Η Τουρκία καλεί σε μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να μποϋκοτάρουν όλα τα γαλλικά προϊόντα.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέτρεψε τους Τούρκους να μποϊκοτάρουν γαλλικά προϊόντα λόγω της  «εχθρικής στάσης απέναντι στους μουσουλμάνους από τους ηγέτες της χώρας», όπως είπε, απειλώντας να βάλει φωτιά στη διαμάχη μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ.

Σημειώνεται ότι σε μποϋκοτάζ των γαλλικών προϊόντων προέβη και το Κατάρ τις προηγούμενες μέρες.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, τα σχόλια προσθέτουν στην κριτική που ασκεί ο Ερντογάν στον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουήλ Μακρόν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί ότι επέδειξε μισαλλοδοξία εναντίον του Ισλάμ.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η Γαλλία χαρακτήρισε τις προσωπικές επιθέσεις του Ερντογάν στον Μακρόν απαράδεκτες και απέσυρε τον πρέσβη της στην Τουρκία.

Επιθέσεις εναντίον μουσουλμάνων στην Ευρώπη «γίνονται με την υποκίνηση του ηγέτη της Γαλλίας που έχει ανάγκη κλινικού ελέγχου», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτικά σχόλια στην Άγκυρα, καθώς ζήτησε από το έθνος των 83 εκατομμυρίων ανθρώπων να σταματήσουν να αγοράζουν προϊόντα που κατασκευάζονται από γαλλικές εταιρείες».

Ο διευθυντής επικοινωνιών του Τούρκου ηγέτη διεύρυνε την επίθεση της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι Μουσουλμάνοι δεν αισθάνονται ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη λόγω του εκτεταμένου μίσους προς τους ομόδοξούς τους.

Οι επενδυτές θεωρούν την κριτική της Τουρκίας για τα ευρωπαϊκά έθνη ως ένδειξη αυξανόμενων εντάσεων και η αλλαγή του συναισθήματος επηρέασε τα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία. Η λίρα έφτασε σε ένα νέο φρέσκο ​​χαμηλό και ο δείκτης αναφοράς Borsa Istanbul 100 έπεσε στο χαμηλό περιόδου μετά από τα σχόλια του Ερντογάν.

Η τελευταία πίεση στις σχέσεις προκλήθηκε από τη δολοφονία του 47χρονου Σαμουήλ Πάτι, ο οποίος αποκεφαλίστηκε κοντά στο σχολείο του Παρισιού όπου εργαζόταν αφού έδειξε σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ σε μαθητές σε μια συζήτηση για την ελεύθερη ομιλία.

Η δολοφονία συγκλόνισε το έθνος και ώθησε χιλιάδες να βγουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Η κυβέρνηση κινήθηκε για να καταργήσει αυτό που περιέγραψε ως μουσουλμάνους εξτρεμιστές, κρατώντας περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους, κλείνοντας ένα τζαμί και στοχεύοντας ορισμένες ισλαμιστικές ομάδες υποστήριξης.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ