Reuters: Γιατί η συμφωνία για το χρέος μπορεί να προσφέρει μόνο βραχυπρόθεσμη ανακούφιση στις αγορές

Τι αναφέρει ανάλυση του πρακτορείου Reuters

Τα καλά νέα για μια δοκιμαστική συμφωνία για το αδιέξοδο του ανώτατου ορίου χρέους των ΗΠΑ μπορεί γρήγορα να αποδειχθούν κακά νέα για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος Ρεπουμπλικανός του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι κατέληξαν το Σάββατο σε μια καταρχήν συμφωνία για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους των 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αποτρέποντας πιθανώς μια οικονομικά αποσταθεροποιητική χρεοκοπία.

Ωστόσο, η συμφωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν δύσκολο δρόμο για να περάσει από το Κογκρέσο προτού η κυβέρνηση ξεμείνει από χρήματα για να πληρώσει τα χρέη της στις αρχές Ιουνίου.

«Αυτό θα είναι πολύ καλό για την αγορά», δήλωσε ο Amo Sahota, διευθυντής στο KlarityFX, προσθέτοντας ότι μπορεί να δώσει περισσότερους λόγους στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να αισθάνεται σιγουριά για την εκ νέου αύξηση των επιτοκίων.

«Αν και θέλουμε να δούμε πώς μοιάζει η… συμφωνία», πρόσθεσε ο Σαχότα.

Προσωρινή ανακούφιση
Όπως υπογραμμίζει σε ανάλυσή του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, αν και ένα τέλος στην αβεβαιότητα θα ήταν ευπρόσδεκτο, η ανακούφιση που μπορεί να προέλθει από μια συμφωνία μπορεί να είναι προσωρινή για τους επενδυτές. Και εξηγεί: αυτό συμβαίνει επειδή μόλις επιτευχθεί μια συμφωνία, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένεται να ξαναγεμίσει γρήγορα τα άδεια ταμεία του με έκδοση ομολόγων, απομυζώντας εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μετρητά από την αγορά.

Την αύξηση του ανώτατου ορίου αναμένεται να ακολουθήσει η έκδοση σχεδόν 1,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε νέα γραμμάτια του Δημοσίου (Τ-γραμμάτια) τους επόμενους επτά μήνες, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις της JPMorgan, ένα σχετικά μεγάλο ποσό για τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Αυτή η έκδοση ομολόγων, πιθανώς με τα τρέχοντα υψηλά επιτόκια, θεωρείται ότι εξαντλεί τα αποθεματικά των τραπεζών, καθώς οι καταθέσεις που διατηρούνται από ιδιωτικές εταιρείες και άλλες μετακινούνται σε σχετικά πιο ασφαλή κρατικά χρέη.

Αυτό θα τονίσει μια ήδη διαδεδομένη τάση εκροών καταθέσεων, θα ασκούσε μεγαλύτερη πίεση στη ρευστότητα ή τα έτοιμα μετρητά που είναι διαθέσιμα στις τράπεζες, θα αύξανε τα επιτόκια που χρεώνονται σε βραχυπρόθεσμα δάνεια και ομόλογα και θα καθιστούσε ακριβότερη τη χρηματοδότηση για εταιρείες που ήδη υποφέρουν από υψηλό επιτόκιο.

«Σίγουρα θα υπάρξει ανακούφιση στις αγορές σταθερού εισοδήματος», δήλωσε ο Thierry Wizman, παγκόσμιος στρατηγός FX και επιτοκίων στη Macquarie.

Προβλήματα ρευστότητας
«Αλλά αυτό που δεν λύνει το πρόβλημα είναι ότι σε ολόκληρη την καμπύλη του Υπουργείου Οικονομικών οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί πρόσφατα… εν αναμονή ότι θα υπάρξουν πολλές εκδόσεις ομολόγων και χαρτονομισμάτων και γραμματίων τις επόμενες εβδομάδες επειδή το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρέπει να αναπληρώσει τα μετρητά του».

Στρατηγικός επενδυτής της BNP εκτίμησε ότι περίπου 750 έως 800 δισεκατομμύρια δολάρια θα μπορούσαν να απομακρυνθούν από τραπεζικές καταθέσεις και συναλλαγές χρηματοδότησης μίας ημέρας με τη Fed.

«Η ανησυχία μας είναι ότι εάν η ρευστότητα αρχίσει να εγκαταλείπει το σύστημα, για οποιονδήποτε λόγο, αυτό δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι αγορές είναι επιρρεπείς σε κραχ», δήλωσε ο Alex Lennard, διευθυντής επενδύσεων στον παγκόσμιο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων Ruffer. «Εκεί έχει σημασία το ανώτατο όριο του χρέους».

Ο Mike Wilson, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Morgan Stanley, συμφώνησε. Η έκδοση γραμματίων του Δημοσίου «θα απορροφήσει ουσιαστικά μια δέσμη ρευστότητας από την αγορά και μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης για τη διόρθωση που είχαμε προβλέψει», υπογράμμισε στο Reuters.

Καταλύτης τα αμοιβαία κεφάλαια
Ωστόσο, η διαρροή ρευστότητας δεν είναι δεδομένη. Η έκδοση γραμματίων θα μπορούσε εν μέρει να απορροφηθεί από τα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος.

Σε αυτή την περίπτωση, «ο αντίκτυπος στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές θα ήταν πιθανότατα σχετικά χαμηλός», αναφέρει ο Daniel Krieter, διευθυντής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην BMO Capital Markets.

Η εναλλακτική λύση, όπου η διαρροή ρευστότητας προέρχεται από τα αποθεματικά των τραπεζών, «θα μπορούσε να έχει πιο μετρήσιμο αντίκτυπο στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου, ιδιαίτερα σε μια εποχή αυξημένης αβεβαιότητας στον χρηματοπιστωτικό τομέα», πρόσθεσε.

ΠΗΓΗ: ΟΤ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: EastMed: Ανακατεύουν την ενεργειακή σκακιέρα Κύπρος και Ισραήλ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ