Η Ρωσία επιβάλλει νέους φόρους σε ξένες εταιρείες τεχνολογίας

Τα νέα κυβερνητικά σχέδια δεν είναι παρά ένας μέρος του συνολικού πακέτου που προωθεί το Κρεμλίνο.

Η ρωσική κυβέρνηση δημοσίευσε ένα σχέδιο που προβλέπει την επιβολή νέων φόρων στις τεχνολογικές εταιρείας της αλλοδαπής που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες έως τον Νοέμβριο, κίνηση που αποτελεί μέρος του πακέτου προτάσεων που η Μόσχα λέει ότι αποσκοπούν στην υποστήριξη του εγχώριου τεχνολογικού της τομέα.

Ο προτεινόμενος φόρος παρουσιάζεται ως μέρος της διεθνούς προσπάθειας στο πλαίσιο της συμφωνίας επιβολής νέων φορολογικών κανόνων σε παγκόσμιο επίπεδο για την συγκράτηση των εσόδων των μεγάλων εταιρειών της τεχνολογίας που όπως είναι γνωστό συνήθως κατευθύνονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Σαζάνοφ είχε δηλώσει νωρίτερα φέτος ότι οι μεγάλες ξένες εταιρείες που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στη Ρωσία θα πρέπει να υπόκεινται σε φόρους επί των κερδών και ότι η Μόσχα συμμετείχε σε συζητήσεις με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για το θέμα αυτό. 

Αλλά στην περίπτωση της Ρωσίας, η κίνηση  αυτή έρχεται επίσης εν μέσω μιας ευρύτερης προσπάθειας για ενίσχυση του ελέγχου του διαδικτύου και προώθησης εγχώριων εναλλακτικών εταιρειών παροχής ψηφιακών υπηρεσιών αντί αυτών που προσφέρει η Silicon Valley.

Η Ρωσία επιδιώκει να αναγκάσει ξένες εταιρείες να ανοίξουν γραφεία στην επικράτειά της και να αποθηκεύσουν τα προσωπικά δεδομένα των Ρώσων εκεί.

Άλλα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ φέτος περιελάμβαναν μια σειρά μειώσεων φόρου για εγχώριες εταιρείες πληροφορικής ενώ με άλλο νόμο προβλέπεται πως σε όλα τα κινητά smartphone, τους υπολογιστές και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές που αγοράστηκαν στη Ρωσία θα πρέπει να προσφέρεται προεγκατεστημένο ρωσικό λογισμικό.

Το πακέτο πρόσθετων μέτρων που ανακοινώθηκε την σήμερα, Τρίτη,  επιδιώκει να αυξήσει τη ζήτηση σε προϊόντα της εγχώριας τεχνολογίας και να επιταχύνει τον ψηφιακό μετασχηματισμό τμημάτων της οικονομίας, όπως ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: Reuters

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ