιθανό να στοχεύσει 8,1 ανά δολάριο αρχικά, σύμφωνα με την τεχνική ανάλυση της Commerzbank.

Ένα ομαλό αποτέλεσμα για την οικονομία της Τουρκίας και την λίρα πιθανότατα θα απαιτούσε οικονομική υποστήριξη από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Ghose.

«Είναι δύσκολο να φανταστούμε σοβαρά αποτελέσματα που δεν περιλαμβάνουν την επιλογή στήριξης από το ΔΝΤ», είπε. «Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν πάντα να υπόσχονται στο εκλογικό σώμα τους να αποπληρώσουν τα θεσμικά δάνεια χωρίς να εκχωρίσουν τον έλεγχο στο ΔΝΤ. Ωστόσο, το πρόβλημα είναι ότι είναι απίθανο να φτάσουμε εκεί χωρίς να προκαλέσουμε περαιτέρω ζημιά στη συναλλαγματική ισοτιμία. Γι 'αυτό η συναλλαγματική ισοτιμία τουρκικής λίρας με το δολάριο είναι πιθανό να ανεβεί κι άλλο τους επόμενους μήνες».

Ένα ομαλό αποτέλεσμα, που συνεπάγεται κάποια αποκατάσταση της ανεξαρτησίας της κεντρικής τράπεζας ως μέρος των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, πιθανότατα θα σήμαινε ότι η λίρα σταδιακά θα ανεβεί στο σημείο 8 ανά δολάριο κατά το επόμενο έτος, δήλωσε ο Ghose.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ