Τουρκική εταιρεία ενέργειας αναζητεί από ξένους χαμηλότερα επιτόκια

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Bereket Enerji προσέγγισε εννέα δανειστές σχετικά με την προσαρμογή των επιτοκίων χρέους που είχαν προηγουμένως αναδιαρθρωθεί.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η τουρκική εταιρεία παραγωγός και διανομέας ενέργειας, Bereket Enerji ξεκίνησε προκαταρκτικές συνομιλίες με δανειστές για να διαπραγματευτεί εκ νέου τα επιτόκια χρέους 3,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να δοκιμάσει και να επωφεληθεί από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg η Bereket Enerji προσέγγισε εννέα δανειστές σχετικά με την προσαρμογή των επιτοκίων χρέους που είχαν προηγουμένως αναδιαρθρωθεί, ανέφεραν άτομα με γνώση του θέματος.

Ορισμένες τράπεζες διστάζουν να ανταποκριθούν στη ζήτηση, ενώ άλλες είναι πιο διαλλακτικές, ανέφεραν οι εκπρόσωποι τους στο Bloomberg, ζητώντας να μην αποκαλύψουν τις ταυτότητές τους, καθώς οι συζητήσεις είναι ακόμα σε εξέλιξη και είναι εμπιστευτικές.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ανέφεραν. Ο Ντενιζλί, ο Bereket Enerji με έδρα την Τουρκία, που ανήκει στον επιχειρηματία Ceyhan Saldanli, αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ενώ η Τουρκία τον περασμένο μήνα αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά μετά από την νομισματική κρίση το 2018, η κεντρική τράπεζα είχε μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 1.575 μονάδες βάσης σταδιακά μέχρι τον προηγούμενο Ιούνιο.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα επιτόκια έχουν επίσης μειωθεί μετά την έξαρση του κορωνοϊού, με την επιρροή της πανδημίας να αυξάνει τις απαιτήσεις από τις τουρκικές εταιρείες να αναδιαρθρώσουν δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια χρέους.

Ο Bereket Enerji αναδιάρθρωσε σχεδόν 280 από τα μακροπρόθεσμα κυρίως δάνεια το 2019 συνολικού ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα απλοποίησε σε πέντε μεγάλα πακέτα δανείων. Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μετατρέψει περίπου το ένα τρίτο των δανείων σε ξένο νόμισμα σε λίρες.

Το μέσο σταθμικό επιτόκιο των εμπορικών δανείων έπεσε στο 9,3% τον Ιούλιο από σχεδόν 36% κατά τη διάρκεια της νομισματικής κρίσης πριν από δύο χρόνια, όταν είχε φτάσει στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων 17 χρόνων, από το 2003. Τα εμπορικά επιτόκια βρίσκονται σήμερα στο 15,4%.

  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ