Τα πάνω κάτω φέρνει τουρκικό συνδικάτο σε εταιρείες κατ' οίκον παράδοσης

H Yemeksepeti.com είχε αγοραστεί από την γερμανική DeliveryHero έναντι 589 εκατομμυρίων δολαρίων και η ίδρυση τουρκικού συνδικάτου αποτελεί βραχνά για την γερμανική εταιρεία.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Εκατοντάδες υπάλληλοι στην τουρκική μονάδα της γερμανικής εταιρείας παράδοσης τροφίμων Delivery Hero SE εργάζονται για την δημιουργία ισχυρού συνδικάτου, προκαλώντας μια εκστρατεία που θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις σε άλλες διαδικτυακές επιχειρήσεις κατ’ οίκων παράδοσης.

 «Μπορούμε να ζητήσουμε επίσημα να εγγραφούμε για να εκπροσωπούμε τους εργαζόμενους ήδη από την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε την Τετάρτη ο Ali Riza Kucukosmanoglu, πρόεδρος της Τουρκικής οργάνωσης εργαζομένων Nakliyat-Is, αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg.

Το σωματείο βρίσκεται κοντά στην οργάνωση τουλάχιστον του 40% των 6.000 εργαζομένων του Yemeksepeti.com, αριθμός που αυξάνεται καθώς η πανδημία του κορρωνοϊού αυξάνει τη ζήτηση για τις υπηρεσίες της, είπε.

Οι περισσότεροι υπάλληλοι της εταιρείας εργάζονται στην παράδοση τροφίμων και παντοπωλείων και σε αποθήκες και αναζητούν καλύτερες συνθήκες πληρωμής και εργασίας, δήλωσε ο Kucukosmanoglu.

Το Yemeksepeti.com κυριαρχεί στη διαδικτυακή αγορά παράδοσης στην Τουρκία.

Μια επιτυχημένη ένωση θα μπορούσε να δημιουργήσει προηγούμενο για τη διαδικτυακή βιομηχανία κατ’ οίκο παράδοσης, είπε.

 Οι οργανώσεις εργασίας σε άλλες χώρες βλέπουν επίσης μια ευκαιρία για περαιτέρω κέρδη κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ισχυρά συνδικάτα και ακτιβιστές στην Ευρώπη τα βάζουν με τον διαδικτυακό γίγαντα λιανικής Amazon.com, ο οποίος εδώ και χρόνια εμπόδισε τα συνδικάτα να διεισδύσουν στις τάξεις των εργαζομένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Yemeksepeti.com, Nevzat Aydin, αρνήθηκε να σχολιάσει δημιουργία συνδικάτου εντός της εταιρείας. Το DeliveryHero δεν απάντησε σε email με το οποίο του ζητήθηκε σχόλιο.

Η Delivery Hero με έδρα το Βερολίνο απέκτησε το Yemeksepeti.com έναντι 589 εκατομμυρίων δολαρίων το 2015.

Η εταιρεία χαρακτηρίζει την Τουρκία ως την πιο ώριμη αγορά κατ’ οίκων παράδοσης τροφίμων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, αν και δεν παρέχει ανάλυση ανά χώρα στις οικονομικές της εκθέσεις .

Η Delivery Hero είναι η μεγαλύτερη διαδικτυακή εταιρεία παραγγελιών και παράδοσης φαγητού στον κόσμο εκτός Κίνας και δραστηριοποιείται σε περίπου 50 αγορές, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.

Η εταιρεία απασχολεί περίπου 27.000 εργαζόμενους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ