Πώς η μαφία εκμεταλλεύεται τις συνθήκες της πανδημίας

Πώς η μαφία, κυρίως στην Ιταλία, διεισδύει σε νόμιμες επιχειρήσεις για να αντλήσει χρηματοδότηση, εκμεταλλευόμενη την οικονομική κρίση της πανδημίας.

Οι εγκληματικές επιχειρήσεις, καθώς και οι «νόμιμες» επιχειρήσεις τους, έχουν υποφέρει κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που προκαλείται από πανδημία. Ωστόσο, η ιταλική μαφία έχει ήδη θέσει τα θεμέλια για μια τεράστια αμοιβή αναφέρει το Bloomberg.

Πέρυσι, όταν οι χώρες έμπαιναν σε αυστηρά Lockdown, η μαφία άρχισε να διεισδύει σε εταιρείες που είχαν ανάγκη ρευστότητας σε μια προσπάθεια να εισπράξει χρήματα από το ταμείο ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα 1,8 τρισεκατομμύρια ευρώ (2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) που, εν μέρει, θα αρχίσουν να ρέουν σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα αργότερα φέτος, σύμφωνα με τον Maurizio Vallone, τον κορυφαίο ερευνητή της Ιταλίας για το οργανωμένο έγκλημα.

Εγκληματικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της N'drangheta στην περιοχή της νότιας Καλαβρίας και της Cosa Nostra στη Σικελία, επιδίωξαν να εμπλακούν σε νόμιμες επιχειρήσεις που θα είναι οι πρώτες στη σειρά που θα λάβουν βοήθεια από την ΕΕ, κυρίως εκείνες σε περιβαλλοντικούς και ψηφιακούς τομείς, δήλωσε ο Vallone.

«Η μαφία έχει επιλέξει τις εταιρείες που βρίσκονται στην καλύτερη θέση για να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς ανάκτησης κεφαλαίων, ειδικά στους τομείς της υγείας και των υποδομών όπου θα δαπανηθούν πολλά χρήματα», δήλωσε ο Vallone στο Bloomberg από το γραφείο του στη Ρώμη την Τρίτη. «Η μαφία θα προσπαθήσει να πάρει τα πάντα. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν θα λάβουν ούτε ένα ευρώ. "

Και η Ιταλία είναι πρωταρχικός στόχος για τους εγκληματίες, καθώς είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρημάτων επιδότησης της ΕΕ.

Η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι εκπονεί ένα σχέδιο δαπανών για το μερίδιο των 209 δισεκατομμυρίων ευρώ από τα κονδύλια της ΕΕ καθώς παλεύει να ξεπεράσει τη χειρότερη ύφεση μετά τον Β 'Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι ιταλικές εταιρείες είναι ιδιαίτερα ευάλωτες, καθώς ένα σύστημα τραπεζικών δανείων με εγγύηση από το κράτος ήταν πολύ περίπλοκο και περιορισμένο για να είναι αποτελεσματικό, δήλωσε ο Vallone.

Ως αποτέλεσμα, εταιρείες που έχουν ασταθή πιστοληπτική ικανότητα έχουν ωφεληθεί ελάχιστα από την κρατική βοήθεια, είπε.

Οι συμμορίες μαφίας εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία, με τα περιφερειακά και εθνικά Lockdown, να προσεγγίσουν μικρές και μεσαίες εταιρείες που ήταν απελπισμένες για ρευστότητα σε μια οικονομία που συρρικνώθηκε 8,9% πέρυσι.

Οι Μαφιόζοι συνήθως επιδιώκουν να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο μιας εταιρείας, να χρηματοδοτούν επιχειρήσεις που αγωνίζονται μέσω τοκογλυφίας ή να τις εκμεταλλεύονται μέσω ενός κρυφού συνεργάτη, δήλωσε ο Vallone. Ο αριθμός των ύποπτων χρηματοοικονομικών πράξεων που ανέφερε η Τράπεζα της Ιταλίας αυξήθηκε κατά 7% πέρυσι σε 113.000. «Αυτό μας κάνει να υποπτευόμαστε έντονα ότι υπάρχει ενδιαφέρον οργανωμένου εγκλήματος», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης, που ονομάζεται OLAF, θα εξετάσει τα σχέδια δαπανών από τα κράτη μέλη για να διασφαλίσει ότι πληρούν τις απαιτήσεις ελέγχου και καταπολέμησης της απάτης και στο μέλλον θα διεξάγει δικές της έρευνες, σύμφωνα με εκπρόσωπο. Ο οργανισμός θα συνεργαστεί επίσης με εθνικές αρχές και εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Europol.

Νέοι έλεγχοι

Ο Vallone θέλει αυστηρότερους ελέγχους κατά της μαφίας σε δημόσιους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, οι αστυνομικές δυνάμεις αξιολογούν τον νικητή ενός διαγωνισμού πριν ξεκινήσει ένα έργο. Σύμφωνα με πρόταση, ο Vallone είπε ότι θα στείλει στο υπουργείο Εσωτερικών αργότερα αυτό το μήνα ανακριτές κατά της μαφίας οι οποίοι θα παρακολουθούν αυτόματα τις μεταφορές χρημάτων, καθώς και τους υπεργολάβους και τους προμηθευτές κατά τη διάρκεια του έργου.

«Το ταμείο Ανάκαμψης είναι η προτεραιότητα, αλλά αυτή η διαδικασία πρέπει να ισχύει για όλες τις συμβάσεις δημοσίων έργων», δήλωσε ο Vallone.

Απαιτούνται αυστηρότεροι κανόνες επίσης λόγω της πίεσης των Βρυξελλών. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν περιμένει τα βιβλικά χρονικά διαστήματα των παραδοσιακών δημόσιων διαγωνισμών, θέλει να δώσει τα χρήματα και να δει τα αποτελέσματα μέσα σε μια λογική περίοδο», δήλωσε ο Vallone.

Ωστόσο, μπορεί να υπάρχει μειονέκτημα για περισσότερους ελέγχους κατά της μαφίας. Η Ιταλία, που πλήττεται από τη γραφειοκρατία, αποτυγχάνει ήδη να δαπανήσει μεγάλο μέρος των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνει από την ΕΕ. Η χώρα είχε χρησιμοποιήσει μόνο το 30,7% των κονδυλίων που είχαν διατεθεί στο τέλος του 2019, σύμφωνα με έκθεση της ΕΕ, σε σύγκριση με το 66,2% για τον ηγέτη του τομέα, Φινλανδία, και έναν μέσο όρο για το σύνολο του 39,6%. Περισσότεροι έλεγχοι θα μπορούσαν επίσης να θέσουν σε αναστολή τα χρήματα ανάκτησης.

«Τρελό και υποκριτικό»

Στην πρωτεύουσα της Σικελίας, το Παλέρμο, πολλοί αντιμετωπίζουν μια έντονη επιλογή, σύμφωνα με την Patrizia Di Dio, επικεφαλής του τοπικού τμήματος 13.000 ατόμων του επιχειρηματικού λόμπι Confcommercio.

«Όταν ένας επιχειρηματίας δεν μπορεί πλέον να υποστηρίξει ακόμη και την οικογένειά του, θα βρει το οργανωμένο έγκλημα έτοιμο για αυτόν με τις πόρτες του ανοιχτές», είπε ο Ντι Ντίο. «Εάν το κράτος θέλει να προστατεύσει τη νόμιμη οικονομία, θα πρέπει να κάνει τα δάνεια πιο προσιτά και θα πρέπει να αναστείλει τους φόρους. Είναι τρελό και υποκριτικό να μην σας βοηθάμε και να σας απειλώντας ταυτόχρονα με φόρους. "

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ