Ο ΟΗΕ ζητά παγκόσμια παύση πώλησης συστημάτων παρακολούθησης

Σκάνδαλο spyware Pegasus: Οι ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν μορατόριουμ πώλησης των «απειλητικών για την ανθρώπινη ζωή» συστημάτων παρακολούθησης.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η Ειδική Επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση με αφορμή τις αποκαλύψεις για το λογισμικό Pegasus της NSO.

Με ανακοίνωση της η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλεί την NSO και το Ισραήλ να αποκαλύψουν τα ευρήματα των ερευνών τους σχετικά με το σύστημα παρακολούθησης Pegasus ενώ καλεί όλα τα κράτη να επιβάλουν μορατόριουμ στην πώληση και μεταφορά τεχνολογιών και συστημάτων παρακολούθησης μέχρι να θεσπιστούν ισχυροί κανονισμοί που θα προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η ειδική επιτροπή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα κάλεσε σήμερα, 12 Αυγούστου, όλα τα κράτη να επιβάλουν παγκόσμιο μορατόριουμ στην πώληση και μεταφορά τεχνολογιών και συστημάτων παρακολούθησης έως ότου θεσπίσουν ισχυρούς κανονισμούς που εγγυώνται τη χρήση της σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο και ανεύθυνο να επιτρέψουμε στον τομέα της τεχνολογίας και του εμπορίου συστημάτων παρακολούθησης να λειτουργεί σαν γκρίζα ζώνη για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προειδοποίησαν οι ειδικοί.

«Ανησυχούμε βαθιά που χρησιμοποιούνται πολύ εξελιγμένα παρεμβατικά εργαλεία για την παρακολούθηση, τον εκφοβισμό και τη σιωπή των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δημοσιογράφων και των πολιτικών αντιπάλων», ανέφεραν οι ειδικοί. «Τέτοιες πρακτικές παραβιάζουν τα δικαιώματα στην ελευθερία της έκφρασης, της ιδιωτικής ζωής και της ελευθερίας, ενδεχομένως θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή εκατοντάδων ατόμων, θέτουν σε κίνδυνο την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και υπονομεύουν τη δημοκρατία, την ειρήνη, την ασφάλεια και τη διεθνή συνεργασία».

Πριν από δύο χρόνια, ο τότε ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης δημοσίευσε μια έκθεση σχετικά με τον επικίνδυνο αντίκτυπο της τεχνολογίας παρακολούθησης στα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέστησε ένα άμεσο μορατόριουμ για την πώληση και τη μεταφορά της έως ότου υιοθετηθούν διεθνείς κανονισμοί που περιλαμβάνουν εγγυήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 Η διεθνής κοινότητα απέτυχε να ακούσει το κάλεσμά του, αναφέρει η ανακοίνωση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθών για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Στις 18 Ιουλίου 2021, οι Απαγορευμένες Ιστορίες (Forbidden Stories) και η Διεθνής Αμνηστία αποκάλυψαν την ευρεία παρακολούθηση των κινητών συσκευών εκατοντάδων δημοσιογράφων, υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολιτικών ηγετών, χρησιμοποιώντας το λογισμικό υποκλοπής Pegasus του Ομίλου NSO. Ο Όμιλος NSO απέρριψε αμέσως τους ισχυρισμούς σχετικά με τη συμμετοχή του σε αυτές τις παράνομες πρακτικές.

H NSO και το Ισραήλ πρέπει να αποκαλύψουν τα ευρήματά τους

«Λαμβάνοντας υπόψη το εξαιρετικό θράσος και την περιφρόνηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δείχνει μια τέτοια εκτεταμένη παρακολούθηση, εάν η άρνηση συμπαιγνίας από τον Όμιλο NSO έχει αξιοπιστία, η εταιρεία πρέπει να αποκαλύψει εάν έχει πραγματοποιήσει ή όχι κάποια σημαντική δέουσα επιμέλεια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή όχι ευθυγραμμίστε τις κατευθυντήριες αρχές των Ηνωμένων Εθνών για τις επιχειρήσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα και να δημοσιεύσει πλήρως τα ευρήματα τυχόν εσωτερικών ερευνών που μπορεί να έχει πραγματοποιήσει για αυτό το ζήτημα ».

«Προτρέπουμε επίσης το Ισραήλ, ως χώρα καταγωγής του Ομίλου NSO, να αποκαλύψει πλήρως τα μέτρα που έλαβε για να αναθεωρήσει τις εξαγωγικές συναλλαγές της NSO υπό το φως των δικών του υποχρεώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα», προσθέτει η ανακοίνωση.

 «Είναι καθήκον των κρατών να επαληθεύσουν ότι εταιρείες όπως ο Όμιλος NSO δεν πωλούν ή μεταβιβάζουν τεχνολογία σε ή συνάπτουν συμβάσεις με κράτη και οντότητες που επιθυμούν να τις χρησιμοποιήσουν για να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

«Τα τελευταία χρόνια έχουμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου που θέτει η τεχνολογία παρακολουθήσεων στα ανθρώπινα δικαιώματα. Για άλλη μια φορά, παροτρύνουμε τη διεθνή κοινότητα να αναπτύξει ένα ισχυρό κανονιστικό πλαίσιο για την πρόληψη, τον μετριασμό και την αποκατάσταση των αρνητικών επιπτώσεων της τεχνολογίας επιτήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εν αναμονή αυτής, να υιοθετήσει μορατόριουμ για την πώληση και τη μεταβίβασή της », ανέφεραν.

«Το διεθνές δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απαιτεί από όλα τα κράτη να υιοθετήσουν ισχυρές εγχώριες νομικές εγγυήσεις για την προστασία των ατόμων από παράνομη παρακολούθηση, εισβολή στην ιδιωτική τους ζωή ή απειλές για την ελευθερία της έκφρασης, της συνέλευσης και του συνεταιρίζεσθαι», κατέληξαν.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ισραήλ και την ομάδα NSO, αναφέρει η ανακοίνωση τελειώνοντας.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ