Μαζί στο διάστημα Έλον Μασκ & Ερντογάν

Η συνεργασία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο με τον Τούρκο Πρόεδρο

Του Χρίστου Πέτρου

Ο ιδιοκτήτης των εταιριών Tesla και SpaceX Έλον Μασκ, είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο. Πολλά έχουν γραφτεί για τις ιδιάζουσες ιδέες του, που διατυπώνει συχνά πυκνά και αφήνει άφωνους, όσους τoν παρακολουθούν. Χαρακτηριστική η διαχρονική του άποψη ότι πρέπει να βομβαρδιστεί ο πλανήτης Άρης με πυρηνικά, προκειμένου να δημιουργηθεί ατμόσφαιρα βιώσιμη για τους ανθρώπους! Για αυτές του τις ιδέες εξάλλου ο Ελον Μασκ έχει χαρακτηριστεί από μερίδα του τύπου ως «ο Ντόναλντ Τραμπ της Silicon Valley».

Ήταν τον Νοέμβριο του 2017 όταν ο ιδρυτής της spaceX βρέθηκε στην Κωνσταντινούπολη για το Global SatShow. Τότε ο Τούρκος Πρόδρος κάλεσε τον Μασκ στο παλάτι του, προκειμένου να συζητήσουν και να εξεύρουν τρόπους συνεργασίας των εταιριών του Μασκ με τουρκικές εταιρίες, κρατικές ή και ιδιωτικές. Όπως ανέφερε τότε στο Reuters, o Ιμπραχίμ Καλίν, εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, για την συνάντηση των δύο ανδρών, «ο Μασκ και ο Ερντογάν συζήτησαν πιθανά κοινά εγχειρήματα μεταξύ της Tesla, της SpaceX και τουρκικών εταιρειών, καθώς και για την εκτόξευση των τουρκικών δορυφόρων Turksat 5A και 5B. Επίσης ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με το τι είδους κοινές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να έχουν τουρκικές εταιρείες με τις SpaceX και την Tesla».

Το μενού της υπό συζήτηση συνεργασίας Τουρκίας – Έλον Μασκ περιελάμβανε υπεργολαβία του Μασκ σε συμφωνία Τουρκίας με την εταιρία Airbus. Επίσης συνεργασία των δύο πλευρών για δημιουργία τουρκικής παραγωγής ηλεκτρικού αυτοκινήτου που «αποτελεί διαχρονικό όνειρο των Τούρκων» όπως διαβεβαίωνε ο Ερντογάν τον Μασκ. 

 

Το κορυφαίο ωστόσο πλάνο ήταν η εκτόξευση των δορυφόρων Turksat 5A το 2020 και  5Β το 2021.

Η εκτόξευση του Turksat 5A έλαβε σάρκα και οστά στις 30 Νοεμβρίου του 2020. Ο τουρκικός δορυφόρος έφτασε στο διάστημα οδηγούμενος εκεί με πύραυλο της SpaceX.

«O Turksat 5A, ο οποίος καλύπτει την Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, την Ευρώπη και την Αφρική, έχει σταλεί στο Διάστημα από το Falcon 9 του SρaceX» όπως επισήμως δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Adil Karaismailoglu.

Εντός χρονοδιαγραμμάτων είναι και η δημιουργία και τα σχέδια εκτόξευσης του Turksat 5Β, που είναι προγραμματισμένος για το δεύτερο εξάμηνο του 2021. 

Για τα σχέδια δημιουργίας τουρκικού ηλεκτρικού αυτοκινήτου με την συνδρομή της Tesla, παραμένει να δούμε το επόμενο διάστημα τι μας επιφυλάσσουν οι δύο φίλοι...

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ