Το στοίχημα των αγορών μετά τη βουτιά της Παρασκευής – Άγνωστος «χ» η Όμικρον

Καταλύτης για τις κινήσεις των επενδυτών τις επόμενες ημέρες είναι η «ειδησεογραφία» αναφορικά με το νέο στέλεχος του κορωνοϊού - Σε δεύτερη μοίρα περνούν τα μακροοικονομικά στοιχεία

Η είδηση για την εξάπλωση της παραλλαγής Όμικρον την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε πανικός και μαζικό ξεπούλημα στις αγορές την περασμένη Παρασκευή, δίνοντας στην Black Friday κυριολεκτική σημασία.

Τα αρνητικά ρεκόρ στους χρηματιστηριακούς δείκτες, αλλά και στην αγορά των εμπορευμάτων ανέκοψαν ένα κύμα ευφορίας που είχε φέρει τους δείκτες σε νέα ιστορικά ρεκόρ κι έδειχνε ότι ο Νοέμβριος θα ήταν ένας γενικά καλός μήνας.

Στον απόηχο της βουτιάς της Παρασκευής, και μετά από ένα Σαββατοκύριακο με ανακοινώσεις για νέα μέτρα και κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον, μέγα ζητούμενο παραμένει πώς θα κινηθούν οι αγορές τις επόμενες ημέρες… Κι όλα αυτά μία εβδομάδα που καθόλου αδιάφορη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί σε ό,τι αφορά οικονομικά γεγονότα και μακροοικονομικά στοιχεία.

Οι αρχικές αναφορές για την παραλλαγή δείχνουν ότι θα μπορούσε να είναι πιο μεταδοτική από την παραλλαγή Δέλτα και οι επιστήμονες μελετούν πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια εναντίον της.

Σε δεύτερη μοίρα τα macro

«Πιστεύω ότι η παραλλαγή θα επισκιάσει ό,τι άλλο πρόκειται να δούμε», δήλωσε ο Peter Boockvar, επικεφαλής επενδύσεων στο Bleakley Advisory Group. «Είναι μια βαριά εβδομάδα δεδομένων με τον ISM και την αγορά εργασίας , αλλά νομίζω ότι αυτή η νέα παραλλαγή θα παγώσει τη συμπεριφορά μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια».

Σύμφωνα με το Dow Jones, οι οικονομολόγοι αναμένουν μια ισχυρή έκθεση μισθοδοσίας την Παρασκευή, με 581.000 θέσεις εργασίας να προστεθούν, μετά τις 531.000 μισθοδοσίες του Οκτωβρίου. Αναμένουν ότι η οικονομία έχει αποτινάξει τις επιπτώσεις της επιβράδυνσης που συνδέεται με την παραλλαγή του Δέλτα και η ανάπτυξη το τρέχον τρίμηνο θα μπορούσε να είναι πολύ ισχυρότερη από το τρίτο τρίμηνο.

Ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην CFRA, είπε ότι ο S&P 500 συνήθως κερδίζει 7% μεταξύ του χαμηλού του Οκτωβρίου και του κλεισίματος του έτους, αλλά φέτος είχε ήδη κερδίσει περισσότερο από 9%.

Ο ρόλος της Fed

Οι επενδυτές θα αναζητήσουν καθοδήγηση από τον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ, ο οποίος εμφανίζεται την Τρίτη ενώπιον του Κογκρέσου με την Υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν για να συζητήσουν για τον κορωνοϊό και το πακέτο τόνωσης του CARES Act.

Το πετρέλαιο και η ενέργεια θα βρίσκονται στο επίκεντρο την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς ο ΟΠΕΚ+ συνεδριάζει την Πέμπτη. Οι ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις συμφώνησαν να απελευθερώσουν πετρέλαιο από τα στρατηγικά τους αποθέματα σε μια προσπάθεια να κατεβάσουν τις τιμές. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να απελευθερώσουν 50 εκατομμύρια βαρέλια.

Το πετρέλαιο

Ο ΟΠΕΚ+ έχει πει ότι θα συνεχίσει να αυξάνει την παραγωγή κατά 400.000 βαρέλια μηνιαίως, παρά τις εκκλήσεις από τον Λευκό Οίκο να επιταχύνει την απελευθέρωση.

Η Helima Croft, επικεφαλής της παγκόσμιας στρατηγικής εμπορευμάτων της RBC, δήλωσε στο CNBC ότι υπάρχει πιθανότητα ο ΟΠΕΚ να αποφασίσει να σταματήσει τη δική του αύξηση της παραγωγής λόγω των εκδόσεων SPR.

«Νομίζω ότι καθώς κατευθυνόμαστε στη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ την Πέμπτη, το ερώτημα δεν είναι μόνο να κάνουν μια παύση, αλλά πιθανώς να αποσύρουν κάποια βαρέλια λόγω ανησυχιών για αυτή τη νέα παραλλαγή μαζί με την πολύ μεγάλη απελευθέρωση SPR», είπε.

Είπε ότι οι ΗΠΑ απελευθερώνουν ποσότητα ρεκόρ πετρελαίου. «Θα έχουμε πολλά βαρέλια που θα χτυπήσουν αυτή την αγορά, καθώς έχουμε αυτές τις ανησυχίες σχετικά με τους νέους περιορισμούς περιορισμού της Covid», είπε.

Θεμελιώδη μεγέθη

Στα μάκρο της εβδομάδας, την Τρίτη ανακοινώνεται η καταναλωτική εμπιστοσύνη και την Τετάρτη τα στοιχεία για τις αιτήσεις στεγαστικών δανείων, αλλά και η Μπεζ Βίβλος της Fed για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας

Την Πέμπτη αναμένονται τα εβδομαδιαία στοιχεία για τα επιδόματα ανεργίας και μία ημέρα αργότερα θα δημοσιευτεί η έκθεση για την πορεία της απασχόλησης.

Την Τρίτη επίσης αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η ανακοίνωση των αρχικών στοιχείων για τον πληθωρισμό Νοεμβρίου στην ευρωζώνη από την Eurostat. Η πορεία του πληθωρισμού αναμένεται να καθορίσει εν πολλοίς το κλίμα της συνεδρίασης της ΕΚΤ στα μέσα του επόμενου μήνα, η οποία εκτός των άλλων θα κληθεί να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για την νομισματική της πολιτική.

 

ΠΗΓΗ: Οικονομικός Ταχυδρόμος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ