Παραμονέυει το Lockdown - Ξεμένει από επιλογές η Ευρώπη

Με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σταδιακά υπό πίεση, παραμένει ένα αμβλύ εργαλείο: κλείστε την οικονομία και διατάξτε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Το δραστικό βήμα που κανένας Ευρωπαίος πολιτικός δεν θέλει να έχει ξανά στην ημερήσια του διάταξη είναι συγκεκριμένο: το Lockdown.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν, του οποίου η κυβέρνηση απέφυγε προσεκτικά να συζητήσει δημοσίως ένα εθνικό lockdown λόγω της τελευταίας αύξησης ρεκόρ των κρουσμάτων κορωνοϊού – που ξεπερνούν τα ημερήσια κρούσματα των 40.000- σε δηλώσεις του την Παρασκευή παραδέχτηκε ότι η χώρα μπορεί να προβεί σε ευρύτερους περιορισμούς στις μετακινήσεις.

Δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι όπως και άλλοι ηγέτες στην περιοχή, ο Macron δεν διαθέτει επιλογές. Καθώς αξιωματούχοι από το Δουβλίνο μέχρι και την Πράγα αντιμετωπίζουν την επανεμφανιζόμενη πανδημία, οι προσπάθειές τους να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού με πιο ήπια μέτρα - από την υποχρεωτική χρήση μάσκας μέχρι και απαγόρευση κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες - δεν λειτουργούν.

Για το Giuseppe Conte της Ιταλίας και την Angela Merkel της Γερμανίας, παίζονται μεγάλα πολιτικά στοιχήματα. Ενώ επαινέθηκαν για το πώς αντιμετώπισαν το πρώτο κύμα, η κριτική αυξάνεται τώρα. Οι άνθρωποι έχουν βαρεθεί, οι συγκρούσεις μεταξύ των τοπικών ηγεσιών και των ηγεσιών των κρατών αυξάνονται, και εάν το παρατεταμένο Lockdown είναι η μόνη απάντηση, θα κατηγορηθούν για καταστροφή οικονομιών.

Το νέο κύμα κορωνοϊού φαίνεται διαφορετικό από το πρώτο. Οι αριθμοί των περιπτώσεων φαίνονται πολύ υψηλότεροι και φαίνεται ότι όσο αυξάνονται τα τεστ αποκαλύπτονται νέες περιπτώσεις. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των θανάτων, ενώ είναι πολύ χαμηλότερος από ό, τι την άνοιξη, σιγά σιγά αυξάνεται, όπως αυξάνονται και οι ασθενείς που χρειάζονται νοσοκομειακή περίθαλψη.

Lockdown: Το αμβλύ εργαλείο αντιμετώπισης της εξάπλωσης

Με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σταδιακά υπό πίεση, παραμένει ένα αμβλύ εργαλείο: κλείστε την οικονομία και διατάξτε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι.

«Οι πολιτικοί έχουν δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο Jean-Francois Delfraissy, επικεφαλής γιατρός που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL τη Δευτέρα. «Αυτό το δεύτερο κύμα πιθανότατα θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Σαρώνει όλη την Ευρώπη. "

“Με τις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης σταδιακά να βρίσκονται υπό πίεση, παραμένει ένα αμβλύ εργαλείο: κλείστε την οικονομία και διατάξτε τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι.

«Οι πολιτικοί έχουν δύσκολες αποφάσεις να πάρουν», δήλωσε ο Jean-Francois Delfraissy, επικεφαλής γιατρός που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση για την πανδημία, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο RTL τη Δευτέρα. «Αυτό το δεύτερο κύμα πιθανότατα θα είναι χειρότερο από το πρώτο. Σαρώνει όλη την Ευρώπη. "

Έχοντας ήδη επιβάλει lockdown την άνοιξη, πολλοί Ευρωπαίοι αντιτίθενται έντονα σε ένα δεύτερο. Διαδηλωτές σε πόλεις όπως το Λονδίνο, η Νάπολη και το Βερολίνο διαδήλωσαν το Σαββατοκύριακο ενάντια στην πανδημία της «τυραννίας». Στην Ιταλία, ορισμένα γυμναστήρια και κινηματογράφοι δήλωσαν ότι δεν θα τηρήσουν τις εντολές για κλείσιμο.

Θέλουν καιρό για να έχουν αποτέλεσμα τα μέτρα

Όταν επιδεινωθούν τα πράγματα, ακόμη και δραστικά μέτρα δεν θα φέρουν άμεση ανακούφιση. Παρά τις εκκλήσεις για αυστηρό κλείσιμο δύο εβδομάδων στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια ματιά στα δεδομένα της άνοιξης δείχνει ότι χρειάστηκαν περίπου τέσσερις εβδομάδες για να αρχίσει να έχει αποτέλεσμα η παραμονή στο σπίτι από τις 23 Μαρτίου.

Στη Γαλλία, ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύτηκαν συνέχισε να αυξάνεται για σχεδόν ένα μήνα μετά την εφαρμογή του Lockdown στις 17 Μαρτίου. Μετά, άρχισαν να μειώνονται σταδιακά.

«Αυτή είναι μια επικίνδυνη στιγμή για πολλές χώρες στο βόρειο ημισφαίριο», δήλωσε ο Tedros Adhanom Ghebreyesus, γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνέδριο υγείας την Κυριακή. "Αλλά ξανά και ξανά, έχουμε δει ότι η λήψη των σωστών ενεργειών σημαίνει ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το ξέσπασμα."

Ορισμένες κυβερνήσεις είναι έτοιμες να λάβουν αυστηρότερα μέτρα. Το Βέλγιο εξετάζει το Lockdown. Η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία - η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την Ευρώπη - σηματοδοτούν ότι ενδέχεται να είναι κοντά. Η Ιρλανδία έκλεισε την οικονομία της για έξι εβδομάδες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, η οποία πρόσφατα ζήτησε μεγαλύτερη προσπάθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας, προχώρησε σε συνάντηση με αξιωματούχους του κράτους για να συζητήσουν τα επόμενα βήματα. Η εφημερίδα Bild ανέφερε ότι η χώρα θα μετακινηθεί σε περιορισμούς «κλεισίματος φωτός» που θα επηρέαζαν εστιατόρια, μπαρ και εκδηλώσεις, αλλά διατηρούν τα περισσότερα σχολεία ανοιχτά.

Στην Ισπανία, η κεντρική κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια να παραδώσει τις περιφέρειες της χώρας εξουσίες για να κηρύξει κλειδώματα, περιορισμούς στην κυκλοφορία και απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην ανάθεση ορισμένων μη δημοφιλών μέτρων στις τοπικές αρχές και στην αποφυγή ώθησης εναντίον εθνικών διατάξεων, όπως συνέβη νωρίτερα το έτος.

Σύμφωνα με τον Azeem Majeed, καθηγητή πρωτοβάθμιας περίθαλψης και δημόσιας υγείας στο Imperial College στο Λονδίνο, μια πιο έντονη τοπική δράση για την εξάλειψη των εστιών στην πηγή είναι καλή ιδέα.

"Η κυβέρνηση δεν ήταν πρόθυμη να αποδεσμεύσει προϋπολογισμούς και ευθύνες σε τοπικό επίπεδο", δήλωσε ο Majeed. «Προτίμησαν ένα πιο συγκεντρωτικό μοντέλο, το οποίο δυστυχώς δεν λειτουργεί τόσο καλά».

Τα νοσοκομεία φαίνονται λιγότερο προετοιμασμένα να αντιμετωπίσουν, εν μέρει επειδή οι χειρουργικές επεμβάσεις που τέθηκαν σε αναστολή πριν από επτά μήνες δεν μπορούν να καθυστερήσουν ξανά, και εν μέρει επειδή περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές αρρωσταίνουν από ό,τι κατά την προηγούμενη άνοιξη.

Επείγοντα μέτρα

Ο επικεφαλής του προσωπικού της Merkel δήλωσε τη Δευτέρα ότι το 85% των γερμανικών περιπτώσεων δεν μπορούσε πλέον να εντοπίσει στην πηγή της λοίμωξης, πράγμα που σημαίνει ότι οι γιατροί έχουν χάσει την ιχνηλάτηση της μόλυνσης.

Η γερμανίδα καγκελάριος, που έχει αγωνιστεί να ευθυγραμμίσει τους ηγέτες του κράτους, είπε σε μια συνάντηση αξιωματούχων από το κόμμα της ότι ενδέχεται να παρθούν νέα μέτρα, σύμφωνα με ένα πρόσωπο εξοικειωμένο με τη συζήτηση. Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ήταν ένα από τα πιο ανθεκτικά κράτη στο πρώτο κύμα, αλλά την περασμένη εβδομάδα, ο ημερήσιος μέσος όρος είναι πολύ πάνω από την κορυφή της άνοιξης.

Οι υποθέσεις άρχισαν να αυξάνονται σε όλη την Ευρώπη καθώς οι θερμοκρασίες μειώθηκαν και η ήπειρος μεταφέρθηκε στο φθινόπωρο. Ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο σε ψυχρότερες θερμοκρασίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης. Είναι πιθανό η κοινωνική κόπωση λόγω των μέτρων να έπαιξε επίσης ρόλο.

Στην Πολωνία, όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά έθνη, αξιωματούχοι κατάφεραν να συγκρατήσουν το ανοιξιάτικο κύμα χάρη σε ένα πλήρες Lockdown, ωθώντας την κυβέρνηση να αρχίσει να χαλαρώνει τους περιορισμούς.

Κορυφαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο ιός «δεν αποτελεί πλέον απειλή», βοηθώντας τους να κινητοποιήσουν τους ηλικιωμένους ψηφοφόρους κατά τη διάρκεια μιας προεδρικής ψηφοφορίας το καλοκαίρι, την οποία ο υφιστάμενος πρόεδρος κέρδισε με μικρή διαφορά.

«Καθώς ο αριθμός των μολυσμένων Πολωνών άρχισε να αυξάνεται, οι άνθρωποι εξακολουθούσαν να πιστεύουν ότι τα πράγματα ήταν υπό έλεγχο», δήλωσε ο Olgierd Annusewicz, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Βαρσοβίας. «Αυτή ήταν η εποχή που έπρεπε να είχαν χτιστεί προσωρινά νοσοκομεία, οπότε μπήκαμε στο δεύτερο κύμα χωρίς προετοιμασία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ