Οι επενδυτές μεταβάλλουν το χαρτοφυλάκιο τους λόγω εκλογών στις ΗΠΑ

Τι λέει έρευνα της UBS για το πως αντιμετωπίζουν οι επενδυτές τις αμερικανικές εκλογές και που επιλέγουν να επενδύσουν.

Το 72% των επενδυτών παγκοσμίως εξετάζει το ενδεχόμενο μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων του πριν από την ψηφοφορία, σύμφωνα με την τριμηνιαία έρευνα της UBS για το Επενδυτικό Κλίμα.

Οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να επενδύσουν στην υγειονομική περίθαλψη, στα δίκτυα 5G, καθώς και στην πράσινη ανάκαμψη κατά τους επόμενους έξι μήνες.

Ζυρίχη, 21 Οκτωβρίου 2020 – Οι περισσότεροι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο εξετάζουν την πραγματοποίηση αλλαγών στο χαρτοφυλάκιό τους πριν από τις εκλογές στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τη νέα έρευνα με θέμα το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment) που δημοσίευσε η UBS, η κορυφαία εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων παγκοσμίως.

Σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, όπου συμμετείχαν πάνω από 4.000 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε 14 αγορές ανά τον κόσμο και η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου, το 72% των επενδυτών διερευνά το ενδεχόμενο μεταβολής των περιουσιακών στοιχείων του πριν από την εκλογική διαδικασία. Το 62% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιπλέον αλλαγές ανάλογα με το αποτέλεσμα.

•    Το 66% των επενδυτών διερευνά τη δυνατότητα κατανομής του χαρτοφυλακίου του στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης μέσα στους επόμενους έξι μήνες, το 62% ενδέχεται να στραφεί προς τα δίκτυα 5G, ενώ το 56% σκέφτεται το ενδεχόμενο επενδύσεων στην πράσινη ανάκαμψη. 
•    Το 55% θεωρεί την εγχώρια αγορά του ως ελκυστική επένδυση, επιλογή που αποτελεί και την πλέον δημοφιλή παγκοσμίως.
•    Το 49% παραδέχεται ότι επιθυμεί να εξασφαλίσει μεγαλύτερες αποδόσεις κατά τους επόμενους έξι μήνες, σε σύγκριση με το μόλις 29% που επιδιώκει να μειώσει το επίπεδο κινδύνου στο χαρτοφυλάκιό του.
•    Το 75% δηλώνει ότι θα ήθελε πιο στενή επικοινωνία με τον προσωπικό σύμβουλό του.

Ο Tom Naratil, Πρόεδρος της UBS Americas και Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, αναφέρει: «Από τα πρώτα στάδια της πανδημίας διαπιστώσαμε ότι οι πελάτες μας χρειάζονταν συμβουλές περισσότερο από ποτέ, με τη συνεχιζόμενη μεταβλητότητα της αγοράς και την πολιτική αβεβαιότητα να ενισχύουν αυτή την ανάγκη. Η εν λόγω έρευνα προβάλλει και τονίζει εκ νέου το γεγονός ότι οι επενδυτές αποζητούν συμβουλές, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία για τις εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων να προσεγγίσουν τους πελάτες τους και να τους παράσχουν καθοδήγηση κατά τη διάρκεια της αβέβαιης αυτής εποχής».


Ο Iqbal Khan, Συμπρόεδρος της UBS Global Wealth Management, δηλώνει τα εξής: «Εν μέσω αβεβαιότητας σε σχέση με τις εκλογές στις ΗΠΑ και την πανδημία της νόσου Covid-19, οι επενδυτές εμφανίζονται πιο θετικοί αναφορικά με τη δική τους περιοχή σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο γενικά. Κατά την περίοδο των εκλογών, πιστεύουμε ότι θα πρέπει να προβούν σε διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου τους σε παγκόσμιο επίπεδο και να μην υποκύψουν στην προτίμηση για τη δική τους τοπική αγορά».

ΗΠΑ
Η αισιοδοξία των επενδυτών στις ΗΠΑ σε σχέση με τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές προοπτικές της αγοράς τους έχει αυξηθεί, σημειώνοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταβολή παγκοσμίως. Το 50% είναι αισιόδοξο σχετικά με την οικονομία, παρουσιάζοντας άνοδο έναντι του 41% πριν από τρεις μήνες, ενώ το 55% είναι αισιόδοξο για τις μετοχές, σημειώνοντας άνοδο έναντι του 44%. Το 49% των επενδυτών διεθνώς θεωρεί ελκυστική επένδυση τις ΗΠΑ, το μεγαλύτερο ποσοστό από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Λατινική Αμερική
Οι επενδυτές της Λατινικής Αμερικής έχουν τη μεγαλύτερη πιθανότητα να εκφράσουν μια θετική βραχυπρόθεσμη προοπτική, με το 62% να είναι αισιόδοξο για την οικονομία της περιοχής του και το 60% να είναι αισιόδοξο για τις μετοχές της περιοχής του. Το 81% εξετάζει το ενδεχόμενο πραγματοποίησης αλλαγών στο χαρτοφυλάκιό του εν αναμονή των εκλογών στις ΗΠΑ και το 73% σχεδιάζει να πραγματοποιήσει επιπλέον αλλαγές ανάλογα με το αποτέλεσμα, σημειώνοντας τα υψηλότερα ποσοστά παγκοσμίως.

Ευρώπη
Οι ερωτηθέντες στην Ευρώπη, εκτός της Ελβετίας, εκφράζουν αισιοδοξία άνω του μέσου όρου για την οικονομία της περιοχής τους μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Το 58% δηλώνει αισιοδοξία έναντι του 55% σε παγκόσμιο επίπεδο. Σε σύγκριση με τους διεθνείς ομολόγους τους, οι Ευρωπαίοι επενδυτές είναι πιο πιθανόν να σχεδιάσουν προσαρμογή του χαρτοφυλακίου τους μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ, με το 65% να δηλώνει ότι θα το πράξει.

Ελβετία
Βραχυπρόθεσμα, η αισιοδοξία των Ελβετών επενδυτών για την οικονομία και τις μετοχές της περιοχής τους έχει αυξηθεί κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 44% εκφράζει αισιοδοξία σχετικά με την οικονομία της περιοχής του για τους επόμενους 12 μήνες, σημειώνοντας άνοδο από το 32% του προηγούμενου τριμήνου, ενώ το 54% εκφράζει αισιοδοξία σχετικά με τις μετοχές της περιοχής του για τους επόμενους έξι μήνες, σημειώνοντας άνοδο από το 42%.

Ασία
Το 55% των επενδυτών στην Ασία εκφράζει αισιοδοξία για την οικονομική προοπτική της περιφέρειάς του κατά τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που συνάδει με τον παγκόσμιο μέσο όρο. Είναι επίσης πιο πιθανόν να προσαρμόσουν το χαρτοφυλάκιό τους κατά την περίοδο των εκλογών στις ΗΠΑ. Το 80% σκέφτεται να το πράξει πριν από τις εκλογές, ενώ το 65% σχεδιάζει να το προσαρμόσει εκ των υστέρων.

Σχετικά με την έρευνα της UBS για το Επενδυτικό Κλίμα (Investor Sentiment)

Για την παρούσα έκδοση, στην έρευνα της UBS συμμετείχαν 2.852 επενδυτές και 1.150 ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού (όσον αφορά τους επενδυτές) ή με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο εκτός των ιδίων (όσον αφορά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), το διάστημα 22 Σεπτεμβρίου - 12 Οκτωβρίου 2020. Το παγκόσμιο δείγμα ήταν κατανεμημένο σε 14 αγορές: Αργεντινή, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, ΗΑΕ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Ιαπωνία, ηπειρωτική Κίνα, Μεξικό, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ. Για την προηγούμενη έκδοση, στην έρευνα της UBS συμμετείχαν συνολικά 4.018 επενδυτές και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ σε επενδύσιμα στοιχεία ενεργητικού (όσον αφορά τους επενδυτές) ή με ετήσια έσοδα τουλάχιστον 1 εκατομμύριο δολάρια ΗΠΑ και τουλάχιστον έναν εργαζόμενο εκτός των ιδίων (όσον αφορά τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων), από 23 Ιουνίου έως 13 Ιουλίου 2020. Το παγκόσμιο δείγμα ήταν κατανεμημένο στις ίδιες 14 αγορές. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ